Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

ΣΠΑΡΤΗ. Το έτος 2020, αν η νέα Δημοτική Αρχή Σπάρτης το επιθυμούσε, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα έτος με ιστορική φόρτιση και εξέχουσα σημασία για την πόλη αλλά και για την ανθρωπότητα.

Προτείνω στην νέα Δημοτική Αρχή Σπάρτης, να μην αφήσει χαμένη αυτή την ευκαιρία και να θέσει ως στόχο την ανακήρυξη και ανάδειξη του 2020 ως έτους της πόλης που έδωσε τη Μάχη των μαχών. Το 2020 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών. Σαν σήμερα, 9 Αυγούστου του 480 π.χ. έλαβε χώρα η Μάχη που έμελλε να αποτελέσει το ορόσημο της θυσίας, το παράδειγμα της στρατηγικής, το αποκορύφωμα του ηρωισμού και το μνημείο της αυτοθυσίας των Ελλήνων και Σπαρτιατών της εποχής κατά της απειλής του επεκτατικού και πολεμοχαρή Ξέρξη και των Περσών.

Εκτιμώ ότι ο Δήμος Σπάρτης μπορεί, πρέπει και θα θέσει ως στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη του 2020 σε «Έτος της Σπάρτης» προκειμένου έτσι να επιτύχει την ποθούμενη αναβάπτιση στις προγονικές αρχές, αξίες και προτεραιότητες αλλά και την χάραξη πολιτισμικής και τουριστικής εξέλιξης..

Ευτυχώς το ιστορικό γεγονός έχει τέτοια γόμωση και τόση απήχηση που η Δημοτική Αρχή δεν θα δυσκολευτεί στο έργο της.

Προτείνω την κατάρτιση 5ετους προγράμματος καλλιέργειας, προετοιμασίας, οργάνωσης και υλοποίησης του 2020 ως έτους της Σπάρτης με συστράτευση όλων των δυνάμεων της πόλης (και των δυνάμεων εκ της πόλης ορμώμενων ) από τους χώρους του πνεύματος, των γραμμάτων, της τέχνης, της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, της πολιτικής, της διπλωματίας, της αυτοδιοίκησης και της επιστήμης.

Με την συγκρότηση πολυμελούς Επιτροπής, υπο την προεδρία του Δημάρχου Σπάρτης, που θα αναλάβει την οργάνωση, με το συντονισμό αδελφοποιημένων πόλεων, με την αφύπνιση των ανα τον κόσμο πόλεων με το όνομα Σπάρτη, με συνδυασμένες δράσεις φορέων και αρχών που θα απηχούν τον χαρακτήρα του γεγονότος, με συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας, της Ακαδημίας Αθηνών, των Πρεσβειών ξένων χωρών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του ΚΕΕΜ, Ομίλων, Συλλόγων και Σωματείων, και κυρίως προσωπικοτήτων από τον χώρο της μουσικής, του κινηματογράφου, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, να αναπτύξει 5ετές πρόγραμμα που θα κορυφωθεί και θα «εκραγεί» δημιουργικά το 2020.

Ημερίδες, Συνέδρια, Φεστιβάλ, Εκθέσεις, Forum, Συναυλίες, συμβατικές και διαδικτυακές πλατφόρμες, παγκόσμιες, διεθνείς κι εθνικές εκστρατείες, εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικές σκηνές, διεθνείς διαγωνισμοί μπορούν να αποτελέσουν τον σκελετό πάνω στον οποίο θα εξελιχθεί το πρόγραμμα «2020. Έτος της Σπάρτης».
Δεκάδες οι πτυχές πάνω στις οποίες μπορούν να «ξεδιπλωθούν» προγράμματα και δράσεις: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική, Εξοπλισμοί, Πολίτευμα, Μουσική, Κινηματογράφος, Ποίηση, Ζωγραφική, Δημοκρατία, Ελευθερία, Ηρωισμός, Μιλιταρισμός, Κοινωνία, Παιδεία, Ψυχολογία, Διατροφή, Κοσμοθεωρία, Αστρονομία, Φωτογραφία, Αθλητισμός, κ.λ.π.

Με χρηματοδοτήσεις, χορηγίες και συμμετοχές δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και με την συνδρομή των δύο όμορων πρωτευουσών Καλαμάτας και Τρίπολης, της Θήβας και της Λαμίας αλλά και των πόλεων της Λακωνίας (Σκάλα, Γύθειο, Μολάοι) και των ιστορικών τόπων και τουριστικών προορισμών.

Το 2020 πρέπει και μπορεί να βρει τη Σπάρτη έτοιμη πόλη για το άλμα εμπρός. Εξιδανικεύοντας συγχρόνως, γεγονότα και θεσμούς, με την προβολή τους πάνω στο ιστορικό γεγονός της Μάχης των Θερμοπυλών, όπως το Σπάρταθλον, τα Παλαιολόγεια και η Γιορτή Ελιάς μπορεί να πετύχουμε αναβάθμιση τους που θα δώσει πρόσθετα όγκο και ώθηση στη διάχυση ιδεών, φήμης και κύρους της πόλης «Σπάρτη».

Με τη βεβαιότητα ότι η πρότασή, στην επιγραμματική της αυτή διατύπωση, δεν θα περάσει απαρατήρητη, όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες, και σε άμεσο χρόνο θα απασχολήσει την νέα Δημοτική Αρχή, που σημειωτέον θα έχει 5ετή θητεία, εύχομαι κι ελπίζω, η πόλη της Σπάρτης να ανακτήσει τις δυνάμεις εκείνες, πνευματικές και ψυχικές ώστε να αποδώσει στο όνομα που φέρει την τιμή και την αίγλη που του αναλογεί. Αν τούτο το πετύχει θα έχει δώσει συνάμα στους πολίτες της ελπίδα και όραμα για καλύτερες ημέρες και καλύτερη ζωή.

Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία αυτής της «παγκόσμιας» στοχοθεσίας ο Δήμος Σπάρτης θα μπορούσε να δρομολογήσει σε άλλους χρόνους και με καλύτερα αποτελέσματα χρονίζοντα έργα και προγράμματα που αφορούν το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μυστρά, το οδικό δίκτυο, τη διαδικτυακή κάλυψη, την τουριστική επανεκκίνηση και την εκπαιδευτική αναζήτηση.

Πάνω απ’ όλα όμως θα γίνει αυθεντική επαναχάραξη και ενδυνάμωση της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης. Με την ευκαιρία π.χ. μπορούν να χαραχθούν τα μετάλλια της Σπάρτης και επιτέλους μέσα από διεθνή διαγωνισμό να επιλεγεί το σήμα της ιστορικής πόλης.

Μην λησμονούμε ότι αυτός ο στόχος δεν είναι ανέφικτος. Άλλωστε ένας από τους συμβολισμούς της Μάχης των Θερμοπυλών είναι ότι «οι λίγοι κάνουν τα μεγάλα και τα σημαντικά» γράφοντας έτσι Ιστορία. Με σύνθημα λοιπόν «δίνουμε τη Μάχη» ας προχωρήσουμε μπροστά και ψηλά.

Η Μάχη των Θερμοπυλών
Η μάχη των Θερμοπυλών αποτέλεσε την ενδοξότερη ήττα όλων των εποχών στην παγκόσμια ιστορία. Παρόλ΄ αυτά μνημονεύεται ακόμη και σήμερα σαν νίκη. Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την τελική θυσία 300 Σπαρτιατών και 700 Θεσπιέων απέναντι στις ορδές του Ξέρξη. Το σημαντικότερο νόημα ωστόσο δεν βρίσκεται μόνο στο απαράμιλλο θάρρος των αμυνομένων αλλά στο ότι οι Θερμοπύλες αποτέλεσαν την αρχή του τέλους των περσικών βλέψεων κατάκτησης του δυτικού κόσμου.

Η Μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη το 480 π.Χ. (παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου) μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά την δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα.