Δράση άμεση, ομαδική και συνεργατική από μαθητές κι εκπαιδευτικούς
ΣΠΑΡΤΗ. Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Γιάννη Ρίτσου και Νικηφόρου Βρεττάκου του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η εκδήλωση παρουσίασης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών/τριών.
Για το σχολικό έτος 2014-2015, εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες του νομού Λακωνίας συνολικά 247 προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, εκ των οποίων 21% ανήκουν στην κατηγορία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, 24% αντλούν τα θέματά τους από τον πολιτισμό ενώ την πρώτη θέση κατέχουν τα προγράμματα αγωγής υγείας με ποσοστό 55%. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε ενταχθεί στα πλαίσια της συνδιοργάνωσης των δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σπάρτης.
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας δημιούργησε και διένειμε σε όλες τις σχολικές μονάδες, χάρη στην ευγενική χορηγία του Δήμου Σπάρτης, ημερολόγιο περιβάλλοντος το οποίο δημιουργήθηκε στο πίσω μέρος της αφίσας της εκδήλωσης και εκτυπώθηκε στο σκεπτικό ότι μια αφίσα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί πριν τελικά ανακυκλωθεί.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με το Βραβευμένο Περιβαλλοντικό τραγούδι «Αυτό το χαμόγελο είναι στο χέρι σου να μείνει» που απέσπασε το 2ο βραβείο στην κατηγορία της Πρωτότυπης Μουσικής στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με το ομώνυμο ντοκιμαντέρ για την κλιματική αλλαγή. Τους στίχους του τραγουδιού έγραψαν από κοινού οι μαθητές/τριες της Στ’ τάξης των δημοτικών σχολείων Γλυκόβρυσης, Κροκεών και Ξηροκαμπίου, το μελοποίησε ο εκπαιδευτικός μουσικής κ. Μαρίνος Καριοφύλλης και το ερμήνευσαν οι μαθητές της Στ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κροκεών. Οι μελωδικές παιδικές φωνές ενώθηκαν δυνατά για να περάσουν το μήνυμά τους: «Το μέλλον και ο πλανήτης ανήκουν στα παιδιά…»
«Ο πλανήτης γη εκπέμπει SOS» παρουσίασε η Προϊσταμένη του 8ου 2/θέσιου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κ. Ζακελίν Ευαγγελοπούλου και ο κ. Σταμάτης Τσουνάκας, δάσκαλος στο 5/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Πύργου Διρού μας ξενάγησε στις «Οι περιπέτειες του ΑΛΟΥ.ΠΛΑ.ΓΥΑΛΙ.ΧΑ.Σ», μια κούκλα από ανακυκλώσιμα υλικά που έκανε αισθητή την παρουσία της στην αίθουσα.
Η αίθουσα απέκτησε διαφορετική αισθητική από τα εκθέματα που είχαν δημιουργηθεί από ανακυκλώσιμα υλικά του Δημοτικών σχολείων Βλαχιώτη και Μολάων με υπεύθυνη εκπαιδευτικό Εικαστικών την κ. Βασιλική Κουτσογιαννοπούλου, όπως και από το 8ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης, τα οποία έλκυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.
Έκπληξη επιφύλασσε το πρόγραμμα «Κάθε μου βήμα κι ένα μουσείο» της δασκάλας κ. Γαρυφαλιάς Γεωργακοπούλου από το 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, όπου με την συμμετοχή μαθητών/τριών της Δ’ τάξης δημιουργήθηκε και άναψε ο φάρος των Μουσείων και του Πολιτισμού.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης με το πρόγραμμα eTwinning: «Young Ambassadors World Heritage UNESCO» από τη Διευθύντρια κ. Ελένη Παπαδόγιαννη, και τις δασκάλες κ. Αφροδίτη Παβέλη και κ. Ευαγγελία Μάνου.
Ο κ. Παρασκευάς Μεϊμέτης Διευθυντής στο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου Βοιών και ο κ. Κωνσταντίνος Κοσμάς, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής μας παρουσίασαν την εμπειρία τους για το πως λειτούργησε στην εκπαιδευτική διαδικασία ο τεράστιος ιχνογραφημένος χάρτης της Ελλάδος στην αυλή του σχολείου τους, στα πλαίσια του προγράμματός τους «Αθλήματα παιχνίδια και χοροί και ο χάρτης της Ελλάδας».
Στο επίκεντρο ήταν οι μαθητές/τριες και στις παρουσιάσεις των προγραμμάτων: «Tour e-στικό σχολείο», όπου αντιπροσωπεία μαθητών/τριών του 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Νιάτων-Αγίου Δημητρίου μας πλοήγησε στην ιστοσελίδα http://tourestikosxoleio.co.nf/ που δημιούργησαν με την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Φώτη Μπερδέκλη, όπως και στο eTwinning: «Ο τόπος που ζω», με συντονιστή τον κ. Δημήτρη Παππά, όπου οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης, ερμήνευσαν και χόρεψαν τραγούδι που δημιούργησαν στα πλαίσια του προγράμματός τους.
Δυναμική ήταν και πάλι η παρουσία της προσχολικής εκπαίδευσης με το πρόγραμμα αγωγής υγείας: «Είμαστε παιδιά μικρά αλλά έχουμε δικαιώματα πολλά…» που παρουσίασε η κ. Σταυρούλα Κούβαρη, Προϊσταμένη του 2/θέσιου Νηπιαγωγείου Βλαχιώτη.
Διαχρονικό και πάντα επίκαιρο το πρόγραμμα «Διατροφή και υγεία» που εισηγήθηκαν η κ. Ελευθερία Αποστολάκου και η κ. Παρασκευή Κωνσταντιλιέρη, δασκάλες από το 1ο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γυθείου.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον και το πρόγραμμα eTwinning: «e-Μαθαίνω την πόλη μου με ασφάλεια!» του κ.Γιώργου Πασταρματζή εκπαιδευτικού Αγγλικής Γλώσσας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης ενώ οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής στο 3ο 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Γυθείου, κ. Μαρία Αλευρά και κ. Παναγιώτης Συλλαίος επικεντρώθηκαν στις «Πρώτες βοήθειες - Χρήσιμες και ας είναι ... αχρείαστες» που υλοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία και θετικά αποτελέσματα για το σχολείο τους, αφού οι εμπλεκόμενοι/ες μαθητές/τριες λειτούργησαν σαν πραγματικοί διασώστες/στριες σε έκτακτα περιστατικά που προέκυψαν.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε. του Δήμου Σπάρτης, κ. Χρήστος Πλειώτας, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σπάρτης, κ. Χρήστος Αλεξάκος, ο Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Κώστας Τζανετάκος, ο Διευθυντής Π.Ε. Εκπαίδευσης Λακωνίας, κ. Φώτης Πολίτης, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής 70ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας, κ. Αθανασία Πλέτσα, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας, κ. Δέσποινα Ζαχαρίου, καθώς και Διευθυντές/ντριες και Προϊστάμενοι/νες Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας.