Αντιδράσεις προκαλεί ανακριβές άρθρο για το «Παυλοπέτρι»
Να θέσει την κατάσταση στη σωστή της διάσταση στο θέμα των αρχαιολογικών ανασκαφών στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου, επιχειρεί με επιστολή του προς την εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα» Παναγιώτης Τριπόντικας. Αιτία της παρέμβασης του κ. Τριπόντικα αποτελεί άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ε» της Ελευθεροτυπίας, στο οποίο, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών, αφήνεται να εννοηθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι εναντίον του έργου που επιτελεί η Βρετανική αρχαιολογική αποστολή στο Παυλοπέτρι. Ο κ. Τριπόντικας καθιστά σαφές ότι δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα και ως απόδειξη των λεγόμενών του παραθέτει μια σειρά από ενέργειες στις οποίες προέβη η τοπική κοινωνία για τη στήριξη της προσπάθειας των αρχαιολόγων.
Η επιστολή του κ. Τριπόντικα προς το διευθυντή της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπία Βαγγέλη Παναγόπουλο έχει αναλυτικά ως εξής:
«Η παρούσα επιστολή σκοπό έχει να σας ενημερώσει ορθά επί των ανακριβειών που αναφέρονται στο άρθρο της κα Λούκα για τις αρχαιολογικές-γεωμορφολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι Λακωνίας στο έντυπο ‘Ε’ την 10 Ιουλίου 11 και που αφήνουν να εννοηθεί ξεκάθαρα ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι εναντίον της Βρετανικής αρχαιολογικής αποστολής.
Αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα αποτελεί προσβολή της προσωπικότητας μας αλλά και προσβολή των αγώνων που κάνουμε όλοι οι φορείς για την ανάδειξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής του Καβομαλιά. Αυτό θα το αντιλαμβανόταν εύκολα η κα Λουκά εάν πραγματοποιούσε μια στοιχειώδη έρευνα στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα η κα Λουκά αναφέρεται στη σελίδα 50 στη τρίτη στήλη και γράφει:
«Στη νησίδα του Παυλοπετρίου, λίγα μέτρα απ’ την ακτή, το κλίμα είναι πολεμικό. Έχει υψωθεί μια τεράστια ελληνική σημαία. «Τη βάλαμε για να θυμίσουμε στους Άγγλους ότι βρίσκονται στην Ελλάδα», μας λέει ο Νίκος Καραμπινιέρης, κάτοικος του χωριού. Λίγο το ελικόπτερο του BBC που τραβάει πλάνα για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, λίγο η χρήση του μηχανήματος AUV για τους σκοπούς της ανασκαφής (το οποίο όμως αξιοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως έμαθαν οι κάτοικοι ψάχνοντας στο διαδίκτυο) λίγο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, κάποιοι κάτοικοι αναστατώθηκαν από τις εργασίες και κυρίως από την συμμετοχή της βρετανικής αποστολής και βρήκαν αυτόν το συμβολικό τρόπο να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.»
Για όλα τα παραπάνω σας γνωρίζουμε τα κάτωθι
α. Ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών Η Μυρτιδιώτισσα με ιστορία μεγαλύτερη των 40 ετών (http://www.myrtidiotissa.gr) συνεργάστηκε με το Κέντρο Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Nottingham, μέλη του οποίου έχουν συνδιοργανώσει το αρχαιολογικό πρόγραμμα στο Παυλοπέτρι και ανήκουν στην Βρετανική αρχαιολογική αποστολή και συνδιοργάνωσαν από κοινού με τον Δήμο Μονεμβασίας το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής, Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα «Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο» που πραγματοποιήθηκε την 30η Απριλίου και 1η Μαΐου στο Δήμο Μονεμβασίας, το οποίο τέλεσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
β. Η τιμή και η χαρά μας για την συνεργασία αυτή είναι απεριόριστη και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι το συμπόσιο όπως και η συνεργασία αγκαλιάστηκαν από ολόκληρη την τοπική κοινωνία και τους φορείς του Δήμου Μονεμβασίας, του Δήμου Ελαφονήσου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα των όσων αναφέρονται παραπάνω, σας επισυνάπτουμε με την παρούσα επιστολή τις εκφράσεις της τοπικής κοινωνίας όπως αυτές εκφράζονται από τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής.
Προκύπτει αβίαστα ένα γεγονός, το οποίο η κα Λούκα δεν κατάφερε να εκμαιεύσει στο ‘ρεπορτάζ’ που έκανε και αυτό είναι :
Η τοπική κοινωνία (πως αυτή εκφράζεται από συλλόγους, φορείς και αρχές) ευγνωμονεί όλους όσοι στηρίζουν, εργάζονται και αναδεικνύουν τους θησαυρούς του τόπου μας και δεν ξεχωρίζει κανέναν μα κανέναν (είτε Βρετανό, είτε Έλληνα, είτε Κινέζο) ενώ επιθυμεί διακαώς την συνεργατική έρευνα στο Παυλοπέτρι. Απορρίπτει όμως όλους εκείνους που προσπαθούν να πράξουν ή να διαδώσουν το αντίθετο, είτε απλούς πολίτες της περιοχής μας είτε αρχαιολόγους είτε δημοσιογράφους.
Παρακαλείσθε, λοιπόν, όπως λάβετε υπόψη τα ανωτέρω και με ανάλογο άρθρο στην εφημερίδα σας και στο ‘Ε’ αποκατασταθεί η αλήθεια. Αυτό για να μην αφήνουμε να εννοηθεί σε κανέναν από τους αναγνώστες ότι η τοπική κοινωνία είναι εναντίον της Βρετανικής αποστολής ή της συνεργατικής έρευνας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακαλούνται λάβουν υπόψη ότι η τοπική κοινωνία των Βατίκων ευγνωμονεί όλους όσοι εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή, χαιρετίζει και επιθυμεί την συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στο Παυλοπέτρι και δεν επιθυμεί τη δημοσίευση ανυπόστατων άρθρων που δημιουργούν πλάνες εντυπώσεις και που παρουσιάζουν την τοπική κοινωνία ως ξενοφοβική! Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον την συνέχιση και ολοκλήρωση των ερευνών στο Παυλοπέτρι.»