Βαλιώτης για Μουσείο Σπάρτης, «Ρόδον» και Στέγη Ανηλίκων
Δυναμική παρέμβαση για το θέμα κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης κάνει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, κ. Βαγγέλης Βαλιώτης. Αφού πραγματοποιεί μια σύντομη αναδρομή στις μέχρι σήμερα ενέργειες για την κατασκευή του Μουσείου, κάνοντας λόγο για σημαντικές παραλείψεις και ολιγωρίες, ο κ. Βαλιώτης ζητεί από Δήμο και Περιφέρεια να δρομολογήσουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε η κατασκευή του Μουσείου να πάρει σάρκα και οστά.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσής του, ο κ. Βαλιώτης αναφέρεται στο θέμα κατάργησης του θερινού σινεμά «Ρόδον». Ο δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης εκφράζει την υποστήριξη του στους πολίτες που διεκδικούν τη διατήρηση του κινηματογράφου και καλεί το Δήμο να επιληφθεί του θέματος στο επόμενο Δ.Σ.
Τέλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετείται και επί του θέματος της παραχώρησης οικήματος στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων για τη λειτουργία στέγης φιλοξενίας ανηλίκων. Ο κ. Βαλιώτης εκφράζει τα συγχαρητήριά του για την σοβαρή προσπάθεια που καταβάλει η Εταιρεία σε ένα ευαίσθητο θέμα, ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να διευθετηθούν σημαντικά λειτουργικά ζητήματα..
Η ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης Σπάρτης» και του κ. Βαλιώτη έχει αναλυτικά ως εξής:
«Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της 29η Ιουνίου 2011, σαν Δημοτική παράταξη αποχωρήσαμε από την συνεδρίαση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους απεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες, εργάτες – μικρομεσαίους – αγρότες -ΕΒΕ – σπουδαστές, σε όλους τους Έλληνες, που με την 48ωρη απεργία τους ζητούσαν να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση πέρασε στη βουλή μέσου του μεσοπρόθεσμου.
Κατά την αποχώρησή μας αναφέραμε ότι θα ενημερώσουμε τους δημότες μας για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Θεωρούμε σκόπιμο πριν αποστείλουμε το δελτίο τύπου στα ΜΜΕ του Νομού μας, να ενημερώσουμε πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο.
Χωρίς να υποτιμήσουμε όλα τα θέματα που υπήρχαν στην πρόσκληση, για μας βαρύνουσα σημασία έχουν ορισμένα από αυτά στα οποία θα προσπαθούσαμε να αναδείξουμε και προβάλλουμε τις δικές μας απόψεις.
Σε σχέση με τη δημιουργία νέου Μουσείου Σπάρτης
Το θέμα εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από αίτημα του επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φούρκα.
Για μας είναι θέμα πρώτης σημασίας. Έργο απαραίτητο για την πόλη μας, το νομό μας, τη χώρα μας.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ορισμένα γεγονότα και ενέργειες που έπρεπε να έχουν γίνει ώστε σήμερα η πόλη μας να διέθετε Μουσείο ή να έχει φτάσει στο τελικό στάδιο υλοποίησης του έργου .
Σίγουρα το Μουσείο της Σπάρτης πρέπει να ενώνει όλους μας. Όμως πρέπει να επισημάνουμε την παντελή ανυπαρξία των κυβερνήσεων για το θέμα αυτό πάνω από 15 χρόνια. Το μόνο που έκαναν ήταν να μιλούν για την σκοπιμότητα του Μουσείου , με λόγια μάλιστα ενθαρρυντικά.
Πολλές φορές είχαν εξαγγείλει την ανέγερσή του και μάλιστα τόνιζαν ότι θα ήταν αντάξιο της ιστορίας της πόλης.
Όλοι οι υπουργοί πολιτισμού, που πέρασαν από εδώ, μας έλεγαν
▫ ότι υπογράφεται η αγορά,
▫ ότι προχωράμε στη μελέτη,
▫ ότι θα το εντάξουμε σε συγκεκριμένα προγράμματα για να υλοποιηθεί η κατασκευή του.
Αυτό που κατάφεραν τα τελευταία 15 χρόνια που έχει αναδειχθεί το πρόβλημα ήταν η αγορά του οικοπέδου με υπογραφή του τότε υφυπουργού Πολιτισμού κ. Τατούλη, σημερινού Περιφερειάρχη.
Δεν προχώρησαν, ως όφειλαν στην σύνταξη των απαραίτητων μελετών και την ένταξή του σε προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων είτε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που εμείς σαν αυτοδιοίκηση μέχρι το 2010 κάναμε ήταν να ήμαστε χειροκροτητές των εξαγγελιών αντί να οργανώσουμε μαζί με τους φορείς τους τρόπους διεκδίκησης του Μουσείου και να καταγγέλλουμε τις συνειδητές κωλυσιεργίες των κυβερνήσεων.
Το 2010 η ΝΑ διαπίστωσε ότι χρειάζεται να συνταχθεί μελέτη μιάς και το ΥΠΠΟ δεν είχε την δυνατότητα χρηματοδότησης και προχώρησε σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μαζί του για την σύνταξη μελέτης, χρηματοδοτώντας μέρος των μελετών.
Ορισμένες παρατηρήσεις :
Γιατί στην προγραμματική δεν ζητήθηκε να συμμετέχει και ο Δήμος Σπαρτιατών, ώστε και ο Δήμος να έχει αναλάβει θέματα που τον αφορούσαν, όπως απαλλοτριώσεις που απαιτούντο για την ενοποίηση του Μουσείου με τους αρχαιολογικούς χώρους και με τον Ευρώτα
Γιατί η συγκεκριμένη προγραμματική έγινε το 2010 και όχι το 2004 –2005, που έγινε η αγορά του ακινήτου.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η καθυστέρηση αυτή και η υπογραφή το 2010, δεν συνδέεται με το έτος των εκλογών στον Καλλικρατικό Δήμο.
Μπορούσε όμως και αυτή η προγραμματική να έβαζε το ΥΠΠΟ προ των ευθυνών του ,
▫ ως προς την χρηματοδότηση της μελέτης
▫ ως προς το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που θα διέθετε,
▫ ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και τη δέσμευση του Υπουργείου
▫ ως προς την εκτέλεση.
Γιατί ο Δήμος Σπαρτιατών δεν προχώρησε στις απαραίτητες απαλλοτριώσεις και δεν απαίτησε να συμμετέχει στην προγραμματική σύμβαση ώστε και οι δύο φορείς της αυτοδιοίκησης να πίεζαν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου το ΥΠΠΟ, το οποίο θα δεσμευόταν να διέθετε και το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Υπάρχουν ευθύνες και στον σημερινό Περιφερειάρχη. Του αναγνωρίζουμε ότι σαν υφυπουργός υπέγραψε την αγορά του χώρου. Γιατί δεν προχώρησε άμεσα στην σύνταξη των μελετών. Μάλιστα το Μουσείο των Αθηνών είχε δρομολογηθεί και βρισκόταν στο στάδιο της εκτέλεσης.
Το Μουσείο μας δεν πρέπει να είχε την αμέσως επόμενη προτεραιότητα .
Και τώρα στη σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο για το θέμα του Μουσείου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τατούλης μας μίλησε για καινούργια προγραμματική με το ΥΠΠΟ, σαν να μην υπήρχε προγραμματική της ΝΑ με το ΥΠΠΟ.
Μας τόνισε την σπουδαιότητα του Μουσείου και ότι αν δεν μπορέσουμε να ήμαστε έτοιμοι στο ΕΣΠΑ υπάρχει και η 5η προγραμματική περίοδος. Αυτό δεν παρατείνει την εκτέλεση, για να μην πούμε κάτι άλλο. Τα αναφέρουμε αυτά γιατί για μας χρειάζονται άμεσα να ξεκινήσουν συγκεκριμένες ενέργειες, στις οποίες να είναι κοινωνοί και να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι φορείς της πόλης, του νομού, οι κάτοικοι,
Χρειάζεται μια επιτροπή αγώνα, η οποία θα παρακολουθεί όλες τις ενέργειες από εδώ και στο εξής.
Θα πρέπει να συνεδριάσει άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να παρθεί η πολιτική απόφαση για κατασκευή μουσείου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα
Α) ολοκλήρωση των μελετών
Β)στάδιο κατασκευής
Γ) λειτουργίας του.
Εάν τα παραπάνω αποτυπωθούν σε προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ σε αυτή θα πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος Σπάρτης.
Το ζήτημα είναι ότι το ΥΠΠΟ πρέπει άμεσα να μελετήσει και να εκτελέσει το έργο γιατί η ιστορική Σπάρτη χρειάζεται Μουσείο αντάξιο της Ιστορίας της. Είναι αίτημα που αγκαλιάζει και ενώνει όλους τους Λάκωνες.
Τελειώνοντας θέλω για μια ακόμα φορά να τονίσω ότι εμείς θα στηρίξουμε τις όποιες προσπάθειες διεκδίκησης για να αποκτήσει η πόλη μας το Μουσείο που της αξίζει..
Σε σχέση με το αίτημα δημοτών για τη διατήρηση του Σινεμά ΡΟΔΟΝ
Κατ΄ αρχήν θέλουμε να συγχαρούμε τους πάνω από 500 και πλέον ευαισθητοποιημένους Δημότες της πόλης μας για την διατήρηση του μοναδικού θερινού σινεμά της πόλης μας.
Όλοι μας έχουμε ζήσει φοβερές στιγμές παρακολουθώντας ταινίες στα θερινά σινεμά με όλες τις αναμνήσεις που ο καθένας μας έχει.
Το σίγουρο είναι ότι τα θερινά σινεμά είναι μέρος του πολιτισμού μας, της κουλτούρας μας. Στη Σπάρτη έχει παραμείνει μόνο το ΡΟΔΟΝ. Προσπαθώντας να ζήσει, να διατηρηθεί, αντιστέκεται όπως αυτό νομίζει, στην τσιμεντοποίηση.
Θα τα καταφέρει; ή θα ακολουθήσει και αυτό την ιστορική διαδρομή των άλλων καλοκαιρινών σινεμά που παρόλο τις προσπάθειες που και αυτά έκαναν έγιναν πολυκατοικίες ή άλλες χρήσεις, πιο εμπορικές για τους ιδιοκτήτες τους.
Εδώ χρειάζεται η παρέμβαση του Δήμου και της πολιτείας.
Τι έπρεπε να κάνει ο Δήμος και δεν έπραξε;
Έπρεπε κάποια αν όχι όλα , από τα θερινά σινεμά να τα έχει εντάξει στο σχέδιο πόλης ως προς την χρήση τους πράγμα που δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Γι΄ αυτό χρειάζεται σήμερα ή στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, τροποποίηση του σχεδίου στο συγκεκριμένο τετράγωνο ως προς τη χρήση με μόνο θερινό σινεμά.
Να προχωρήσουμε σε συζήτηση με τον ιδιοκτήτη του για να δούμε τις προθέσεις του
α) για αγορά , β) για ενοικίαση του χώρου.
Το νέο Ν.Π Πολιτισμού – Περιβάλλοντος να εντάξει στις δραστηριότητές του και τη λειτουργία του θερινού σινεμά τόσο στον συγκεκριμένο χώρο αν ευδοκιμήσουν οι παραπάνω ενέργειες ή σε άλλο χώρο που θα επιλεγεί.
Ταυτόχρονα να επεκταθεί και η λειτουργία του περιοδικά και στις πλατείες των χωριών μας.
Σε σχέση με την παραχώρηση οικήματος στο ΝΠΔΔ, Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων για την λειτουργία στέγης φιλοξενίας Ανηλίκων
Κατ΄ αρχήν να δώσουμε συγχαρητήρια στην προσπάθεια που καταβάλλει το συγκεκριμένο ΝΠΔΔ
Εμείς πιστεύουμε ότι τα προγράμματα αυτά δεν πρέπει να λειτουργούν ευκαιριακά και σε εθελοντική βάση αλλά χρειάζεται να λειτουργούν μόνιμα και σε σταθερή βάση και η πολιτεία να χρηματοδοτεί όλη αυτή την προσπάθεια.
Σε σχέση με την παραχώρηση του συγκεκριμένου ακινήτου προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα.
Γιατί παύει η λειτουργία του ΚΔΑΠ (Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών), όταν με την 242/09 απόφαση του Δήμου Σπαρτιατών ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του καλύπτοντας ο Δήμος τις δαπάνες.
Γιατί δεν υποβλήθηκε πρόταση για ένταξη- συνέχιση της λειτουργίας του από το ΕΣΠΑ.
Μάλιστα η πρόσκληση υποβολής τέλειωσε αρχές Ιουνίου και απ΄ ότι γνωρίζω υποβλήθηκε στο μέτρο αυτό πρόταση για τους παιδικούς σταθμούς Σπάρτης.
Προκύπτει από την 53/2011 απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας ότι έχουν απολυθεί οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΠ και διεκδικούν δεδουλευμένα 2 χρόνων και ότι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας. Πράγμα που εμάς μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.
Πρέπει άμεσα αν συμβαίνει αυτό να επιστρέψουν στην εργασία τους, να πληρωθούν για τα δεδουλευμένα άμεσα, να ενταχθούν όπως είχαμε προτείνει στο ΝΠΔΔ, που θα λειτουργήσει τις δράσεις αυτές.
Τελειώνοντας νομίζουμε ότι μπορούμε να στεγάσουμε διευκολύνοντας την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων, σε άλλο Δημοτικό ακίνητο που θα επιλέξουμε από τα ακίνητα που βρίσκονται στην πόλη ή πλησίον της πόλης (οικισμούς) και τέλος αν κανένα ακίνητο δεν ενδείκνυται να προχωρήσουμε στην ενοικίαση άλλου χώρου.»