Μια νέα πρόταση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που υπόσχεται οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 1 Ιουνίου ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος. Ο κ. Αργειτάκος προτείνει την εγκατάσταση συγκροτήματος θερμικής επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, το οποίο θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον τηρεί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και, όπως ανεφέρθη, έχει ελάχιστο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης. Ο Δήμος Σπάρτης ενημερώθηκε για τη μέθοδο, κατόπιν επίσκεψης στη Σπάρτη του εκπροσώπου της βουλγάρικης εταιρείας, που εκμεταλλεύεται το εν λόγω σύστημα.

Ο κ. Αργειτάκος υποστήριξε ότι η εταιρεία από τη Βουλγαρία πρόκειται να εγκαταστήσει τέσσερις μονάδες θερμικής επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα, ενώ η οικονομική επιβάρυνση των δήμων, όπου η μέθοδος θα λειτουργήσει πιλοτικά, θεωρείται μηδενική. Ένας από τους τέσσερις δήμους στους οποίους θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το εν λόγω σύστημα αναμένεται να είναι και ο Δήμος Σπάρτης. Η πρόταση αφορά σε 25ετή δέσμευση, με τη μοναδική υποχρέωση που έχει ο Δήμος στη συγκεκριμένη περίπτωση, να είναι η εξεύρεση χώρου έκτασης δέκα στρεμμάτων, αλλά και η μεταφορά των απορριμμάτων στο συγκεκριμένο χώρο. Ο κ. Αργειτάκος υποστήριξε ότι στην εγκατάσταση θα μπορούν να γίνονται δεκτά, εκτός από τα στερεά απόβλητα, η λυματολάσπη και ο κατσίγερος από τα ελαιοτριβεία. Ελάχιστη απαίτηση της εταιρείας είναι η υποδοχή 31.000 τόνων αποβλήτων το χρόνο.

Ένα πλεονέκτημα που έχει η συγκεκριμένη μέθοδος, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Σπάρτης, είναι ότι η βουλγάρικη εταιρεία διαβεβαιώνει ότι μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες κατασκευής της μονάδας μέσα σε διάστημα 90 ημερών από τη στιγμή που θα υπάρξει η σχετική κρατική αδειοδότηση.

Ο κ. Αργειτάκος ενημέρωσε τους Δημοτικούς Συμβούλους ότι η πρόταση που καταθέτει δεν αποτελεί δεσμευτική απόφαση, αλλά τίθεται προς διαβούλευση στο Σώμα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Πλειώτας υπογράμμισε ότι εάν η συγκεκριμένη μέθοδος επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε αυτομάτως καταργείται και ο ΧΑΔΑ Αφυσσού. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής Κώστας Φούρκας στάθηκε καταρχήν θετικός στην πρόταση, αρκεί όπως είπε να μη δημιουργεί υποχρεώσεις. Τέλος, ο Βαγγέλης Βαλιώτης από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, εξεδήλωσε την αντίθεση της παράταξης του στη συγκεκριμένη πρόταση και την καταψήφισε.