Κυβέρνηση και Περιφέρεια θρέφουν την αδιαφάνεια, εξυπηρετούν τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αυξάνοντας
Αναπάντητα ερωτήματα προδίδουν αδιαφάνεια και κερδοσκοπία

Πατσαρινός: «Τι μας κρύβουν για τ’ απορρίμματα»

ΤΡΙΠΟΛΗ. Στην ενημέρωση της Δευτέρας (21/10) στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από τον τρόπο και το πώς απάντησε ή δεν απάντησε η εταιρεία και η Περιφέρεια ο επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Νίκος Πατσαρίνος διεπίστωσε ελλιπέστατη ενημέρωση. Πίσω από αυτή την στάση κρύβονται σημαντικές πτυχές της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση. Πτυχές που ενδιαφέρουν το σύνολο των πολιτών αφού αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στα κόστη αυτής της διαδικασίας που τελικά επιβαρύνουν τον πολίτη.

Ο Νίκος Πατσαρινός αναφέρει: «Κατ’ αρχάς ενώ πιστεύαμε όλοι ότι σ’ αυτή την ειδική συνεδρίαση θα ενημερωθούμε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο σύνολό της αυτό δεν έγινε. Αποτέλεσμα ήταν να μην γνωρίζουμε σημαντικές πλευρές αυτής και ιδιαίτερα τις εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση των χώρων που απασχόλησαν την Εταιρεία. Αυτό έγινε με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου (ΥΠΕΚΑ), που την έχει παραλάβει, έχει παρέλθει ο μέγιστος χρόνος της κατ’ αρχάς εξέτασης της μελέτης και αυτή δεν δόθηκε ακόμα σε διαβούλευση.
Ευθύνη έχει όμως και η Περιφέρεια που δεν συντόνισε αυτή την προσπάθεια. Αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια φορά οι πληροφορίες να βγαίνουν με το «τσιγκέλι» και να κρατείται το θέμα της χωροθέτησης μάλλον σαν «καπνός» για τα παρακάτω 2 σοβαρά ζητήματα.
Το ζήτημα του καθορισμού της τιμής που θα φτάνει στην τσέπη του δημότη και το ζήτημα των ποσοτήτων που θα διαχειρίζεται η Εταιρεία (μεγέθη και τρόπος).

Αναζητώντας και μελετώντας τις επίσημες δεσμεύσεις του διαγωνισμού από εδώ και από εκεί (μιας και η Περιφέρεια ποτέ δεν μας τις έδωσε) γνωρίζαμε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία και ασάφεια στο να προσδιορίσουμε τα παραπάνω. Έτσι προσπαθήσαμε με συγκεκριμένες ερωτήσεις, επικαλούμενοι άρθρα της προκήρυξης και των τευχών που συνοδεύουν το σχέδιο της σύμβασης, να πάρουμε σαφείς απαντήσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε για το κόστος, τα άρθρα 19.1.1, 19.1.1.2, 19.1.1.7, 19.1.1.8, 19.1.1.9, 23.6.1 της προκήρυξης και της παραγρ. 16.3.3 και 16.3.6 της σύμβασης, και για τις ποσότητες τις παρακάτω ερωτήσεις:
Ποιες ποσότητες δεσμεύουν κάθε Δήμο και αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τους, πως θα κατανέμεται και ποιος θα προσδιορίζει την ποσότητα επεξεργασίας ανά Δήμο, ποιος ο προσφερόμενος ετήσιος στόχος εκτροπής, υπολείμματος και ανακύκλωσης που έδωσε η Εταιρεία και τι έδωσαν οι άλλοι διαγωνιζόμενοι και πώς θα διασφαλίζεται η ακριβής ποσότητα που θα θάβεται στους ΧΥΤΥ.

Δυστυχώς παρά τις επιμονές όλων των παρευρισκόμενων αυτά τα ζητήματα να γίνουν σαφή και ξεκάθαρα σκόπιμα δεν απαντήθηκαν.

Ακόμα δεν απαντήθηκε η σχέση σύμβασης και η συνολική αμοιβή του Τεχνικού Συμβούλου της Περιφέρειας, πως θ’ αντιμετωπιστούν τα μη συμβατικά απόβλητα και αν τους έχει απασχολήσει για τη χωροθέτηση και την επεξεργασία η αξιοποίηση χώρων και εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.

Απαντήθηκε αρκετά μόνο το θέμα της τεχνολογίας που θα χρησιμοποιηθεί, που όμως οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι λόγω της επεξεργασίας των σύμμεικτων κατεβάζει αρκετά τον πήχη στα αναμενόμενα αποτελέσματα μιας σύγχρονης και δοκιμασμένης μεθόδου.

Μπορούμε να συμπεράνουμε και μετά την τελευταία συζήτηση ότι ο τρόπος επιλογής αυτού του διαγωνισμού από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια θρέφει την αδιαφάνεια, εξυπηρετεί τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αυξάνοντας τα κέρδη τους και κάνοντάς τες κυρίαρχες στο θέμα των απορριμμάτων, εισάγει ξένο τεχνολογικό εξοπλισμό, μένει αρκετά πίσω από τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς δείκτες διαχείρισης των απορριμμάτων και επιβαρύνει οικονομικά αρκετά το κάθε νοικοκυριό.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες για να λέμε αλήθειες, να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών με κριτήρια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η ενεργή συμμετοχή του κόσμου».