800.000€ για την ανακύκλωση στο Δήμο Σπάρτης. Είναι αρκετό;
ΣΠΑΡΤΗ. Την Δευτέρα 9.1.15 ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη η χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό των 800.000€ απο το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η χρηματοδότηση ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης για την διαχείριση με τη μέθοδο της καθολικής διαλογής στη πηγή σε 6 ρεύματα. Ο Δήμαρχος Σπάρτης ευχαρίστησε τον νέο υπουργό κ. Βούτση.
Στο εξής ο Δήμος Σπάρτης πρέπει να ανεβάσει κάθετα τους ρυθμούς απόδοσής του με δεδομένα τα εξής:
- Έλλειψη προσωπικού στην υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων
- Έλλειμμα στην ενημέρωση των δημοτών σε όλο το εύρος του Δήμου για την ανακύκλωση στην πηγή.
- Έλλειψη συμμετοχής των δημοτών, ειδικά της περιφέρειας, στην ανακύκλωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ανακύκλωση στην Ελλάδα δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αφού τόσο οι υποδομές όσο και οι πολιτικές παρουσιάζουν προβλήματα, αντιφάσεις, ανακολουθίες και αδιαφάνεια.
Μέχρι σήμερα για το έργο της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα, έχουν δαπανηθεί απ’ την ΕΕΑΑ συνολικά 260 εκατ. ευρώ για την εξάπλωση 135.000 μπλε κάδων σε 274 δήμους (87% του πληθυσμού), έχουν παραχωρηθεί 415 οχήματα ανακύκλωσης, λειτουργούν 29 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), δημιουργώντας 2.200 θέσεις εργασίας.
Με τον σχεδιασμό για καθολική διαλογή σε 6 ρεύματα (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο, οργανικά κ.α.) στον Δήμο Σπάρτης είναι προφανές ότι μεγάλο μέρος των πόρων θα απορροφηθεί σε κάδους, σακούλες, μεταφορά κ.λ.π. Παράλληλα όμως θα πρέπει να γίνει έργο και προσπάθεια στην ευαισθητοποίηση, στη συμμετοχή, στη απόδοση του πολίτη στην διαδικασία της καθολικής ανακύκλωσης στην πηγή. Είναι η πρώτη ίσως φορά που ο Δήμος θα πρέπει να πείσει τους δημότες ότι πριν από την διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο προηγείται μια μίνι διαχείριση από τον πολίτη που παράγει τα απορρίμματα μέσα στο σπίτι του.
Πρέπει ο δημότης να καταλάβει τη διασύνδεση που υπάρχει στην ποιότητα ανακύκλωσης με το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά.
Ο πολίτης σήμερα, από όσα παρακολουθεί αλλά και με όσα συνεχίζει βλέπει στον περιβάλλον δεν έχει πεισθεί ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης έχει τέλος… Είναι λογικό ο πολίτης να υπεραπλουστεύει, να αποσυμβολίζει και να επιφυλάσσεται για ότι έχει σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η αρχή της διαδικασίας ( η πηγή) μπορεί να είναι ακόμα το ζητούμενο από μια υπεύθυνη κοινωνία αλλά η «διαδρομή» της ανακύκλωσης δεν είναι τόσο διάφανη ώστε να αποφασίζει ο πολίτης τη συμμετοχή του.
Το κόστος διαχείρισης – ανακύκλωσης.
Οι μεσάζοντες σε διαχειριστικό, πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο
Η μέχρι σήμερα αναποτελεσματικότητα.
Τα χαμένα εκατομμύρια σε μελέτες και σχεδιασμούς για τα οποία κανείς δεν λογοδοτεί.
Η ασάφεια στο σχεδιασμό και στα προγράμματα (τουλάχιστον μέχρι σήμερα)
είναι κάποιοι από τους παράγοντες που κάνουν τους πολίτες αρχικά επιφυλακτικούς και στη συνέχεια αδιάφορους.
Μάλιστα ακόμα στην περίπτωση που επιχειρηθεί η (μάλλον αναπόφευτκη) υποχρεωτική και δια κανονισμών και όρων συμμετοχή του δημότη στην ανακύκλωση τότε η κοινωνική κριτική, θα είναι ακόμα πιο αυστηρή, αναφορικά με τα μέτρα, τα κόστη και τα αποτελέσματα που θα φέρει ο κάθε Δήμος που όπως λέγεται διαχειρίζεται μια πηγή πλούτου και όχι τα σκουπίδια μιας άλλης εποχής...