ΣΠΑΡΤΗ. Η Ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης είναι ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων που ενδιαφέρονται να εργαστούν και να μελετήσουν μαζί με άλλους κάποιο θέμα που τους ενδιαφέρει στη διάρκεια μιας χρονιάς.

Όπως λέει η συντονίστρια της ομάδας, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχαναλύτρια, Μαρία Κουκουμάκη, «πρόκειται για μια εργασία που πηγάζει κυρίως από μια επιθυμία για γνώση, γνώση που δεν στέκεται μόνο μέσα στα βιβλία αλλά έχει να κάνει με μια δουλειά που μέσα από την μελέτη κειμένων ο κάθε ένας καλείται να καταθέσει, ουσιαστικά να μεταφέρει κάτι από την μοναδικότητα του, την γνώση που αποκομίζει με τον μοναδικό του τρόπο να διαβάζει και να μελετά πράγμα που οδηγεί τελικά σε μια μη ακαδημαϊκή - πανεπιστημιακή γνώση, αλλά σε μια «σωκρατική» γνώση».

Η Ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης την χρονιά που πέρασε προσέγγισε το ζήτημα του «Δεσμού» ή των «Δεσμών» από πολλές πτυχές. Η μελέτη στηρίχθηκε στις εμπειρίες, στα διαβάσματα και στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα των μελών της ομάδας. Προσπάθησε να απαντήσει ειλικρινώς και εκ βαθέων στο ερώτημα του «Δεσμού», δηλαδή τι συνιστά δεσμό, τι συνδέει τους ανθρώπους. Τι είναι αυτό που δημιουργεί σύνδεση με τον άλλον, με τους άλλους, στην αγάπη, τον έρωτα, τη φιλία, αλλά και στη συλλογικότητα; Τι ενώνει και τι απομακρύνει;

«Ακολουθήσαμε ένα νήμα που είχε να κάνει με την ιδιαίτερη προσέγγιση του κάθε ένα από εμάς», επισημαίνει η κα Κουκουμάκη και προσθέτει:

«Αρχίσαμε από αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε λόγο της επιστήμης μέσα από κείμενα των Λίποβατς, Φρόυντ και Λακάν και τις επιπτώσεις αυτού του λόγου στο σύγχρονο υποκείμενο, περάσαμε έπειτα από τον μύθο του Προμηθέα δεσμώτη μέσα από τα κείμενα του Αισχύλου και του Αντρέ Ζιντ και συνεχίσαμε με τους μύθους και τα παραμύθια αυτόν τον συμβολικό λόγο που προσπαθεί να πει κάτι για την αλήθεια με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν της επιστήμης και μέσα από αναφορές του ανθρωπολόγου Κλωντ Λεβί Στρως», αναφέρει η συντονίστρια της ομάδας και επιπρόσθετα σημειώνει:

«Συνεχίσαμε με το ερώτημα της γλώσσας μέσα από την επεξεργασία που κάνει ο Καστοριάδης και ο φιλόσοφος Στέφανος Ροζάνης και της παιδείας μέσα από το κείμενο της Χάνα Αράντ και προχωρήσαμε ψάχνοντας το ζήτημα του δεσμού μέσα από την αγάπη και συγκεκριμένα στον Κρισναμούτι αλλά και τον φόβο μέσα από το κείμενο του Φριτζ Ριμαν».

Φέτος η Ομάδα μελέτης και εργασίας Σπάρτης θα συνεχίσει τις συναντήσεις της με στόχο την μελέτη του «Συμποσίου» του Πλάτωνα. Πρόκειται για ένα κείμενο που αποτελεί συνέχεια της δουλειάς που προηγήθηκε μιας και οι πλατωνικοί διάλογοι έχουν ως θέμα τους τον έρωτα που είναι κατεξοχήν μορφή δεσμού.

«Είναι μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή και οι συγκυρίες της εποχής μας κάτω από τις οποίες γίνονται αυτές οι συναντήσεις, καθιστούν το να βρισκόμαστε και να επεξεργαζόμαστε το ζήτημα του δεσμού, μια απάντηση σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας, σε αυτή την διάλυση των δεσμών. Είναι μια προσπάθεια να βρεθούμε με τους τρόπους που μπορούμε, ωθούμενοι από την επιθυμία μας για γνώση, επιθυμία που μπορεί να δημιουργήσει δεσμούς με τους άλλους», υπογραμμίζει η κα Κουκουμάκη.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή στην ομάδα είναι ελεύθερη αλλά η απόφαση είναι δεσμευτική.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα Μαρία Κουκουμάκη στα τηλέφωνα 2731081173 και 6975875301.