«Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στο βυζαντινό Μυστρά
ΣΠΑΡΤΗ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου Σαββατοκύριακου του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1996 να εορτάζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οι ημέρες αυτές είναι αφιερωμένες στα μνημεία και τη συντήρησή τους και βασικός στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία και προβολή της εθνικής και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Για τη διετία 2013-2014 θέμα του εορτασμού είναι ο Χρόνος και θα πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, οι οποίες θα λάβουν χώρα κατά το τριήμερο από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013 με το γενικό τίτλο Τα πρόσωπα του Χρόνου. Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη.
Για το φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Πνευματική Εστία Σπάρτης θα συμμετέχει με την πραγματοποίηση μιας εικαστικής παρέμβασης στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, από τις 10.00π.μ. έως 14.00μ.μ.
Πρόκειται για μια τρισδιάστατη εικαστική εγκατάσταση που θα υλοποιηθεί από την ομάδα αρχιτεκτόνων «Kollektivemind, creative architectural design» με τίτλο «metaxi παρόντος και παρελθόντος» και θα επιχειρήσει να ανασύρει ένα μύθο που δεν έχει πρόσωπο, ωστόσο παραμένει ζωντανός στο πέρασμα του χρόνου. Θα παραπέμπει στην «άγνωστη πριγκίπισσα», το ενδυματολογικό σύνολο της οποίας βρέθηκε σε τάφο στη βόρεια στοά του ναού της Αγίας Σοφίας σε ανασκαφή του 1955 και εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Μυστρά. Αποτελείται από δύο γυναικεία ενδύματα από μετάξι, ένα εσωτερικό (υποκάμισο) και ένα εξωτερικό, τμήματα από δερμάτινα υποδήματα και την κόμη της νεαρής γυναίκας, την οποία συγκρατούσε και παράλληλα κοσμούσε μια διάταξη από μεταξωτά κορδόνια. Αυτό το σπάνιο και εξαιρετικό εύρημα σε συνδυασμό με την ιστορική παράδοση της πόλης στην παραγωγή μεταξιού, υπήρξε η πηγή έμπνευσης για το εγχείρημα. Με τη χρήση του νήματος ως πρώτης ύλης, επιτυγχάνεται η ύφανση μιας πολιτισμικής γέφυρας που θα συνδέει μεταφορικά την παράδοση με τη θέση της γυναίκας μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μνήμης.
Επιπλέον το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με παιχνίδια ύφανσης σε μικρών διατάσεων αργαλειούς. Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν την ιστορία της υφαντικής στα χρόνια του Βυζαντίου και θα δημιουργήσουν πάνω σε μοτίβα από υφάσματα που αποκαλύφθηκαν σε ανασκαφικές έρευνες στο Μυστρά. Όσοι επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν από κοντά και να ενημερωθούν από αρχαιολόγο, για το σπάνιο ενδυματολογικό σύνολο της άγνωστης «πριγκίπισσας», στο Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά.
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα και η σύντομη παρουσίαση θα είναι επαναλαμβανόμενες, ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών.