ΣΠΑΡΤΗ. Την Τρίτη 13/01/2015 στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφειάρχου κ. Τζανετέα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σχετικά με τις καταστροφές που προξένησαν οι έντονες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε ολόκληρο το Νομό Λακωνίας κατά τις ημερομηνίες 30,31/12/2014 (ανεμοθύελλα , χιονοπτώσεις) και 6,7,8/01/2015 (εκτεταμένος παγετός).

Τα συμπεράσματα από την σύσκεψη συνοψίζονται στα εξής (σύμφωνα με την ενημέρωση της Π.Ε. Λακωνίας):
1. Οι καταστροφές που έχουν προξενηθεί σε όλα τα είδη καλλιεργειών από τα πιο πάνω αναφερόμενα καιρικά φαινόμενα είναι εκτεταμένες ( ελιά, εσπεριδοειδή, κηπευτικά κ.α.) και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε συγκεκριμένα Δημοτικά Διαμερίσματα έχουν παρουσιαστεί έντονα προβλήματα και στο φυτικό κεφάλαιο με ολοκληρωτική καταστροφή αυτών ( σπάσιμο ελαιοδέντρων σε κεντρικούς βραχίονες, ξερίζωμα αρκετών κ.α.)

2. Η συνολική αυτή καταστροφή αποτυπώνεται στα μετεωρολογικά ιστορικά αφού τόσο η ανεμοθύελλα όσο και οι χιονοπτώσεις στις 30,31/12/2014 ήταν πολύ έντονες και ασυνήθιστες για το νομό επηρεάζοντας τις αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης και οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες στις 7,8/01/2015 ( σε ορισμένες περιπτώσεις και -8οC σε όλη τη διάρκεια της νύχτας) υποβάθμισαν ολοκληρωτικά όλες τις ηρτημμένες παραγωγές.

3. Είναι σε θετική κατεύθυνση οι ενέργειες του ΕΛΓΑ έως σήμερα, αφού την επόμενη των καιρικών φαινομένων έγιναν οι απαραίτητες αναγγελίες στα κατά τόπους Δημοτικά Διαμερίσματα και έχουν ήδη ξεκινήσει οι δηλώσεις ζημιάς από τους πληγέντες παραγωγούς.

4. Όμως για τη γρήγορη και δίκαιη αποτίμηση των ζημιών ζητάμε την ενεργοποίηση του άρθρου 18 του κανονισμού ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα επειδή οι ατομικές εκτιμήσεις σε τόσο μεγάλο εύρος καταστροφών θα έχει ως συνέπεια τη μεγάλη καθυστέρηση των πορισμάτων έως και τη μη δυνατότητα εκτίμησης , να διενεργηθεί συνολική εκτίμηση ζημιάς κατά είδος καλλιέργειας και γεωγραφική ζώνη που πλήγηκε από τρείς γεωπόνους εκτιμητές που θα ορίσει ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Ακόμη και οι λεγόμενοι «μάρτυρες» ( ένα δένδρο ανά είκοσι στις δενδρώδεις καλλιέργειες) δεν μπορούν να αποτυπώσουν την πραγματική καταστροφή αφού έως την ημερομηνία του ατομικού ελέγχου θα έχει ήδη χαθεί εξαιτίας της μεγάλης ζημιάς αλλά και του χρονικού διαστήματος που θα μεσολαβήσει.

5. Τέλος είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν έγιναν σε μια περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για όλη την παραγωγική διαδικασία στο Νομό Λακωνίας αφού τόσο ο ελαιόκαρπος είχε συγκομιστεί κατά μέσο όρο έως 20 % κατά εκμετάλλευση και σε ακόμη μικρότερο ποσοστό στα χειμερινά εσπεριδοειδή. Όσον αφορά τα κοινά και θερινά εσπεριδοειδή που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συγκομιδή τους, οι ζημιές σε αυτά και λόγω της φυσιολογικά έντονης οξύτητας που παρουσιάζουν είναι ακόμη μεγαλύτερη χωρίς ακόμη να μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια.
Τέλος, αποφασίστηκε να σταλεί έγγραφο με τα παραπάνω συμπεράσματα στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη, στον Αναπληρωτή Υπουργό του ιδίου Υπουργείου κ. Κουκουλόπουλο καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά, ιδιαίτερα σε μια εποχή με έντονα οικονομικά προβλήματα και υψηλές οικονομικές απαιτήσεις για το Λάκωνα αγρότη.