Πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου από Λακωνική Εταιρεία κατέθεσε η Δημοκρατική Οικολογική Συνεργασία Πελοποννήσου προς την Περιφερειακή Αρχή. Πρόκειται για τη μέθοδο που παρουσίασε πρόσφατα στη Σπάρτη ο επιχειρηματίας κ. Σταύρος Αργυρόπουλος, ενώ στην εταιρεία συμμετέχουν συνολικά 30 Λάκωνες επιχειρηματίες. Σκοπός, εκτός από τη διαχείριση απορριμμάτων είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, η παραγωγή θερμότητας και λιπάσματος και τέλος η πώληση των ανακυκλώσιμων πλήρως διαχωρισμένων στην πηγή απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική Οικολογική Συνεργασία Πελοποννήσου αναφέρει τα εξής:

«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου εκτός από αιρετή πρέπει να είναι και αιρετική στις αποφάσεις της και να κατανοήσει ότι με εργαλεία του παρελθόντος δεν πάμε στο μέλλον.

Τα μεγαλόπνοα σχέδια των προηγούμενων διοικήσεων κατέληξαν σε παταγώδη αποτυχία και οφείλει η σημερινή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μην τα επαναλάβει. Εάν προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό νομίζοντας ότι έτσι θα λύσει το πρόβλημα το πιθανότερο είναι να καταλήξει στα δικαστήρια και να σέρνεται για χρόνια.

Αυτό που οφείλει να κάνει η περιφερειακή διοίκηση είναι:

Nα ακούσει τις κινήσεις πολιτών, και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που χρόνια τώρα καταθέτουν προτάσεις, που εάν είχαν ακουστεί, το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων θα είχε αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό.

Να παρακολουθήσει τις πρωτοβουλίες ντόπιων επιχειρηματιών που αγωνιούν για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, για τις συνέπειες στην υγεία, στην τοπική τουριστική οικονομία, στην αγροτική οικονομία, και προτείνουν λύση αναλαμβάνοντας ακόμα και το κόστος υλοποίησης.

Εάν προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό να επιλέξει πρώτα την μέθοδο . Θα είναι αποδεκτή και η μέθοδος τις καύσης?

Η πρόταση τις ΠΑΝΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΗΣ ,που ιδρύθηκε από 30 Λάκωνες επιχειρηματίες, για Διαλογή στη πηγή- Ανακύκλωση- παραγωγή Βιοαερίου- Ηλεκτρικής ενέργειας- κομποστοποίηση, είναι μία πρόταση που η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξετάσει γιατί είναι περιβαλλοντικά ορθή, κοινωνικά αποδεκτή και μπορεί να αποτελέσει την βάση για έναν εθνικό σχεδιασμό.

Η ανάπτυξη και εγκατάσταση τεχνολογιών βιοαερίου αποτελεί εναλλακτική λύση με σημαντικά πλεονεκτήματα , καθώς προσφέρει περιβαλλοντικά φιλική ενέργεια και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει το θέμα της ανάκτησης \ ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων. Το βιοαέριο που παράγεται κατά την διάθεση ή επεξεργασία οργανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων σε κεντρικές μονάδες συνδυασμένης χώνευσης μπορεί να συμβάλει μερικώς στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας , υποκαθιστώντας ρυπογόνα ή εισαγόμενα καύσιμα. Το βιοαέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο μεταφορών, μετά από επεξεργασία, όπως στην Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Σουηδία ενώ στην Γερμανία και Σουηδία, το βιοαέριο διοχετεύεται και στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Καλούμε την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να φέρει το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό συμβούλιο εκτός ημερησίας διάταξης και να :

*Ζητήσει ενημέρωση της από τον Πρόεδρο του Δ.Σ της Λακωνικής εταιρείας.

*Πάρει θέση για την πρόταση από την λακωνική εταιρεία.

*Να πάρει απόφαση για επιλογή πρώτα τις μεθόδου διαχείρισης στερεών αποβλήτων και μετά να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό.»