Γράφει ο Παναγιώτης Γεωργουδής / Εφημερίδα των Συντακτών

Κάτοικοι και φορείς στα Βάτικα αντιδρούν στη δημιουργία αγκυροβολίου πλοίων στον μικρό όρμο της Νεάπολης, για να μην καταστραφεί η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο.

Στη διαδήλωση των κατοίκων κυριάρχησαν τα συνθήματα με τα σχετικά πανό: «Οχι αγκυροβόλιο στα Βάτικα – SOSτε το Παυλοπέτρι»

Μπορεί η κυβέρνηση να επενδύει το πολιτικό και εθνικιστικό υπερεγώ της στα πολυσήμαντα ευρήματα της Αμφίπολης, από την άλλη πλευρά όμως ένα αρχαιολογικό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, το Παυλοπέτρι στη Νεάπολη Λακωνίας, απέναντι από την Ελαφόνησο, την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο -πέντε χιλιάδων χρόνων περίπου- την αφήνει να φθαρεί με πλήρη απαξίωση, δημιουργώντας αγκυροβόλιο φορτηγών πλοίων στον μικρό όρμο των Βατίκων.

Πρόκειται για μια υποθαλάσσια Κνωσό, με διώροφα σπίτια, με άρτιο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες, τουαλέτες, υποδειγματικό αποχετευτικό και οδικό δίκτυο πριν από την ανάπτυξη της Κνωσού!

Η αρχαιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, το οποίο έχει δημιουργήσει ξεχωριστό ιστότοπο για το Παυλοπέτρι, καθώς και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας είναι συγκλονιστική.

Εχουν μάλιστα τεράστια απήχηση στις δημοσιεύσεις των ξένων μεγάλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πάνω στα μοναδικά ευρήματα της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο, η οποία ήταν το διαμετακομιστικό κέντρο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ο τοπικός Τύπος, που υπερασπίζεται το σπάνιο αυτό μνημείο μαζί με το οικοσύστημα υψηλού κάλλους της περιοχής ενάντια στην καταστροφική επιλογή του αγκυροβολίου, δέχεται επιθέσεις, με κορυφαία περίπτωση τον πυροβολισμό με μονόβολα κατά του αναμεταδότη του ραδιοφωνικού σταθμού «Μουσικός Παλμός», γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για τα ήπια ήθη των Βατίκων.

Οι εμπλεκόμενες θεσμικά αρχές έχουν τεράστιες ευθύνες τόσο για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και του μνημειακού πλούτου όσο και για το γεγονός της μη διαλεύκανσης της ταυτότητας αυτών που επιτέθηκαν με όπλο κατά του ραδιοφωνικού σταθμού.

Πριν από μερικές ημέρες, πολίτες των Βατίκων ανέλαβαν την πρωτοβουλία να διαδηλώσουν στην παραλία της Πούντας κοντά στο Παυλοπέτρι, απέναντι από την κοσμοπολίτικη Ελαφόνησο, φτιάχνοντας συμβολικά έναν κύκλο προστασίας από ανθρώπινη αλυσίδα στον αρχαιολογικό χώρο, χερσαίο και θαλάσσιο, διατρανώνοντας την άποψή τους ότι θα υπερασπιστούν ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα το εξαιρετικό οικοσύστημα που το περιβάλλει, υπόβαθρο για μια ποιοτική τουριστική και οικολογική αγροτική ανάπτυξη που θα βασίζεται στην Ιστορία και στην ομορφιά της φύσης.

Η προστασία και ανάδειξη της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας στον κόσμο αντιμετωπίζεται από τους πολίτες ως εφαλτήριο πνευματικής και κοινωνικής ανύψωσης του τόπου, στοιχείο το οποίο αντιστρατεύονται ιδιωτικά συμφέροντα και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς, ιδιαιτέρως το Λιμεναρχείο Νεάπολης. Στη διαδήλωση των κατοίκων κυριάρχησαν τα συνθήματα με τα σχετικά πανό «όχι αγκυροβόλιο στα Βάτικα – SOSτε το Παυλοπέτρι».

Στο μεταξύ, σε διακήρυξη που μοίρασαν οι ενεργοί πολίτες των Βατίκων, τονίζουν εμφατικά: «Ο τόπος μας είναι το Παυλοπέτρι: η αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία της Εποχής του Χαλκού, το σπήλαιο της Καστανιάς, το κάστρο των Βατίκων που αναστηλώνεται, το απολιθωμένο δάσος στον Κάβο Μαλιά, ο υγροβιότοπος της λίμνης Στρογγύλης, οι βυζαντινές εκκλησιές, οι δαντελένιες ακτές, η απεραντοσύνη της θάλασσας, οι “σκυφτοί”, τίμιοι άνθρωποι του μόχθου. Λέμε όχι στο αγκυροβόλιο των καραβιών στον όρμο Βατίκων, γιατί είναι παράνομο, αφού καταστρατηγεί διεθνείς συμβάσεις, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος της ρύπανσης σε μια περιοχή που ζει από τον τουρισμό. Ο τόπος μας, για να συνεχίσει να αποτελεί τουριστικό προορισμό και να τιμά την Ιστορία του, πρέπει να μείνει καθαρός από οχλούσες και επικίνδυνες δραστηριότητες. Να μη γίνει Πέραμα και Ελευσίνα».

Την πρωτοβουλία των πολιτών υποστήριξαν ενεργά δημοτικοί σύμβουλοι από τους Δήμους Μονεμβασίας και Ελαφονήσου. Συγκεκριμένα, η δημοτική σύμβουλος Ελαφονήσου, Σταυρούλα Αλεβίζου, είπε στη διάρκεια της συγκέντρωσης πως «δεν θα επιτρέψουμε στα συμφέροντα να επελάσουν στην περιοχή μας για να τη μετατρέψουν σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Νεάπολης, Παναγιώτης Μπιλλίνης, τόνισε πως «το κοινοτικό συμβούλιο της Νεάπολης είναι αντίθετο στο αγκυροβόλιο γιατί αποτελεί βιασμό της «νύφης του Λακωνικού κόλπου»», ενώ η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Μονεμβασίας, Σοφία Δουμάνη, δήλωσε «δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί ο τόπος μας».

Ενας από τους πλέον ενεργούς πολίτες της περιοχής με κοινωνικούς αγώνες, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Τουλίπα Γουλιμή», ο Γιάννης Ψαράκης, ανέφερε: «Ζητάμε να σταματήσει το παράνομο αγκυροβόλιο και να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές έρευνες στο Παυλοπέτρι για να αναδειχθεί αυτή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά του τόπου μας».

Τέλος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, Παναγιώτης Μάρκος, υποστήριξε σχετικά: «Συνεργάστηκα δύο χρόνια με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και να προστατευτεί η βυθισμένη πολιτεία».

Είναι σαφές πως η ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών θεσμών είναι τεράστιες για το τι διακυβεύεται στην περιοχή. Το βάρος των κινητοποιήσεων και της προστασίας του παγκόσμιου αυτού μνημείου και του περιβάλλοντος που το περικλείει πέφτει στους ώμους των νέων δημοτικών αρχών της Μονεμβασίας και της Ελαφονήσου, που πρέπει να πρωτοστατούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων της περιοχής.

Μάλιστα, έγκυροι γνώστες του αντικειμένου, όπως εμποροπλοίαρχοι που αρθρογραφούν στην τοπική εφημερίδα «Τα Βάτικα» αλλά και σε προσωπικές συζητήσεις που είχαμε μαζί τους, έχουν επισημάνει τους πολλαπλούς κινδύνους που εγκυμονεί το αγκυροβόλιο πλοίων στον μικρό όρμο των Βατίκων, όπως τυχόν πυρκαγιά σε πλοίο το οποίο, αν δεν προλάβει να εξέλθει του όρμου, θα μεταβάλει την περιοχή σε παρανάλωμα πυρός.

Οι εργασίες που γίνονται τακτικά στα ύφαλα των αγκυροβολημένων πλοίων απαγορεύονται, ενώ οι ρύποι καταλήγουν στο φυτό ποσειδωνία, που αφθονεί στον θαλάσσιο βυθό και στα λιβάδια του εναποθέτουν τον γόνο τους οι θαλάσσιοι οργανισμοί.

Οι ειδικοί θέτουν και άλλα σημαντικά θέματα που μια ευνομούμενη πολιτεία θα είχε λύσει. Μια περιοχή που την επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, τη Νεάπολη, τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο, ιδιωτικά συμφέροντα θέλουν να τη μετατρέψουν σε κρανίου τόπο που θα δεχτεί τα εκδιωχθέντα πλοία από την Πύλο μετά τη λειτουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Costa Navarino».

Ανεπηρέαστη από μια τέτοια εξέλιξη δεν θα μείνει ούτε η Μονεμβασιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στον ιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού, Φώτη Κοντραφούρη, που φωτογράφιζε το λιμάνι της Νεάπολης πριν από δύο χρόνια, το τοπικό Λιμεναρχείο επέβαλε τριακόσια ευρώ πρόστιμο, αντί το ίδιο να υπερασπιστεί την περιβαλλοντική ακεραιότητα της περιοχής.

Στον ίδιο δημοσιογράφο, που του χτύπησαν «άγνωστοι» με 8 μονόβολα φυσίγγια τον αναμεταδότη της κεραίας του ραδιοφωνικού σταθμού, τώρα πέντε ιδιοκτήτες λαντζών της περιοχής κατέθεσαν αγωγή σε βάρος του ζητώντας 175.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση!

Οι Ενεργοί Πολίτες στην ανακοίνωσή τους όμως προειδοποιούν: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να σταματήσει η δράση των συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, που πληγώνουν βαθιά τον τόπο μας. Για να αναδειχθεί η μεγάλη ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας. Τον τόπο μας τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και έχουμε χρέος να τον παραδώσουμε ζωντανό με όλο του τον πλούτο, που είναι πρώτα από όλα οι φυσικές του ομορφιές και τα μνημεία που μας κληροδότησε στο διάβα της η Ιστορία».