Δικαιολογημένη είναι η δυσφορία των πολιτών που χρόνια τώρα αγωνίζονται για τον ΧΑΔΑ της Σπάρτης, την αποκατάσταση της υποβαθμισμένης περιοχής αλλά και την ανταπόδοση, στο τοπικό διαμέρισμα Αφυσσού, όσων δικαιούται για την ανοχή, επι 40 χρόνια, μιας παράνομης χωματερής.

Το Τοπικό Διαμέρισμα Αφυσσού, δια του εκπροσώπου του, προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Μανώλη Φριτζήλα, αναζητά αυτή την ανταπόδοση, μήνες τώρα, ευελπιστώντας ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα ανταποκριθεί. «Είναι αυτονόητο ότι η Δημοτική Αρχή Σπάρτης γνωρίζει την κατάσταση και πρέπει να είναι δεκτική στα αιτήματα των πολιτών του Αφυσσού» λέει στο notospress.gr κάτοικος του χωριού.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σπάρτης, κατά πληροφορίες, δεν εισακούσθηκε ο Μανώλης Φριτζήλας, όταν αναγκαζόμενος να πάρει το λόγο, ζήτησε την ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα έργων αγροτικής οδοποιϊας (100.000 ευρώ) για την περιοχή Αφυσσού.

Το δ.δ. Αφυσσού είχε την ατυχία να ανήκει μέχρι 31/12/10 σε αστικό Δήμο. Έτσι υστερεί κατά πολύ στην αγροτική οδοποιία έναντι άλλων διαμερισμάτων του σημερινού Δήμου. Με αυτό το δεδομένο οι πολίτες του Αφυσσού ήλπιζαν ότι ο Δήμος συναισθανόμενος τις παραχωρήσεις που έχουν κάνει για τον ΧΑΔΑ θα ελάμβαναν ως ελάχιστη ανταπόδοση τα αυτονότητα κονδύλια για την αγροτική οδοποία. Αντ’ αυτού ο Μανώλης Φριτζήλας συνάντησε «εχθρικό κλίμα» και υποχρεώθηκε να αποσυρθεί στο μοναδικό «οχυρό» που έχει απομείνει στην δημοτική κοινότητα Αφυσσού. Αναγκάστηκε δηλαδή να επισημάνει ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα έχει προωθηθεί βιαστικά αφού μόνον 24 ώρες που υπήρχαν για να γίνει διαβούλευση δεν ήταν αρκετές. Μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα υπάρχει έργο 35.000 ευρώ για αποκαταστάσεις στον Χ.Α.Δ.Α της Σπάρτης, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Για ποιά (αποσπασματική) αποκατάσταση μιλά ο Δήμος από την στιγμή που υπάρχει η προοπτική για συνολική και ριζική αποκατάσταση σε ένα περίπου χρόνο μέσω πόρων του ΥΠΕΧΩΔΕ;

Προφανώς δεν πρόκειται για αποκατάσταση αλλά για άλλες τεχνικές εργασίες που στόχο έχουν να απομακρύνουν τους κινδύνους πυρκαγιάς στον σκουπιδότοπο ενόψει και της θερινής περιόδου. Ισως να αφορούν έργα επιχωμάτωσης, ίσως όχι.
[Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απαντήσει ο Δήμος αν έχει τα μηχανήματα ώστε να σκεπάσει τη χωματερή χωρίς εργολαβίες.]

Οι πολίτες του Αφυσσού αλλά και οι Σπαρτιάτες που τάσσονται στο πλευρό τους, σαν δείγμα καλής πίστης δεν έχουν ενεργοποιήσει την Απορριπτική Απόφαση της Αίτησης Μεταρρύθμισης του Δήμου Σπάρτης, που θα επέτρεπε την λειτουργία του Χ.Α.Δ.Α. αλλά διαπιστώνουν, με λύπη τους, ότι «δεν υπάρχει αντίκρισμα από τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή αγνοεί τα αιτήματα του Αφυσού».

Σύμφωνα με απόφαση του Πρωτοδικείου Σπάρτης ο ΧΑΔΑ στους Αγίους Τεσσαράκοντα δεν μπορεί να λειτουργεί και για κάθε παράνομη ρίψη επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει εμποδίσει τη σιωπηρή αυτή λειτουργία του. Όμως όλα δείχνουν ότι πριν το Πάσχα θα δούμε και πάλι να λειτουργεί η «Παράγκα» στην είσοδο του Χ.Α.Δ.Α. με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σπάρτης.

Η στάση της Δημοτικής Αρχής, και όλων των Παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι άξια παρατήρησης αφού είναι νωπές οι προεκλογικές δεσμεύσεις ότι τα Αφυσσού θα απολαύσουν ανταποδοτικά οφέλη για την λειτουργία του Χ.Α.Δ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ανταποδοτικά Έσοδα του Δήμου Σπαρτιατών δεν επενδύονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του νέου Δήμου. Απομένει να δούμε τον Προϋπολογισμό, ώστε να διαπιστώσουμε που θα απορροφηθούν.

Από την Συνεδρίαση για το Τεχνικό σε ότι αφορά τα παραλειπόμενα σημειώνουμε το αδιαχώρητο της αίθουσας όπου δεν χωρούσαν οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, η προτροπή να κλείσει η κάμερα της Τηλεόρασης που μαγνητοσκοπούσε τη Συνεδρίαση και η χαρακτηριστική βουβαμάρα όλων των αιρετών όταν ετέθη θέμα ανταπόδοσης στην κοινωνία του Αφυσσού, μέσα από την εκτέλεση, απαραίτητων έτσι κι αλλιώς, έργων οδοποιίας.
Μάλιστα πλείστοι σύμβουλοι έσπευσαν να καταλογίσουν στον Μανώλη Φριτζήλα ευθύνες διότι χάλασε το καλό κλίμα της συνεδρίασης.

Κατα τα λοιπά, μια φωτογραφική αποτύπωση και μόνον της περιοχής πέριξ της Ιεράς Μονής των Αγίων Τεσσαράκοντα δείχνει ότι οι προσπάθειες περιβαλλοντικής υποβάθμισης της συνεχίζονται, με άλλοθι μάλιστα το γεγονός ότι εκεί, έτσι κι αλλιώς, λειτουργεί ΧΑΔΑ.