«Ενδιαφέρουσα η πρόταση Οικολογικών Οργανώσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων»
Γράφει ο Βασίλης Γεωργιάδης
Επειδή κάτω από τη θερινή ραστώνη ("πολιτιστική" ή απλώς παραλιακή αγρανάπαυση του απειλούμενου με εξαφάνιση είδους του ενεργού πολίτη) σιγοβράζει το "καζάνι" των απορριμμάτων [και των αναερόβιων συμφερόντων τα οποία απεργάζονται "μαγικές λύσεις", που "πατώντας ένα κουμπί" θα...εξαφανίζουν το πρόβλημα (και θα γεμίζουν τις μολυσμένες τσέπες των διαπλεκόμενων εταίρων)] έχει ενδιαφέρον να διαβαστεί η συνημμένη (έσχατη) κοινή θέση δύο περιβαλλοντικών φορέων (Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και Greenpeace) με αφορμή την εξαγγελθείσα μεταφορά απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στη Φυλή.
Είναι μια ενδιαφέρουσα και τεκμηριωμένη δημόσια παρέμβαση -ένσταση στις αδιέξοδες, συγκεντρωτικές, δαπανηρές (με το αζημίωτο, για ορισμένους -ορατούς και αφανείς...) και περιβαλλοντικά επιζήμιες αποφάσεις που κυοφορούνται και εξαγγέλονται πομπωδώς και υπό το κράτος των (μεθοδικά προετοιμασμένων) "εκτάκτων συνθηκών".
Βεβαίως, δεν αποτελούν "θέσφατο", ούτε "πρωτοπορία" -και μάλιστα όταν έχουν προηγηθεί "απροσδόκητες" περιφερειακές πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Λακωνικής Βιοενεργειακής-Εταιρείας Λαϊκής-Κοινωνικής Βάσης http://www.bioenergeiaki.gr (αλλά και ανάλογων πρωτοβουλιών "από τα κάτω", που πυροδοτήθηκαν σε Αρκαδία(Αρκαδική Εναλλακτική), Μύκονο κα), με εξ αρχής ξεκάθαρη πρόταση, βασισμένη πάντα στη Διαλογή στην Πηγή, και ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν αρκείται στα "παυσίπονα" (και στις λύσεις "κάτω από το χαλί"), αλλά προτείνει τη μετατροπή του προβλήματος σε ευκαιρία, του "απορρίμματος" σε "προϊόν", της συσσώρευσης και της ρύπανσης σε αειφόρο διαχείριση ΑΠΟ τους πολίτες(-παραγωγούς), ΜΕ τους πολίτες, ΓΙΑ τους πολίτες, με περιβαλλοντικό, κοινωνικό ΚΑΙ οικονομικό όφελος.
Παρ' όλ' αυτά, η παρέμβαση και πρόταση των δύο οικολογικών οργανώσεων πρέπει να χαιρετιστεί ανεπιφύλακτα και το μήνυμά της να δυναμώσει και να διαδωθεί όσο γίνεται ευρύτερα. Ο αγώνας για να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες πως δεν είναι (ο) μοναχικός "Δαυίδ", και να μην αποδέχονται μοιραίως τις βουλές του όποιου "φουσκωμένου Γολιάθ" ("Εθνικού εργολάβου", σε ελληνική μετάφραση), εκτός από αγώνας παιδείας και κοινωνικής αγωγής ,είναι επίσης και αγώνας συλλογικός. Και, ως τέτοιος, έχει απόλυτη ανάγκη τη συμπαράταξη -με ουσιώδη σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της φυσιογνωμίας και των απόψεων κάθε συμμάχου.
"Πολύχρωμα" είναι τα οράματα και τα συνθήματά μας, όπως ο Κόσμος. Μουντό και μονόχρωμο είναι το γκρίζο αύριο που σχεδιάζουν οι άλλοι για μας -όπως ο "κόσμος" τους... Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να περάσουν-τουλάχιστον χωρίς να δώσουμε τη μάχη.
"Καλό καλοκαίρι " ;-)
Ακολουθεί η πρόταση των Οικολογικών Οργανώσεων για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο
«Η Αττική να μη γίνει χωματερή όλης της Ελλάδας»
Πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτρέπει στους δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας τη μεταφορά απορριμμάτων στο χώρο της Φυλής στην Αττική. Η απόφαση αυτή αναφέρεται σαν «προσωρινή» και φυσικά ανοίγει το δρόμο για ανάλογη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων από διάφορα μέρη της χώρας στη Φυλή ή αλλού. Έτσι επιλέγεται ως λύση η γεωγραφική μεταφορά του προβλήματος και όχι η αντιμετώπισή του. Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις με χαμηλότερο κόστος για τους δημότες και με σημαντικά συγκριτικά οφέλη για το περιβάλλον. Τι λέτε κύριοι αρμόδιοι υπουργοί και περιφερειάρχες;
Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν την επί τόπου επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων, με κινητό και μη μόνιμο εξοπλισμό, σε χώρους που θα υποδείξουν οι δήμοι με στόχο τη μείωση της τελικής ποσότητας που θα οδηγηθεί για ταφή και αποδεικνύουν ότι αυτά αποτελούν πολύ καλύτερη προσωρινή επιλογή, με σαφή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη (θέσεις εργασίας). Σήμερα είναι πια τεχνικά δυνατή η πλήρης επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων με τη χρήση φορητού εξοπλισμού. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η ανάκτηση της πλειοψηφίας των ανακυκλώσιμων υλικών και της κομποστοποίησης της μεγαλύτερης ποσότητας οργανικών. Είναι ακόμη δυνατή η εφαρμογή αναερόβιας ζύμωσης στα οργανικά με παράλληλη παραγωγή βιοαερίου για ανάκτηση ενέργειας και εν συνεχεία παραγωγή κομπόστ από τα υπολείμματα.
Αντί λοιπόν να ταξιδεύουν τα σκουπίδια από την Πελοπόννησο στην Αττική, είναι δυνατή η επεξεργασία και αξιοποίηση περίπου του 80-90% επί τόπου με ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή/και αναερόβια ζύμωση με παράλληλη παράγωγη βιοαερίου για ενεργειακή αξιοποίηση. Σε μια τέτοια περίπτωση, στην Αττική θα έφτανε (και μόνο προσωρινά) στον ΧΥΤΥ μόνο το 10-20% της αρχικής ποσότητας. Μετά την ολοκλήρωση των μόνιμων λύσεων στην περιοχή ο κινητός εξοπλισμός μπορεί να μεταφερθεί για ανάλογη προσωρινή χρήση σε άλλη περιοχή. Εκτός από το πολύ θετικό γεγονός ότι οι λύσεις αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν από τεχνικής πλευράς σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τα οφέλη από αυτή την πρόταση για τους συγκεκριμένους δήμους της Τρίπολης και Ερμιονίδας είναι πολλαπλά και εντυπωσιακά (δείτε στο τέλος αναλυτική παρουσίαση των τεχνικών δεδομένων).
Η πρόταση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και της Greenpeace, σε σύγκριση με την πλήρη μεταφορά των απορριμμάτων των δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας στην Αττική, έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
• Μειώνεται κατά 38% το συνολικό κόστος διαχείρισης για τους δύο δήμους και συγκεκριμένα εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι που υπερβαίνουν τα 6.300.000 € την τετραετία 2013-2016.
• Αυξάνεται σημαντικά η ανάκτηση – ανακύκλωση υλικών και συμβάλλουν οι δύο δήμοι στην επίτευξη των στόχων των Οδηγιών 62/1994 και 98/2008 για την ανακύκλωση συσκευασιών και υλικών αντίστοιχα.
• Αυξάνεται σημαντικά η αξιοποίηση και κομποστοποίηση των οργανικών υλικών και συμβάλλουν οι δύο δήμοι στην επίτευξη των στόχων της Οδηγίας 31/1999 για την εκτροπή από την ταφή των βιοαποδομήσιμων υλικών.
• Μειώνονται σημαντικά τα επιπλέον υλικά που θα πηγαίνουν στον πολύπαθο και υπερ-πολύτιμο χώρο της Φυλής.
Για να μπορούν γενικότερα οι δήμοι στην Ελλάδα να εφαρμόσουν την παραπάνω πρόταση οι δυο οργανώσεις προτείνουν:
Να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση, που να επιτρέπει την αδειοδότηση χώρων, όπου χρειάζεται σε όλη την Ελλάδα (παλαιούς ΧΑΔΑ ή κατάλληλους χώρους που θα υποδεικνύουν οι δήμοι) για την επεξεργασία των απορριμμάτων με κινητό εξοπλισμό, ώστε μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15% να χρειάζεται πραγματικά μεταφορά σε ΧΥΤΥ.
Έστω και την τελευταία στιγμή, μπορούμε να στραφούμε σε λύσεις πιο οικονομικές, φιλικές προς το περιβάλλον, απλές και λογικές. Αλλιώς θα το πληρώσουμε (και πάλι) προς όφελος λίγων.