Η Περιφέρεια στο πλευρό των παραγωγών πορτοκαλιού για δίκαιη συνδεδεμένη ενίσχυση
Η επιστολή Τατούλη στον υπουργό και οι θέσεις της Τζανετέα!
ΛΑΚΩΝΙΑ. Η Λακωνία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύουν αυτές τις ημέρες ένα σημαντικό ζήτημα που συνδέεται άμεσα με το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Πρόκειται για την αναγνώριση ή όχι των ενεργών αγροτών – παραγωγών με αφορμή μάλιστα την συνδεδεμένη ενίσχυση των εσπεριδοειδών με βάση την παραγόμενη ποσότητα και όχι με βάση τα στρέμματα που κατέχει κάποιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr o Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης απέστειλε σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να εδραιώσει την συνδεδεμένη ενίσχυση και να διορθώσει πιθανή αστοχία που ήθελε την ενίσχυση αυτή να αφορά στα καλλιεργούμενα στρέμματα και όχι στην παραγωγή.
Από την πρώτη στιγμή που διεφάνη το πρόβλημα σήμανε συναγερμός στα συνεταιριστικά γραφεία της Λακωνίας και στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχου κ Τζανετέα.
Σήμερα το notospress.gr, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι παρουσιάζει σημεία τις επιστολής και ερμηνείες της Αντιπεριφερειάρχου κ Τζανετέα.
«Κατά την ανακοίνωση της πρότασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ΚΑΠ 2015-2020 που κατατέθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεχθήκαμε ευχάριστα το γεγονός ότι κομμάτι της επιδότησης θα δοθεί ως συνδεδεμένη σε ορισμένες καλλιέργειες μια εκ των οποίων και τα εσπεριδοειδή. Πιο συγκεκριμένα ανακοινώθηκε οτι το ποσό των 12 εκατομμύριων ευρώ θα δίνεται στους παραγωγούς εσπεριδοειδών ανάλογα με τη παραγωγή που αυτοί θα παραδίδουν προς χυμοποίηση στις ελληνικές βιομηχανίες παραγωγής χυμών» αναφέρει η κ Τζανετέα αναφερόμενη στην επιστολή του Περιφερειάρχη προς τον υπουργό Καρασμάνη.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του notospress.gr αναφέρει: «Η παραπάνω πρόταση ικανοποιεί χρόνιο αίτημα όλων των εμπλεκόμενων στην παραγωγή εσπεριδοειδών και χυμών. Με τη σύνδεση αυτή επιτυγχάνεται πρώτα από όλα ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς που πραγματικά καλλιεργούν και παραδίδουν ποσότητες προϊόντων για χυμοποίηση. Παράλληλα εξασφαλίζεται κατώτατη τιμή για τα εσπεριδοειδή που διατίθενται στην αγορά από τους παραγωγούς σε επίπεδο ικανοποιητικό γι’ αυτούς, αλλά επίσης αποτελεί και μέσο για αποφυγή κερδοσκοπιών εις βάρος τους. Ωστόσο ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το όφελος που αποκομίζουν και οι συνεταιρισμοί χυμοποίησης καθώς εξασφαλίζουν πρώτη ύλη προς πραγματοποίηση των εργασιών τους καθιστώντας τες βιώσιμες για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια».
Εξηγώντας γιατί υπάρχουν ενστάσεις από την Περιφέρεια τόνισε ότι «ενώ η πρόταση είχε ικανοποιήσει σημαντικά όλους τους παραπάνω φορείς, τις επόμενες ημέρες της κατάθεσής της, επίσημη και ανεπίσημη φημολογία από τις τάξεις του Υπουργείου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και από την ΠΑΣΕΓΕΣ δημιουργούν αναστάτωση άνευ προηγουμένου σε όλους τους εμπλεκόμενους. Φημολογείται λοιπόν έντονα ότι η συνδεδεμένη ενίσχυση δε θα είναι τελικά συνδεδεμένη με την παραγωγή αλλά με τα στρέμματα των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται προς χυμοποίηση. Συζητιέται μάλιστα ότι στις 280.000 στρέμματα εσπεριδοειδών που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ προς χυμοποίηση θα δίνονται μόνο για 750 κιλά ανά στρέμμα συνδεδεμένη ενίσχυση ανεξάρτητα αν κάποιος σωστός παραγωγός συγκομίζει 4-5 τόνους ανά στρέμμα καλλιέργειας που είναι και το φυσιολογικό σε τέτοιου είδους φυτείες».
Επισημαίνει δε με έμφαση η Αντιπεριφερειάρχης ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο «επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειές τους εις βάρος όλων αυτών που χρόνια τώρα καλλιεργούν με δυσβάσταχτα έξοδα κρατώντας όρθιες και τις βιομηχανίες χυμών».
Στην επιστολή του προς τον υπουργό ο Περιφερειάρχης αναφέρει ότι ενώ η πρόταση του Υπουργείου μιλά για 12 εκατομμύρια ευρώ και ο μέσος όρος ποσότητας χυμοποίησης ανά έτος ανέρχεται σε 150.000 τόνους το πιο λογικό είναι να μοιράζονται τα χρήματα αυτά ανά κιλό χωρίς να ισχύει ανώτατο όριο τα 750 κιλά ανά στρέμμα που είναι η συγκομιδή ενός ακαλλιέργητου αγροτεμαχίου αλλά να τίθεται ανώτατο όριο αυτό της πραγματικής συγκομιδής που είναι οι 4-5 τόνοι. «Με τον προτεινόμενο τρόπο αυτό κατανομής δικαιώνονται και επιβραβεύονται τελικά οι παραγωγοί που πραγματικά φροντίζουν τοις εκμεταλλεύσεις τους και πραγματικά είναι αυτοί που έχουν ανάγκη από το βοήθημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης».
Προκύπτουν τελικά τα διλλήματα τα οποία αναδιατυπώνει η κ Τζανετέα: «Θέλουμε αγρότες που παράγουν; Θέλουμε πραγματικά αύξηση της παραγωγής; Θέλουμε πραγματικά ενεργή αγροτική οικονομία; Θέλουμε υγιείς Βιομηχανίες χυμών; Ή μήπως συνεχίζουμε να δικαιώνουμε αυτούς που εγκατέλειψαν τη γεωργία; Μήπως επιδιώκουμε το κλείσιμο των τόσο προσοδοφόρων για την ελληνική οικονομία βιομηχανιών χυμών; Μήπως τελικά θέλουμε την οικονομική κρίση;»
Η επιστολή που αποτελεί το απαύγασμα του προβληματισμού και του στόχου των παραγωγών της Λακωνίας, και όχι μόνον, γίνεται σαφές τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας ότι οι ενεργοί αγρότες της Περιφέρειας είναι σε ετοιμότητα...
«Δεν δέχονται παραπάνω υποσχέσεις. Θέλουν τελικά έργα. Θέλουν τελικά να δικαιωθούν. Θέλουν τελικά να συνεχίσουν να καλλιεργούν για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους. Δεν δέχονται σε καμία περίπτωση τα 50 ευρώ ως ανώτατο ποσό συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, θεωρώντας ότι το ευτελές αυτό ποσό αποτελεί μέσο κοροϊδίας και εξαγοράς ψήφων».