Μονεμβασία – Malvasia: 6 χρυσά για ένα κρασί με ιστορία αιώνων!
ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Μονεμβασία – Malvasia 2010: Ένα χαμένο στο χρόνο περίφημο μεσαιωνικό κρασί ξαναγεννήθηκε πανηγυρικά στο γενέθλιο τόπο του τη Μονεμβασιά, εστεμμένο πλέον με 6 χρυσά μετάλλια μεταξύ των οποίων ένα διπλό χρυσό στην Νέα Υόρκη , και ένα Grand trophy medal ως το καλύτερο Βαλκανικό κρασί για το 2014!
Η Μονεμβασιά «το περιώνυμον άστυ» του παρελθόντος, το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, η δικιά μας πατρίδα , διεκδικεί εκ νέου την περίοπτη θέση που κατείχε στην Ιστορία του κρασιού κάποτε:
« Πολύτιμον ούσαν ου μόνον δια την οχυράν αυτής θέσιν,αλλά και δια τον περί αυτήν παραγόμενον κάλλιστον οίνοντον γνωστόν καθ’όλην την Ευρώπην υπό το όνομα του οίνου της Μαλβαζίας….» (Κ. Παπαρηγόπουλος , Ιστορία του Ελληνικού Έθνους)
«Πέντε ολόκληρους αιώνες κράτησε η κυριαρχία του ελληνικού Μονεμβασία - Malvasia στις ξένες αγορές της Ανατολής και της Δύσης : άρχισε να παράγεται πριν τον 13ο αιώνα στη βυζαντινή Μονεμβασιά…. Κανένα άλλο κρασί δεν απόχτησε τόση φήμη κατά το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία….(Σταυρούλα Κουράκου – Δραγώνα από το βιβλίο της «τα Κυριακάτικα»)
Και στον Ριχάρδο τον Τρίτο του Σαίξπηρ βρίσκουμε τη μνημειώδη φράση “Να με πνίξετε σ’ ένα βαρέλι με κρασί Μalvasia!” George Plantagenet, Duke of Clarence, in Shakespeare’s Richard III, 1592….
17 χρόνια κράτησε αυτή η πολύπλευρη και τιτάνια προσπάθεια της αναβίωσης του Μονεμβασία – Malvasia , και μετά από την αναγώριση του οίνου αυτού ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως στις 23 Ιουλίου 2010 (ημέρα που εορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς!) εμφιαλώθηκαν για πρώτη φορά από την Οινοποιητική Μονεμβασιάς το 2013 μετά από διετή παλαίωση 9829 φιάλες 375ml: ένα κρασί γοητευτικό με πορτοκαλί και χρυσαφί ανταύγειες, που με την πάροδο του χρόνου καταλήγουν σε πυρόξανθες κεραμιδί και μελί αποχρώσεις με έντονο και πολυσύνθετο άρωμα , με νότες εξωτικών μπαχαρικών με πλούσιο στρογγυλό, βελούδινο σώμα με νότες καλοδεμένου γλυκού του κουταλιού αφήνοντας ιδιαίτερα απολαυστική επίγευση και μακράς διάρκειας…. όπως και η συναρπαστική του ιστορία!
Όσο δύσκολο επίπονη και μακροχρόνια ήταν η προσπάθεια αναβίωσης του κρασιού αυτού, εξίσου μεγάλο ήταν και το στοίχημα να ανταποκριθούμε στην ιστορική παρακαταθήκη. Νομίζουμε βάσιμα λοιπόν ότι μετά από τα σπουδαία και θεαματικά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο ότι ανταποκριθήκαμε επιτυχώς στις ιστορικές προσδοκίες του τόπου μας και ότι του δώσαμε πίσω το κρασί που τον έκανε πολύτιμο.