«Κινητοποιώντας» την Πελοπόννησο με στρατηγικές συνεργασίες και θαλάσσιο τουρισμό
ΤΡΙΠΟΛΗ. Στις εργασίες του Διεθνούς Σεμιναρίου EUSAIR - Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική & το Ιόνιο: «Κινητοποιώντας τις Περιφέρειες», που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, το διήμερο 18 & 19 Νοεμβρίου, μετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δίκτυο των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) διοργάνωσαν το Διεθνές Σεμινάριο, με μεγάλη συμμετοχή φορέων και προσώπων, όπου κύριο αντικείμενο ήταν η διαμόρφωση Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου και τη συμμετοχή των Ελληνικών Περιφερειών στην πρωτοβουλία αυτή. Το Διεθνές Σεμινάριο ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο, με ποικιλία θεμάτων, με εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των συμμετεχόντων.
Ο κ. Παπαφωτίου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη θαλάσσια λεκάνη της Μακροπεριφέρειας και στην ενίσχυση της συνεργασίας των λιμένων Αδριατικής, Ιονίου και Πελοποννήσου, που θεωρείται ζωτικής σημασίας. Η ολοκλήρωση των πολλών έργων που γίνονται στα λιμάνια της Πελοποννήσου δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σύστημα διαχείρισης των προσεγγίσεων των λιμένων, με τελικό στόχο την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας, τόσο για τις κρουαζιέρες όσο και για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών, στη δημιουργία δικτύου λιμένων με κοινές πρακτικές και ανταλλαγή πληροφοριών. Ο θεματικός τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων, τα καταδυτικά πάρκα, το δίκτυο αρχαίων λιμένων, το δίκτυο κάστρων και λιμένων αποτελούν συγκριτικά πλεονέκτημα της Πελοποννήσου, τα οποία γίνονται τόποι προορισμού.
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισχυρού και υψηλής ποιότητας, κλάδου ιχθυοκαλλιέργειας στη θαλάσσια λεκάνη της Αδριατικής και του Ιονίου, όπου μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό βαθμό τόσο στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή της Μακροπεριφέρειας, όσο και στη μείωση της αλιευτικής πίεσης και στη διατήρηση των ιχθυαποθεμάτων. Επίσης αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, στο παρατηρητήριο μεσογειακών συνδέσεων με απώτερο στόχο την προσέλκυση σκαφών, στις συνδυασμένες δράσεις για κοινή ανάπτυξη μαρίνων και οικισμών, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ισορροπία του αριθμού των επιβατών και της ικανότητας των προορισμών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Παπαφωτίου αναφέρεται στα συμπεράσματα από το Διεθνές Σεμινάριο, τα οποία χαρακτηρίζει «ενδιαφέροντα και πολύ χρήσιμα»:
1. Η ελληνική συμμετοχή εγγυάται μια ισορροπημένη στρατηγική ανάμεσα στην Βορειοδυτική και Νοτιανατολική περιοχή της EUSAIR: Ένας από τους πετυχημένους στόχους του Σεμιναρίου ήταν o σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι περιφέρειες και το ελληνικό κράτος.
2. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ποικιλομορφία της αυτοδιοίκησης στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου: Ανάμεσα στις ισχυρές ιταλικές περιφέρειες, τις προσφάτως δημιουργηθείσες ελληνικές και την απουσία ισχυρών περιφερειακών αρχών στις υπόλοιπες χώρες της EUSAIR.
3. Η διακυβέρνηση της EUSAIR: Η συμμετοχή των περιφερειών θα εγγυηθεί την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και των στρατηγικών. Στο ερωτηματολόγιο της δημόσιας διαβούλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει περισσότερη βαρύτητα στους 4 πυλώνες, δηλαδή στις θεματικές της στρατηγικής. Εμείς, σε συνεργασία με την CPMR, που κατέχει την τεχνογνωσία από τις Μακροπεριφέρειες Ατλαντικού, Βαλτικής και Δούναβη, θέλουμε να προτείνουμε στις 6/7 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, ένα μοντέλο διακυβέρνησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής. Ένα μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη πρώτα απ’ όλα τους κατοίκους της περιοχής, τις ιδιαίτερες συνθήκες της, το περιβάλλον της, τον πολιτιστικό πλούτο.
4. Η CPMR και τα μέλη της, και μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι έτοιμοι να συμβάλλουν σε αυτήν τη διαδικασία, δηλαδή στην προετοιμασία και στη συμμετοχή αυτού του προγράμματος.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, είναι παρούσα με ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της Στρατηγικής Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου και συμμετέχει μέσα από συνεχείς ενέργειες και δράσεις στη Διαβούλευση», υπογραμμίζει ο κ. Παπαφωτίου και προσθέτει:
«Ο σωστός σχεδιασμός και ο αντίστοιχος προγραμματισμός με τη συμμετοχή όλων των συνεργαζόμενων φορέων αποτελούν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου σημαντικά εργαλεία παρουσίας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, με πολλά οφέλη από την εφαρμογή του.
Οι στρατηγικές αυτές βοηθούν στην ανάπτυξη νέων έργων και δίνουν ώθηση στα υφιστάμενα διακρατικά προγράμματα, στην βελτίωση των υφισταμένων μηχανισμών συνεργασίας και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών για κοινούς στόχους. Θεωρούνται, επίσης, εργαλεία ενίσχυσης της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής. Η ισχυρή συνεργασία μεταξύ περιφερειακών, εθνικών και τοπικών επιπέδων για τον από κοινού σχεδιασμό και την εναρμόνιση της χρηματοδότησης, ενισχύει την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αποτελεί μία Ευρωπαϊκή Περιφέρεια με καθαρό και σαφή λόγο και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, με την εφαρμογή των στρατηγικών συνεργασιών και έργων και με τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών και περαιτέρω υλοποίησης αυτών».