Την προβολή τεσσάρων εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ και κινουμένων σχεδίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά και των δύο τμημάτων του Κατηχητικού Σχολείου της ενορίας του Τσεραμιού, στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015.

Τα ντοκιμαντέρ και τα κινούμενα σχέδια που είδαν τα παιδιά, απολαμβάνοντας το σπιτικό ποπ κορν τους, μαζί με τις κατηχἠτριές τους κ. Φανή Λάζαρη και πρεσβυτέρα Γεωργία Λάτση, είναι αυτά που προβλήθηκαν στην πόλη της Σπάρτης την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και πρόκειται για ένα πανόραμα περίπου 77 ντοκιμαντέρ, ελληνικών και ξένων παραγωγών της τελευταίας 5ετίας, χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα προς το παρόν. Εκτός των προβολών, για το ευρύ κοινό, το πρόγραμμα περιελάμβανε ειδική εκπαι-δευτική ζώνη για τα σχολεία, ειδικά αφιερώματα και σεμινάρια.

Πριν την έναρξη της προβολής, το μέλος του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού Δήμου Σπάρτης και εκπρόσωπος του θεσμού του φεστιβάλ κ. Τάκης Κούρος (οπερατέρ-φωτογράφος) εξήγησε με απλό και κατανοητό τρόπο στα παιδιά τι είναι και πώς γίνεται ένα ντοκιμαντέρ, ώστε έχοντας κατά νου την έμπειρη ματιά του ανθρώπου που βρίσκεται πίσω από την κάμερα, να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο γυρίζεται και ετοιμάζεται ένα ντοκιμαντέρ.

Τα παιδιά παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσήλωση τα παρακάτω ντοκιμαντέρ (βλέπε παράρτημα), ενώ στο τέλος της προβολής, τους ζητήθηκε να αποτυπώσουν σε χαρτί, είτε ζωγραφίζοντας είτε γράφοντας τη σκέψη τους, τα συναισθήματα που τους δημιουργήθηκαν βλέποντας το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Για την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία, αξίζουν θερμές ευχαριστίες τόσο ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Τάκης Κούρος που προέβαλλε τα ντοκιμαντέρ, όσο και ο κ. Άκης Κουλογεωργίου που ολοπρόθυμα και ευγενικά μας δάνεισε τον προτζέκτορά του.

Εκ της Ενορίας Τσεραμιού

Φωτογραφίες: Γ.Π.Λ.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ:

- SOS Anmals in danger 25’ - Άγγελος Κοβότσος. >>Το ελληνικό επεισόδιο της ευρωπαϊκής σειράς SOS Ζώα σε κίνδυνο αναφέρεται στην Οχιά της Μήλου, στη θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα, και στην Καφέ Αρκούδα, ως παραδείγματα άγριων ζώων της ελληνικής φύσης που οι πληθυσμοί τους κινδυνεύουν και γι’ αυτό το λόγο προστατεύονται. Ο Αργυροπελεκάνος της βόρειας Ελλάδας παρουσιάζεται ως ζώο που ο πληθυσμός του έχει θεαματικά επανακάμψει μετά από επιτυχημένη προστασία και διαχείριση του βιοτόπου του. Η μορφή του επεισοδίου είναι σπονδυλωτή, χωρίς αφήγηση. Για κάθε ζώο, ένα παιδί - παρουσιαστής (από 8 έως 11 ετών), προσεγγίζει τους βιότοπους παίρνοντας ταυτόχρονα συνεντεύξεις από τους επιστήμονες που εργάζονται για την προστασία του. Γυρισμένη στη Μήλο, στην Κρήτη, στο Νυμφαίο, στο όρος Χάσια και στις Πρέσπες, η ταινία έχει στόχο να παρασύρει τους μικρούς θεατές να γνωρίσουν καλύτερα τον πλούτο της ελληνικής φύσης, αλλά και το πάθος των ανθρώπων που δουλεύουν για αυτήν.

ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ:

- Ένα παιδί ψαρεύει τ' άστρα - Chuanshu Shi (USA, 2013), 11' 54'' - 2D computer animation. >>Αυτή η ιστορία αναφέρεται σε ένα αγόρι που πέφτει στη Γη από τα σύννεφα και αντιμετωπίζει καταστάσεις γεμάτες ενσυναίσθηση και συμπόνια, αλλά και οι οποίες τον βάζουν σε κίνδυνο ώστε να μην είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του στον ουρανό.

- Ο ανδρειωμένος καπετάνιος - Katrina Mathers & Graeme Base (AUSTRALIA, 2013), 8' 08'' - 3D computer animation. >>Ένα αγόρι και η γάτα του ταξιδεύουν σε άγνωστα νερά με μια βάρκα, ένα μικρό μπουκάλι και μια ζωηρή φαντασία.

- Η ιστορία μιας αρκούδας - Gabriel Osorio (CHILE, 2014), 10’ 14’’ - 3D computer animation. >>Μία ηλικιωμένη αρκούδα βγαίνει κάθε μέρα σε μια πολυσύχναστη γωνιά του δρόμου. Στήνει ένα μικρό ξύλινο θέατρο που περιέχει μαριονέτες φτιαγμένες από αυτήν. Με ένα νόμισμα η αρκούδα θα θέσει τους μηχανισμούς σε κίνηση, οι μαριονέτες θα αρχίσουν να κινούνται και μια ιστορία θα ξεδιπλωθεί μέσα στο κουτί. Μέσα από το ματάκι οι περαστικοί θα δουν τη ζωή μιας αρκούδα τσίρκου που λαχταρά να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην οικογένειά της.