ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας: Η Ελληνική πλευρά δε συμφωνεί με την εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία
ΛΑΚΩΝΙΑ. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την φημολογούμενη απόφαση της Ευρωπαικής Επιτροπής να δώσει τη δυνατότητα στην Τυνησία να αυξήσει τις εξαγωγές ελαιολάδου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γεγονός αυτό, ως φήμη και μόνον έχει εξαγριώσει τους παραγωγούς και έχει δώσει ένα ακόμη όπλο στην αντιπολίτευση εναντίον της Κυβέρνησης.
Εξαυτού και επαυτού λοιπόν και η επεξηγηματική ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί:
«Επειδή το τελευταίο διάστημα και για λόγους καθαρής πολιτικής σκοπιμότητας, επιχειρείται από εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης η καλλιέργεια ενός κλίματος πανικού στους Έλληνες παραγωγούς σχετικά με τη δήθεν απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει τη δυνατότητα στην Τυνησία να αυξήσει τις εξαγωγές ελαιολάδου προς την Ε.Ε, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:
Πρώτον, και σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση στην Ε.Ε. για την εφαρμογή έκτακτων εμπορικών μέτρων ενίσχυσης της Τυνησίας. Υπάρχει μόνο ΠΡΟΤΑΣΗ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις 17 Σεπτεμβρίου 2015 (http://www.minagric.gr/images/stories/docs/ypoyrgeio/typos24115_europaikh.pdf), όταν την ευθύνη είχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, επί της οποίας θα αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου στις 25 Ιανουαρίου 2016 και η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1η Φεβρουαρίου του 2016. Η Επιτροπή Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΕΝ αποφασίζει αλλά υποβάλει γνωμοδότηση προς την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει δύο βασικά μέτρα:
Αφενός, την αύξηση για τα έτη 2016 και 2017 των ποσοτήτων Τυνησιακού ελαιολάδου που μπορούν να εξαχθούν αδασμολόγητα στην Ε.Ε. κατά 35.000 τόνους το χρόνο, επιπλέον των 56.700 τόνων που προβλέπονται σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε.- Τυνησίας.(σ.σ ποιος την είχε άραγε υπογράψει το 1995;) Αφετέρου, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων που υπάρχουν για την εισαγωγή στην Ε.Ε. των 56.700 τόνων που ήδη προβλέπονται (δεν μπορούν, σήμερα, να εισαχθούν όλες μαζί οι ποσότητες, αλλά κατανεμημένες ανά μήνα).
Δεύτερον, σε όλες τις μέχρι σήμερα διαδικασίες συζήτησης επί της πρότασης (Επιτροπή Πολιτικής Εμπορίου στις 2 Οκτωβρίου, Επιτροπή Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης στις 12 Νοεμβρίου κ.λ.π.), η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για τις συνέπειες του μέτρου. Στην συνεδρίαση, μάλιστα, της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του τομέα Οπωροκηπευτικών στις 27 Οκτωβρίου, η ελληνική αντιπροσωπεία καταψήφισε, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, την κατάργηση των μηνιαίων ορίων στην εισαγωγή των 56.700 τόνων Τυνησιακού ελαιολάδου που ήδη προβλέπονται.
Τρίτον, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις 16 Νοεμβρίου 2015, δεν ελήφθη ουδεμία σχετική απόφαση, ωστόσο ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου, στη συζήτηση για το διεθνές εμπόριο των γεωργικών προϊόντων αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των δασμολογικών παραχωρήσεων της Ένωσης για ευαίσθητα προϊόντα μας και τόνισε ότι «πρέπει να μελετώνται προσεχτικά οι επιπτώσεις τέτοιων παραχωρήσεων στους Ευρωπαίους παραγωγούς, όπως η πρόσφατη περίπτωση για επιπρόσθετη αδασμολόγητη ποσόστωση 35.000 τόνων ελαιολάδου Τυνησίας».
Τέταρτον, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία αύξηση των εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όποιοι διακινούν τέτοια σενάρια θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί τελικά αποδεικνύεται πως είναι εκείνοι που παίζουν το παιχνίδι των κερδοσκόπων που θέλουν την κατάρρευση της τιμής του ελληνικού ελαιόλαδου. Πριν λοιπόν βιαστούν να βγάλουν τα επόμενα συμπεράσματα, ας κάνουν λίγη υπομονή μέχρι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016, όταν θα πραγματοποιηθούν οι σχετικές ψηφοφορίες».