«Το Αβγό του Φιδιού» του Ι. Μπέργκμαν από τη Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης
Την ταινία «Το Αβγό του Φιδιού» του σουηδού σκηνοθέτη Ι. Μπέργκμαν, η οποία παρουσιάζει αληθινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Βερολίνο του 1923, την περίοδο που ο Χίτλερ προετοίμαζε το πραξικόπημά του, παρουσιάζει και αναλύει, εκ μέρους της Λέσχης Ανάγνωσης Σπάρτης, η κα Ερασμία Χίου:
«Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918-2007) υπήρξε ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες θεάτρου και κινηματογράφου της Ευρώπης για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης άρχισε να ασχολείται με τη σκηνοθεσία, πρώτα στο θέατρο και στη συνέχεια στον κινηματογράφο. Κύρια θέματα των ταινιών του είναι η αδυναμία ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, η αντιπαράθεση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον Θεό και η αμφισβήτηση του τελευταίου, η ανάλυση των διαπροσωπικών σχέσεων και κυρίως των σχέσεων μεταξύ των δύο φύλων και η αναζήτηση του νοήματος της ζωής.
Το Αβγό του Φιδιού (1976) αναφέρεται σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Βερολίνο του 1923, την εποχή που ο πληθωρισμός έφτανε σε ακραία ύψη κι ο Χίτλερ άρχιζε τη συγγραφή του έργου του Ο Αγών μου (Mein Kampf). Σε ένα άρθρο των ‘’Τάιμς’’ της Νέας Υόρκης ο Μπέργκμαν είπε ‘’Οι άνθρωποι μιλούν πολύ για εθνικά χαρακτηριστικά. Ανοησίες.’’
Φθινόπωρο 1923
Ένας εθνικοσοσιαλιστής γιατρός παρέχει καταφύγιο στην τέως ερωμένη του και στον φίλο της, για να τους προστατέψει δήθεν από τις διώξεις κατά των Εβραίων, αλλά στην πραγματικότητα τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινα πειραματόζωα. Ο Αμερικανός 'Ειμπελ Ρόζενμπεργκ βρίσκεται ένα μήνα στο Βερολίνο με τον αδελφό του και την κουνιάδα του. Δουλεύουν στο τσίρκο αλλά μετά από ατύχημα του αδελφού του απολύονται. Η ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Το αυγό του φιδιού» παρακολουθεί τη ζωή του Έιμπελ από τις 3 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου.
Είναι οι μέρες, που όπως ακούγεται στην ταινία, «κάποιος Χίτλερ ετοιμάζει πραξικόπημα με χιλιάδες πεινασμένους στρατιώτες». Οκτώ ημέρες από την καθημερινή ζωή στη δημοκρατία της Βαϊμάρης με την φτώχεια και την τεράστια ανεργία, που «ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει τέσσερα δισεκατομμύρια μάρκα» και «όλοι σχεδόν έχουν χάσει την πίστη τους στο μέλλον και το παρόν».
Σε μια τέτοια πόλη που «παντού χύνεται δηλητήριο» και η ύπαρξη «είναι σκέτος τρόμος» περιφέρεται ο Έιμπελ. Και όταν στέλνει στον διάβολο μια πόρνη που τον ρωτά αν έχει δολάρια, εκείνη του απαντά: «και εσύ που νομίζεις ότι βρίσκεσαι;» Το πραξικόπημα του Χίτλερ θα αποτύχει.
Η απήχηση των δυνάμεων του εθνικοσοσιαλισμού είναι ακόμη περιορισμένη, σε μια κοινωνία που ζει την «Αποκάλυψή» της, στην εφιαλτική Γερμανία του Μεσοπολέμου, όπου άνθρωποι σκοτώνουν άλογα στη μέση του δρόμου για να τα φάνε ή πεθαίνουν από πείνα. Η ζωή για τους νικημένους Γερμανούς είναι πολύ δύσκολη, με το εθνικό ηθικό καταρρακωμένο και το στομάχι άδειο. Ιδανικές συνθήκες για να σκάσει το Αυγό του Φιδιού και να ανατείλει ο ναζισμός. Ο Έιμπελ, σε αυτήν την περιδίνησή του θα' ρθει πρόσωπο με πρόσωπο με «το αυγό του φιδιού».
Αυτό συνέβαινε στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό συμβαίνει και τώρα. Οι άνθρωποι λιμοκτονούν στον Τρίτο Κόσμο, μάχονται για θρησκευτικά θέματα, εκτελούν παιδιά, βασανίζουν οι μεν τους δε. Τα βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση. Προσπαθούμε να το εξαλείψουμε, να το εξαφανίσουμε, αλλά συνεχίζουμε να το κουβαλάμε μέσα μας, όπως «το αυγό του φιδιού» όπου μέσα απ’τις λεπτές μεμβράνες μπορείς να διακρίνεις καθαρά το ήδη τέλεια σχηματισμένο ερπετό, έτσι και ο φασισμός επωάζεται αργά, σταθερά και απροκάλυπτα».