ΟΙΚΟΣΥΛ: «Θεσμική προστασία του Ευρώτα ως μνημείο της φύσης και της ιστορίας»
Το «αποτύπωμα» του ΟΙΚΟΣΥΛ για τον Ευρώτα:
Υποκριτικό «ενδιαφέρον» των αρμοδίων
Η περίπτωση του Ευρώτα είναι μια πονεμένη ιστορία
Πρόκειται για ένα έργο τεραστίων διαστάσεων
Ο ποταμός δεν μπορεί να είναι αποκομμένος απο τον αστικό χώρο της Σπάρτης
Δεν υπήρξε πλήρης και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση
Δεν έχει αιτιολογηθεί και στηριχθεί επιστημονικά η σκοπιμότητά του έργου
Η ΜΠΕ που παρουσιάστηκε είναι μάλλον ανεπαρκής
Οι επικριτές της δεν είπαν κουβέντα για το γεγονός ότι ο Ευρώτας είναι εγκαταλειμμένος εδώ και χρόνια.
Πρέπει το συντομότερο δυνατό να συνταχθεί μια νέα ολοκληρωμένη, αξιόπιστη κι επιστημονικά τεκμηριωμένη ΜΠΕ
ΣΠΑΡΤΗ. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ από τη στιγμή της ιδρύσεώς του (1989) έως και σήμερα έχει θέσει ως προτεραιότητά του την προστασία, αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού Ευρώτα, προβαίνοντας σε σωρεία προσωπικών και γραπτών παρεμβάσεων προς όλους τους αρμοδίους φορείς.
Κορυφαία στιγμή σ’ αυτόν τον αγώνα του Συλλόγου μας ήταν η κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης, η οποία κατατέθηκε στη διαβούλευση του Δήμου Σπάρτης για το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2007-2013.
Σήμερα με παρέμβασή του αναφέρεται στο ζήτημα της νέας γέφυρας στον ποταμό Ευρώτα.
Μεταξύ άλλων στην παρέμβαση αναφέρονται τα εξής:
«Είναι περιττό να πούμε ότι σ’ αυτές τις κατ’ επανάληψη συγκροτημένες κι επίμονες προσπάθειές μας προσκρούσαμε στο υποκριτικό «ενδιαφέρον» των αρμοδίων, οι οποίοι είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα, δεν προχώρησαν σε καμία ουσιαστική ενέργεια, προκειμένου αυτό το ποτάμι, που είναι ιστορικό και φυσικό μνημείο της περιοχής μας, να προστατευθεί, να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί.
Η περίπτωση του Ευρώτα είναι μια πονεμένη ιστορία που πληγώνει όποιον ασχοληθεί μαζί της. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την κωμικοτραγική κατάληξη της πρωτοβουλίας μας να βρεθεί ποιος είναι ο υπεύθυνος για την οριοθέτηση του ποταμού, πριν από λίγα χρόνια. Η τότε Νομαρχία δήλωσε αναρμόδια και μας παρέπεμψε στην παλιά περιφέρεια, η οποία μας σύστησε ως αρμόδιο το νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο και μας παρέπεμψε στη νέα Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία ούτε καν μας απάντησε!
Τώρα πληροφορούμεθα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί προς υλοποίηση ένα έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, που παρέμενε ανενεργό στα συρτάρια και αφορά την επέκταση της οδού Λυκούργου μέχρι την απέναντι όχθη του Ευρώτα όπου θα συναντά τον οδικό άξονα Πλατάνας- Σκούρας-Γκοριτσάς. Πρόκειται, όντως, για ένα έργο τεραστίων διαστάσεων, αφού προβλέπεται μεγάλη επιχωμάτωση για τη δημιουργία υπερυψωμένου δρόμου μήκους 1.100 μ., πλάτους 35μ. και ύψους 7 μ., καθώς και η κατασκευή τσιμεντένιας γέφυρας μήκους 185μ..
Ο Σύλλογός μας δεν κυριαρχείται από δογματικά σύνδρομα ούτε απο στείρα αντιδραστικότητα και γι’ αυτό δεν απορρίπτει, εκ των προτέρων κανένα έργο. Οσον αφορά τον Ευρώτα πάντα πιστεύαμε ότι δεν μπορεί να είναι αποκομμένος απο τον αστικό χώρο της Σπάρτης, αλλά γρήγορα να γίνει ενεργό τμήμα της πόλεως, αφού όμως πρώτα προστατευθεί θεσμικά ως μνημείο της φύσης και της ιστορίας. Έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει ως χώρος υψηλής αναψυχής , καλώς εννοούμενης τουριστικής ανάπτυξης και πολιτισμικών δράσεων. Μία γέφυρα, λοιπόν, που θα συνέδεε τις όχθες του στην προέκταση της Λυκούργου θα μπορούσε, υπό προυποθέσεις, να εξυπηρετήσει τέτοιες καλοπροαίρετες προσδοκίες.
Παρακολουθώντας την αντιπαράθεση γύρω από το σχεδιαζόμενο έργο, τη δημοσιοποίηση των υπέρ και των κατά και προπάντων στηριζόμενοι στη συσσωρευμένη πολυετή εμπειρία και γνώση μας, καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
1. Δεν υπήρξε πλήρης και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και την τοπική κοινωνία.
2. Δεν έχει αιτιολογηθεί και στηριχθεί επιστημονικά η σκοπιμότητά του.
3. Η ΜΠΕ που παρουσιάστηκε είναι μάλλον ανεπαρκής. Αποφεύγει να καταγράψει όλα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και κατά συνέπεια δεν προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
4. Στο «διάλογο», που αναπτύχθηκε με αφορμή την ανακοίνωση του έργου, η μεν Περιφέρεια ούτε καν αναφέρθηκε στις ευθύνες της για τη μη οριοθέτηση του ποταμού Ευρώτα, οι δε επικριτές της δεν είπαν κουβέντα για το γεγονός ότι ο Ευρώτας είναι εγκαταλειμμένος εδώ και χρόνια, ούτε δικαιολόγησαν τη μη αντίδρασή τους όταν ο Βιολογικός Σπάρτης χτίστηκε κυριολεκτικά μέσα στην κοίτη του ποταμού.
Εν κατακλείδι: Ο ΟΙΚΟΣΥΛ έχει τη γνώμη πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρέπει να βιαστεί να υλοποιήσει ένα έργο που ενδεχομένως, λόγω των δικών της λαθών και παραλείψεων, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην περιοχή μας.
Είναι ανάγκη να υπάρξει ειλικρινής δημόσια διαβούλευση για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι γνώμες κι επιπλέον πρέπει το συντομότερο δυνατό να συνταχθεί μια νέα ολοκληρωμένη, αξιόπιστη κι επιστημονικά τεκμηριωμένη ΜΠΕ, η οποία θα προστατεύσει τον Ευρώτα από τις οποιεσδήποτε δυσμενείς συνέπειες αυτού του έργου.
Μέχρι να γίνουν αυτά ο Σύλλογός μας θα κρατήσει μια απολύτως επιφυλακτική στάση και θα είναι έτοιμος να επισημάνει και να καταγγείλει κάθε υποβάθμιση του ιστορικού μας ποταμού, που αποτελεί την κοινή μας κληρονομιά».