Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013, η εκδήλωση του Ινστιτούτου Σπάρτης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής ΤΑΥΓΕΤΗ και το Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, με την οποία ξεκίνησε μια ουσιαστική προσπάθεια για την ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης , της Διοίκησης και των συλλογικών και επαγγελματικών φορέων του Δήμου Σπάρτης για την έναρξη επετειακών εκδηλώσεων προς τιμήν του Λεωνίδα της Σπάρτης και των Τριακοσίων Σπαρτιατών που έπεσαν στις Θερμοπύλες.

Μετά την παρουσίαση του ιστορικού γεγονότος με την ανάδειξη της ιστόρησης του Ηροδότου και προβολή power point με έργα καλλιτεχνών και χάρτες της μάχης των Θερμοπυλών από τον κ. Βαγγέλη Μητράκο, έγινε προβολή video παραγωγής των μαθητών και καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης με θέμα τα επιγράμματα τα σχετικά με την ηρωική μάχη, το οποίο προλόγισε η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου κ. Αγγελική Αργειτάκου.

Εξαιρετικό ήταν επίσης το video που προβλήθηκε στην συνέχεια το οποίο είναι προϊόν εθελοντικής εργασίας και ηλεκτρονικής επεξεργασίας τού ήχου, από τις παρτιτούρες των συνθετριών κ. Αναστασίας Κοκκίνου – Κατσαφάνα και κ. Εφης Ιωάννου, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τον ηχολήπτη κ. Hielmi Abdurahman, ο οποίος επιμελήθηκε επίσης την μίξη και την εικόνα. Την προσομοίωση της χορωδίας στο συγκεκριμένο video έκανε ο κ. Ανδρέας Σκιαδάς, ενώ η απαγγελία τού κ. Δημήτρη Κατσαφάνα, ο οποίος απήγγειλε τις Θερμοπύλες του Καβάφη, ζέστανε στην κυριολεξία την ατμόσφαιρα.

Στην συνέχεια η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Αναστασία Κανελλοπούλου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να καθιερωθεί η προτεινόμενη εκδήλωση. Μεταξύ άλλων η κ. Κανελλοπούλου ανέδειξε την ηθική υποχρέωση που έχει η σύγχρονη Σπάρτη απέναντι στον ήρωα – σύμβολο όλων των εποχών , στον Λεωνίδα και στους Τριακοσίους, ενώ συνέδεσε την αναγκαιότητα όλη αυτή η βαριά πολιτιστική κληρονομιά να αποτελέσει τον βατήρα για την εκτίναξη της αναπτυξιακής πορείας του τόπου. Κλείνοντας την ομιλία της η πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την πρωτοβουλία , να σχεδιάσει και να συντονίσει την διοργάνωση , η οποία θα πρέπει να ξεπερνά τα στενά όρια της Λακωνίας , αλλά και της Ελλάδας, και να διοργανώσει στα πρότυπα του Σπάρταθλον, ένα ακόμα Διεθνές γεγονός, διότι η Σπάρτη είναι σύμβολο διαχρονικό και παγκόσμιο.

Την εκδήλωση έκλεισε η Χορωδία των φίλων της Μουσικής ΤΑΥΓΕΤΗ, η οποία , όπως πάντα, έψαλε με ιδιαίτερη επιτυχία τους ύμνους στην Σπάρτη σε στίχους και μουσική Μιχάλη Μαχαίρα καθώς και τα Επιγράμματα του Σιμωνίδη, υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Φωτεινής Δημάκου – Σακκέτα και με την πιανίστα κ. Βαλέρια Ντον στο πιάνο.

Ομιλία της προέδρου του Ινστιτουτου Σπάρτης κ Τασίας Κανελλοπούλου: ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ 2013

"Κυρίες και Κύριοι καλησπέρα σας!
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας με την οποία εκδηλώνετε την συμπαράσταση και συμφωνία σας προς την πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Σπάρτης να προτείνει την ανάδειξη επετειακών εκδηλώσεων προς τιμήν του ήρωά μας, του ήρωα που εμπνέει την ανθρωπότητα και καθιστά την Σπάρτη διαχρονικό και παγκόσμιο σύμβολο ελευθεροφροσύνης του Λεωνίδα και των Τριακοσίων.

Την αυτονόητη υποχρέωσή μας να τιμήσουμε τους προγόνους που άλλαξαν την ροή της ιστορίας και συνέβαλαν στην ανακοπή της προέλασης της μεγάλης ασιατικής δύναμης στην ευρωπαϊκή και μεσογειακή κοινωνία, δεν θα την αναλύσω.

Θα πρέπει όμως να σταθούμε προσεκτικά στους λόγους που επιβάλουν σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά να ανατρέξουμε στα σύμβολα που περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο πείθουν για την σημασία των αξιών και των αρχών στη ζωή μας.

Βιώνουμε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, την οποία η Ελλάδα νιώθει ως το μεδούλι της, από την οποία θα πρέπει να βγούμε σύντομα, αλλά να βγούμε όρθιοι, υπερήφανοι, αξιοπρεπείς. Πάντοτε στην Παγκόσμια ιστορία η ανόρθωση των κοινωνιών από την πτώση και την κατάπτωση επιτεύχθηκε μέσα από την στροφή προς την πνευματική δημιουργία και τα σύμβολα της κλασικής αρχαιότητας.

Ο Ανθρωπισμός ως πνευματικό κίνημα που οδήγησε στην Αναγέννηση, στον Διαφωτισμό και στην έξοδο από τα αδιέξοδα προηγουμένων αιώνων, στηρίχθηκε καθ’ ολοκληρίαν στα σύμβολα και στην φιλοσοφία της αρχαίας ελληνικής κουλτούρας.

Σήμερα χρειαζόμαστε έναν νέο ανθρωπισμό! Σήμερα η κοινωνία μας , καταπονημένη από τα αδιέξοδά της, έχει ανάγκη από νέα δεδομένα, από σύμβολα, από ιδέες, από τις διαχρονικές της αξίες, που τις γέννησε, τις γαλούχησε, τις μετέδωσε, αλλά που τις διατηρεί όμως εν υπνώσει , ενώ τις έχει μεγάλη ανάγκη.
Και φυσικά δεν αναφέρομαι στην οικονομική κρίση που σαν παγκόσμιο συγκυριακό γεγονός , θα κάνει τον κύκλο της και θα ξεπεραστεί.

Μιλώ για την μεγάλη κοινωνική κρίση που πλήττει τις κοινωνίες μας , τις γενιές των ανθρώπων και τις ανθρώπινες σχέσεις στην περίοδο της μεγαλύτερης τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Σ΄ αυτήν την κρίση αναφέρομαι και αυτήν την κρίση θεωρούμε επιβεβλημένο να συμβάλουμε ώστε να αντιμετωπισθεί το συντομότερο δυνατόν. Η άποψή μας είναι ότι σήμερα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσουμε ο καθένας από το μετερίζι του και όλοι μαζί ως κοινωνία μια προσπάθεια αναδόμησης , μια προσπάθεια σταθεροποίησης και εξυγίανσης του τρόπου σκέψης και του τρόπου ζωής μας, μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των κοινών μας στόχων , των κοινών μας δεσμών, όλων όσα μας καθιστούν κοινωνία και μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε στην βάση της ειλικρίνειας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού , της ανθρωπιάς, της αξιοπρέπειας.

Και βέβαια εμείς , οι Σπαρτιάτες και οι Σπαρτιάτισσες , δεν χρειάζεται να ψάξουμε μακριά για να αναθεωρήσουμε και να ενδυναμώσουμε τους συνεκτικούς δεσμούς μας. Ο ευλογημένος τόπος μας είναι πάμπλουτος σε αξίες και αρχές πουμπορούν να συμβάλουν στην αναθεώρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής , ενδυναμώνοντάς τον με εκείνες τις παραμέτρους της Σπαρτιάτικης αγωγής, της Σπαρτιάτικης νομοθεσίας , της Σπαρτιάτικης λιτότητας, του Σπαρτιάτικου μοντέλου ζωής εν γένει, που αποτελούν παγκόσμια τις αιτίες σεβασμού προς την Σπάρτη.
Ναι, η Σπάρτη πρέσβευε την πραγματική ισονομία και ισότητα, που σήμερα διαπιστώνουμε να χάνεται σταδιακά από τον κοινωνικό μας ιστό, η Σπάρτη ανέδειξε νομοθετικά την αξία του ελέγχου προς τις πολιτικές ηγεσίες , προστατεύοντας τους θεσμούς και αποτρέποντας την αυθαιρεσία.

Ναι η Σπάρτη θεωρούσε ότι η συμμετοχή στα κοινά είναι υποχρέωση του πολίτη και όχι ματαιοδοξία,

Η Σπάρτη δίδαξε την λιτότητα στην διαβίωση, καθιστώντας τον άνθρωπο αυτάρκη με τα λίγα και σεβόμενη την σπάνιν των αγαθών ως βασική περιβαλλοντική αξία,

Η Σπάρτη διαμόρφωνε ισχυρούς και σταθερούς χαρακτήρες στους οποίους μπορούσε να αναθέσει την ελευθερία της πόλης και των πολιτών,

Η Σπάρτη γαλουχούσε τους νέους της μέσα στις δυσκολίες της πραγματικής ζωής ,δίνοντάς τους έτσι τα εχέγγυα για την παραπέρα έντιμη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Αυτά όλα και πολλά ακόμα, αποτελούν την δική μας κληρονομιά ,αποτελούν την παρακαταθήκη των δικών μας προγόνων. Γι’ αυτό και εμείς οφείλουμε να τα αναδείξουμε, να αναπτύξουμε την συζήτηση γύρω από αυτά, να προβληματίσουμε μέσω των παραπάνω αξιών, ιδιαίτερα σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα αναζητά εναγωνίως ερείσματα.

Άρα , ο Λεωνίδας και οι Τριακόσιοι, το πανανθρώπινο αυτό σύμβολο αυτοθυσίας , ελευθεροφροσύνης, σταθερότητας, ανωτερότητας, τόλμης, αλληλεγγύης, πίστης, πρέπει να ξαναβρεθεί στο προσκήνιο, στην επικαιρότητα. Η Σπάρτη και ο Λεωνίδας μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα της εποχής μας.

Επομένως ο πιο σημαντικός λόγος που μας οδήγησε ως Ινστιτούτο Σπάρτης να προχωρήσουμε στην πρωτοβουλία που εγκαινιάζουμε σήμερα, είναι η διαπίστωση της ανάγκης που βιώνουμε για ενδυνάμωση και αναθεώρηση των αξιών μας ,για εξυγίανση και επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού μας συστήματος και των θεσμών μας.

Ο δεύτερος λόγος που μας οδήγησε στην απόφαση να προτείνουμε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τον Λεωνίδα και τους Τριακόσιους, είναι η καθολικά διαπιστωμένη ανάγκη για ανάδειξη και αξιοποίηση όλων , όσα μπορεί να αναδείξει η Σπάρτη ως αρχαιολογική και πολιτιστική , υλική και άυλη κληρονομιά.

Ζούμε στην πόλη με την μεγαλύτερη παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, στην πόλη που είναι πιο γνωστή και από την Αθήνα, στην πόλη που όλοι την θαυμάζουν για τις αξίες που κληροδότησε στον κόσμο. Ζούμε στην πόλη με το ισχυρότερο brand name, στην πόλη που όλοι θέλουν να επισκεφθούν , να γνωρίσουν.

Στο μυαλό της παγκόσμιας κοινότητας είναι οι όχθες του Ευρώτα με τους καλαμώνες, ο μέλας ζωμός, η σκληρή Σπαρτιάτισσα μάνα με το « ή ταν ή επί τας», το «λακωνίζειν», το « μολών λαβέ».

Τι από αυτά βιώνει ο επισκέπτης της Σπάρτης σήμερα; Τι από αυτά αξιοποιεί η τοπική κοινωνία ώστε να τα καταστήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τους βατήρες για την αναπτυξιακή της εκτόξευση;

Είναι αλήθεια ότι ο πλούτος της λακωνικής γης και η ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής μας κατέστησαν την Σπάρτη, την Λακωνία έναν από τους πλουσιότερους νομούς της Ελλάδας. Όμως σήμερα η οικονομική συγκυρία καθιστά ανεπαρκείς αυτούς τους πόρους και επιβάλλει αναθεωρήσεις στο μοντέλο της οικονομικής μας δραστηριότητας ως τοπική οικονομία. ΓΙ’ αυτό και θεωρούμε επιβεβλημένο να συνδυαστεί το « τερπνό με το ωφέλιμο». Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο την αναβίωση των αξιών και την ανάδειξη της κληρονομιάς μας , μπορεί να συνδυαστεί με δράσεις ελκυστικές της Διοίκησης , της Αυτοδιοίκησης, των συλλογικών φορέων , της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων του τόπου μας και κάθε άλλου που έχει ενδιαφέρον και συμφέρον από αυτές.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε αρνητικό και προσβλητικό το να στηρίζεσαι στην κληρονομιά σου για να κάνεις το επόμενο βήμα προς την πρόοδο και την ανάπτυξη. Αρκεί με την δράση σου να μην την προσβάλεις και να μην την υποβαθμίζεις.

Η εμπειρία της διοργάνωσης του ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ τι μας έχει διδάξει τα τελευταία 31 χρόνια; Ότι η ζήτηση των αθλητών για συμμετοχή είναι όλο και μεγαλύτερη, το επίπεδο της διοργάνωσης βελτιώνεται και η Σπάρτη παραμένει το ζητούμενο για τους συμμετέχοντες. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο πιο ελκυστικό για τους Σπαρταθλητές που βολεύονται με ένα στεφάνι ελιάς, που στόχος τους είναι να φιλήσουν τα πόδια του Λεωνίδα, από τη Σπάρτη και τις αξίες της.

Όταν , λοιπόν, έχομε τόσες δυνατότητες να αναπτύξουμε και άλλες ανάλογες διεθνείς διοργανώσεις με θέμα μας όσα η ιστορία και ο πολιτισμός μας μας κληροδότησε, αντιλαμβανόμαστε ότι η Σπάρτη μπορεί να καταστεί το κέντρο πολλών διεργασιών και διοργανώσεων σε ετήσια βάση, κέντρο με μεγάλη επισκεψιμότητα, κέντρο με μακρά τουριστική παραμονή, κέντρο που να προσφέρει πρωτόγνωρες εμπειρίες ενός εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού, κέντρο συνάντησης του πνεύματος, της φιλοσοφίας γύρω από τις αξίες της ζωής, χώρο προνομιακό για να ζεις!

Η Σπάρτη απαιτεί από τους σύγχρονους Σπαρτιάτες άλλο τρόπο αντιμετώπισης. Η εξωστρέφεια και το ξεπέρασμα του τοπικισμού, της μικρόψυχης αντιμετώπισης των μεγάλων και θαυμαστών που την χαρακτηρίζουν, πρέπει να αποτελέσουν την βάση για την αναδιοργάνωσή μας.

Πώς να παρακάμψουμε αυτό που κρύβεται πίσω από κάθε γωνιά της πόλης μας, την διαχρονικότητα του πολιτισμού μας που σε συνδυασμό με την φύση και την παραγωγή , οργανωμένα, σχεδιασμένα, με στρατηγική, με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας μπορούν να οδηγήσουν σε νέες προοπτικές.

Αυτό , λοιπόν, που αποτελεί την πεμπτουσία της πρότασής μας είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου που αφ’ ενός θα οδηγήσει την Σπάρτη στο προσκήνιο, που θα της επιτρέψει να συνομιλήσει με την διεθνή κοινότητα και τους Διεθνείς Οργανισμούς διότι αυτό είναι το μέγεθος της Σπάρτης.

Και αφ’ ετέρου ένα σχέδιο που θα επιτρέψει να ζωντανέψει ο τόπος μας, να κρατήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο, το τόσο εκλεκτό, και ιδιαίτερα τους νέους μας, που θα επιτρέψει στον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στον τόπο μας , να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αναπτύξει καινοτόμες δράσεις με αναφορά στον πολιτιστικό τουρισμό.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ κάθε χρόνο αυστηροποιεί τα κριτήρια συμμετοχής διότι η φέρουσα ικανότητα της πόλης μας, της πρωτεύουσας του νομού μας, σε δωμάτια και κλίνες ξενοδοχείων, δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει περισσότερες συμμετοχές.

Και βέβαια είναι παραλογισμός να επενδύσει κάποιος σε τουριστικές υποδομές , αν στην πόλη δεν αναπτυχθούν οι προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για την αύξηση των διανυκτερεύσεων. Επομένως αυτό που επιβάλλεται να γίνει είναι η ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών και τέτοιων συνεργειών που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων , την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων προς όφελος και των νεωτέρων , αλλά με σεβασμό στην ιστορία μας , με στόχο να προβάλουμε τις αξίες μας , τις προσωπικότητες και τους ήρωές μας
Όλες οι συλλογικές δράσεις δεν πρέπει να είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας μας . Και εμείς , ως Ινστιτούτο Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του τόπου μας, θεωρούμε ότι οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μας θα πρέπει κάθε φορά να συνδέονται με τις ανάγκες, να αναδεικνύουν τα κενά και να συμβάλουν στην κάλυψή τους , να υποστηρίζουν την ανάπτυξη, την πρόοδο, την εξέλιξη του τόπου μας.

Γι’ αυτό η καινοτομία αυτής της πρότασης δεν έγκειται στις προτεινόμενες δράσεις , ούτε στο οργανωτικό πλαίσιο όπου θα ενταχθούν. Η καινοτομία της πρωτοβουλίας μας έγκειται στο γεγονός ότι πιστεύουμε στην συλλογική και σχεδιασμένη δράση που θα οδηγεί όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς της πόλης κάτω από ένα στρατηγικό σχέδιο , στην ανάδειξη σε διεθνές γεγονός της μάχης των Θερμοπυλών και της ηρωικής προσωπικότητας του Λεωνίδα .

Θεωρούμε ότι οι θεσμικοί φορείς θα πρέπει να προσδιορίσουν με ακρίβεια ως πού θέλουμε να φθάσουμε και πώς θα το πετύχουμε. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένος σχεδιασμός και συνέργειες που θα τον υπηρετούν από την Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση, τους συλλογικούς φορείς , τους πολίτες και τις επαγγελματικές ομάδες.
Ναι, μιλάμε για την μικρή δική μας επανάσταση ως απόγονοι του ηρωικού αυτού τόπου.

Θα πρέπει να αποβάλουμε την μισαλλοδοξία , την μίζερη και κοντόφθαλμη πρακτική και μέσα από μια ανοιχτόμυαλη διαδικασία να ξεπεράσουμε τα λίγα που μας χωρίζουν και να εργαστούμε για τα πολλά που μας ενώνουν. Γιατί όλοι όσοι αποφασίσαμε να περάσουμε την ζωή μας στην Σπάρτη, έχουμε υποχρέωση και να αποδείξουμε ότι είμαστε Σπαρτιάτες.
Οι τρόποι με τους οποίους πρέπει και μπορούμε να αναδείξουμε την δυναμική μας μπορεί να ακούγονται ως κοινοτοπίες. Όμως αν κοιτάξουμε και στις γύρω περιοχές, θα δούμε ότι τέτοιους τρόπους χρησιμοποιούν και όσοι καταφέρνουν να γίνουν το κέντρο των συζητήσεων και του ενδιαφέροντος.
Τέτοιες δράσεις μπορεί να είναι:
• Ένα συνέδριο
• Μια παράσταση αρχαίου δράματος
• Η συνένωση και η ανάδειξη των αρχαιολογικών μας χώρων
• Η θεσμοθέτηση αγώνων
• Η δημιουργία Αμφικτυονίας των πόλεων που συμμετείχαν στην μάχη των Θερμοπυλών
• Η δημιουργία Διεθνούς Αμφικτυονίας πόλεων – συμβόλων
• Εκθέσεις ζωγραφικής
• Ομιλίες , εκδρομές
• Γνωριμία με την ιστορία μας

Όλες αυτές οι προτάσεις προέκυψαν από συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης. Είναι δράσεις που όλοι σκεπτόμαστε και οι οποίες όμως αποκτούν ιδιαίτερες διαστάσεις και ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ξεπεράσουν τα σύνορα της επικράτειάς μας και αποτελέσουν αφορμές για να αποκτήσει η πόλη μας την θέση που της αξίζει, όχι μόνον ως άυλη αξία , αλλά και ως χειροπιαστός πολιτισμός του χθες και του σήμερα.

Το μήνυμά μας , λοιπόν, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα λάβουν από την αποψινή διοργάνωση οι καλοπροαίρετοι κριτές μας, θεωρούμε ότι πρέπει να είναι:
• Η Σπάρτη πρέπει να γκρεμίσει τα τείχη της εσωστρέφειας

• Οι θεσμικοί φορείς πρέπει να υιοθετήσουν την πρόταση για τις εκδηλώσεις για τον Λεωνίδα και να αναλάβουν την πρωτοβουλία , να σχεδιάσουν, να συντονίσουν και να υλοποιήσουν σε συνεργασία με το δυναμικό της πόλης αλλά και της Ελλάδας, δράσεις εξωστρεφείς με στόχο την ανάδειξη των εκδηλώσεων για τον Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες σε Διεθνές γεγονός.

• Θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται στην ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος ( Διοίκηση , Αυτοδιοίκηση, Αρχαιολογικέ υπηρεσίες, επιστημονικό δυναμικό, συλλογικοί φορείς, δημιουργοί, επαγγελματίες) να κατανοήσουμε πόσο μεγάλης σημασίας είναι η επιτυχία μιας τέτοιας διοργάνωσης και να την υποστηρίξουν ο καθένας με τον τρόπο του.

• Θα πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας το γεγονός των Θερμοπυλών , να συνεργαστούμε με τον Δήμο Θερμοπυλών που το γιορτάζει αδιαλείπτως και να το προστατεύσουμε από κάθε λογής μορφώματα και καπηλείες τις οποίες πρόσφατα είχαμε την ατυχία να βιώσουμε.

• Θα πρέπει τέλος , όλοι μαζί να διεκδικούμε αυτά που ανήκουν στην Σπάρτη και στην προκειμένη περίπτωση την στέγη που έχει ανάγκη ο πολιτισμός μας , δηλαδή το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο ΧΥΜΟΦΙΞ

Κλείνοντας , θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Ινστιτούτο Σπάρτης θα καλέσει τους φορείς της πόλης μας , αν δεν αποφασίσει να το κάνει ο Δήμος Σπάρτης, προκειμένου να συναποφασίσουμε από τώρα πως θα γιορτάσουμε τις εκδηλώσεις για τον Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες το 2014.

Ζητάμε την υποστήριξή σας και την συμπαράστασή σας στις πρωτοβουλίες μας, αλλά ζητάμε και την αυστηρή κριτική σας στην περίπτωση που παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας.

Στην μικρή αλλά μεγάλη Σπάρτη μας, είμαστε όλοι γνωστοί και όσοι θελήσετε να συνεργαστείτε μαζί μας , ξέρετε ποιους και που να τους ζητήσετε.

Επιτρέψτε μου , πριν κλείσω αυτήν την ομιλία , να αφιερώσω στον ήρωά μας , στον Λεωνίδα και σε όλους τους Σπαρτιάτες και στις Σπαρτιάτισσες το ποίημα που έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης το 1914 , με το ψευδώνυμο Πέτρος Ψηλορείτης και με τίτλο:

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ
Σκληρό θέσαμε νόμο να ρυθμίζει
τη γνώμη μας κι ανέλπιδοι κρατάμε
τα στενά της ζωής κι όλοι κινάμε,
καβάλα στʼ όνειρό μας, όπου ορίζει
ο νομοθέτης νούς μας. Μετερίζι
δε θέμε, γιατί ξέρομε πως πάμε
του Χάρου τα κορμιά μας και δε σπάμε
το κύμα των βαρβάρων που χυμίζει
στην Πατρίδα. Μα ο νους εμάς φτερούγες
τανυώντας λεύτερης χάμου τη νίκη
παραιτά κι αητός δικέφαλος ούγες
κεντά με τʼ όνειρό του τη λαμπράδα
κι ανοιεί, στης βάρβαρης νύχτας τη φρίκη,
άνθος λευκό τη νικημένη Ελλάδα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής βραδιάς και όσους βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί και να ευχηθώ σε όλους δύναμη ώστε να συνεχίσουν τις συλλογικές εθελοντικές προσπάθειες.

Σας ευχαριστώ"