ΣΠΑΡΤΗ. Αντιπροσωπία μαθητών των τριών τάξεων του 1ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης με τη συνοδεία καθηγητών ανταπέδωσε την επίσκεψη του Λυκείου Πολεμιδιών στη Σπάρτη από 21/3 μέχρι 26/3/2013 στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση των δύο σχολείων. Έτσι, στο διάστημα από 5 μέχρι και 9 Νοεμβρίου, 32 μαθητές και τρεις καθηγητές πραγματοποίησαν εκδρομή στην ελεύθερη Κύπρο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής στο Λύκειο Πολεμιδιών, μέσα σε μια ατμόσφαιρα διάχυτης συγκίνησης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Πολεμιδιών Κύπρου παρουσίασαν οδοιπορικό για την κατεχόμενη Κύπρο και στη συνέχεια τραγούδησαν και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου τους.

Με βάση τη Λεμεσό, οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές πραγματοποίησαν, σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα, επισκέψεις και ξεναγήσεις: Στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της πόλης, την γραφική Πάφο, το φρούριο του Κολοσσιού, τον αρχαιολογικ χώρο του Κουρίου, τους Βασιλικούς τάφους, την Πέτρα του Ρωμιού, την Στήλη του Αποστόλου Παύλου και την Αγία Κυριακή. Επίσης, επισκέφτηκαν τη Λευκωσία, τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, τα Ενετικά τείχη, το Αρχιεπισκοπικό μέγαρο, τα Φυλακισμένα Μνήματα, τη Λαϊκή αγορά και την Πράσινη γραμμή. Τέλος, μαθητές και καθηγητές μετέβησαν στη Δερύνεια, την Αγία Νάπα και τη νεκρή ζώνη της Αμμοχώστου, ενώ ξεναγήθηκαν στην πόλη της Λάρνακας, την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου και τις Φοινικούδες.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου και τη σχολική πραγματικότητα. Συζήτησαν με τους Κύπριους συμμαθητές τους και αντάλλαξαν απόψεις για τη σχολική ζωή στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις έδωσαν τη δυνατότητα στην ελληνική ομάδα να γνωρίσει την ιστορία της Κύπρου και τους ακατάλυτους ιστορικούς δεσμούς της Κύπρου με την Ελλάδα καθώς και να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές της χώρας.

Υπεύθυνοι του προγράμματος ήταν ο κ. Νικόλαος Κοντογεωργάκος (Φυσικός), η κ. Σοφία Μαρούση (Φιλόλογος) και η κ. Δήμητρα Καπετανέα (Αγγλικών).

Οι καθηγητές και οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ευχαριστούν θερμά για τη βοήθεια στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος τους:

• Τον διευθυντή και το σύλλογο διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης.

• Το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης.

• Την Περιφερειακή Ενότητα Νομού Λακωνίας.

• Το Δήμο Σπάρτης

• Την 5η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

• Τους μαθητές και τους γονείς που στήριξαν το πρόγραμμα.

• Τον κ. Ευάγγελο Χαραμή.

• Τον Δήμαρχο Μόρφου.

• Τον διευθυντή, το σύλλογο διδασκόντων, το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους μαθητές του Λυκείου Πολεμιδιών για την απλόχερη φιλοξενία και ιδιαίτερα τις υπεύθυνες του προγράμματος κ. Παναγιώτα Νεοφύτου (Θεολόγος), Μαρία Συμεού (Φυσικός) και Μαίρη Παναγίδου (Αγγλικών).

• Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Λεμεσού.

• Τους υπεύθυνους ξενάγησης στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.