ΣΠΑΡΤΗ. Άμεσες δράσεις από τους αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νομός Λακωνίας, ζητεί σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας. Αφού πραγματοποιεί αναφορά στη διεθνής κατάσταση που επικρατεί στα ζητήματα που σχετίζονται με το φυσικό πλούτο, ο ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. δηλώνει και πάλι παρών στην «πρώτη γραμμή», παραθέτοντας μια σειρά από «ανοιχτές» περιβαλλοντικές υποθέσεις που ζητούν άμεσα λύσεις.

Η ανακοίνωση του ΟΙΚΟ.ΣΥ.Λ. έχει ως εξής:

«Τον τελευταίο χρόνο σιωπούμε συνειδητά, γιατί πιστεύουμε πως μερικές φορές η σιωπή είναι πιο ηχηρή από κάθε κραυγή και ειδικά στις μέρες μας έχουμε χορτάσει από άναρθρες κραυγές!

Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκίνησε ως πανανθρώπινο αίτημα για την εξασφάλιση αληθινής ποιότητας ζωής και της διατήρησης ζωτικών ισορροπιών για την επιβίωση του ανθρώπου.

Η έννοια της Οικολογίας, όμως, στο πέρασμα του χρόνου και μερικές φορές με ευθύνη και των ίδιων των αυτόκλητων οικολόγων, διασύρθηκε και υποθηκεύτηκε ο μεγάλος σκοπός της.

Έτσι, μετά από δεκαετίες υποτιθέμενης οικολογικής ευαισθητοποίησης, φτάσαμε σήμερα, εν μέσω μιας απίστευτης δρομολογημένης παγκόσμιας οικονομικής κι όχι μόνον κρίσης, να θεωρούνται οικολογικές πράξεις π.χ. η κατασκευή γιγάντιων ανεμογενητριών και φωτοβολταϊκών πάρκων πολύ μικρής ενεργειακής απόδοσης ή η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που θέλουν άφθονα φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.

Κατά τ’ άλλα η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας σε αρκετές χώρες της γης και το πετρέλαιο με το λιγνίτη συνεχίζουν αμείωτα τη ρυπογόνο δράση τους πάνω στο γαλάζιο πλανήτη μας. Όπως όλα δείχνουν αυτό θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα, αν λάβουμε υπόψη μας ότι γι’ αυτά γίνονται πόλεμοι και σφαγές.

Η προστασία του περιβάλλοντος, λοιπόν, μόνο ως φάρσα θα μπορούσε να εκληφθεί, αφού κατάντησε κι αυτή μια χειραγωγούμενη και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου υπόθεση.

Αλλά και του τόπου μας τα πράγματα έχουν την ίδια γεύση.

Από το 1989 έως σήμερα ασχοληθήκαμε ενδελεχώς κι εμπεριστατωμένα με όλα τα οικολογικά προβλήματα του τόπου μας και προτείναμε λύσεις!

Αρχές της δεκαετίας του 1990 προτείναμε για τα απορρίμματα την οικολογική διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Προτείναμε σχέδια σωτηρίας του Ευρώτα, προστασίας των ορεινών μας όγκων και του Λακωνικού Κόλπου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της οικολογικής γεωργίας και των περιορισμό των γεωργικών δηλητηρίων και των χημικών λιπασμάτων στην κοινή γεωργία.

Χωρίς να θέλουμε να προβληθούμε ως αυθεντίες στα θέματα περιβάλλοντος, καταφέραμε, ως πρώτος οικολογικός συλλογικός φορέας της Λακωνίας, να ταράξουμε τα λιμνάζοντα ύδατα. Στη διάρκεια του χρόνου, βεβαίως, ευαισθητοποιήθηκαν κι άλλοι φορείς και πρόσωπα, που έκαναν τις δικές τους παρεμβάσεις.

Εν τούτοις, για λόγους που έχουν να κάνουν με την παγιωμένη αδράνεια των ανθρώπων που αποφασίζουν (αυτοδιοίκηση, κρατικοί μηχανισμοί κ.α.), φτάσαμε στο 2013 με άλυτα, σχεδόν, όλα τα προβλήματα, τα οποία ο Σύλλογός μας είχε επισημάνει από το 1989!!!

Το περιβάλλον απαιτεί δράσεις που θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα. Η εποχή των εκδηλώσεων, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, έχει ξεπεραστεί από τα γεγονότα, ενώ πολλές φορές λειτουργούν πλέον ως άλλοθι της κάθε εξουσίας, για να καλυφθούν οι ουσιώδεις και διαχρονικές παραλείψεις της στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος υπενθυμίζουμε, γι’ άλλη μια φορά, στους «αρμοδίους» τα βασικά περιβαλλοντικά μας προβλήματα και τους καλούμε να δράσουν άμεσα.

• Ξεκινήστε, επιτέλους, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με βάση την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, καταργώντας αμέσως κι αποκαθιστώντας τον ΧΑΔΑ Αφισιού.
• Υποστηρίξτε τις πρωτοβουλίες των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχες δραστηριότητες οικολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και συνεργαστείτε μαζί τους.
• Οριοθετήστε τον Ευρώτα για να ξέρουμε ποια είναι η κοίτη και οι παρόχθιες περιοχές του, που πρέπει να προστατευτούν και να δεντροφυτευτούν.
• Ολοκληρώστε τον Βιολογικό Σπάρτης και λύστε με επιστημονικά οικολογικά αποδεκτό τρόπο το πρόβλημα της λυματολάσπης.
• Λύστε το κυκλοφοριακό πρόβλημα τη πόλης μας για να πάψει η άσκοπη χρήση του αυτοκινήτου, να κατοχυρωθεί η ασφαλής ποδηλατοκίνηση, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα πεζών, παιδιών, γερόντων, μητέρων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
• Προστατέψτε τον Κεντρικό Ταΰγετο με την ίδρυση Εθνικού Πάρκου.
• Λύστε το αποχετευτικό πρόβλημα των παράκτιων πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών μας για να πάψει η ρύπανση των θαλασσών μας.
• Εφαρμόστε τους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, ενεργοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις υπηρεσίες.
• Αποκαταστήστε και συντηρήστε τα πεζοπορικά μονοπάτια.
• Ιδρύστε χώρους πρασίνου, πάρκα, χώρους αθλοπαιδιών και ψυχαγωγίας, αξιοποιείστε τα αρχαιολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μας μνημεία.
• Προωθήστε προγράμματα αγροτοτουρισμού και οικοτουρισμού.
• Στηρίξτε τη βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία και τα παραδοσιακά μας προϊόντα, ως παράγοντες βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου μας.
• Αξιοποιείστε για την προστασία του περιβάλλοντος τους νέους επιστήμονες του τόπου μας.
• Εργαστείτε για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας κατασκευάζοντας μικρά φράγματα στα ρέματα των βουνών μας, καθυστερώντας τη ροή του Ευρώτα, δημιουργώντας υδατοδεξαμενές κλπ.
• Καταγράψτε και προστατέψτε τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας.

Εφόσον όλα τα παραπάνω κι άλλα ακόμα παραμένουν ανεφάρμοστα δεν έχουν κανένα νόημα οι επετειακές δηλώσεις και οι εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, που μηχανεύονται οι καθ’ ύλην υπεύθυνοι, για να μην κάνουν τίποτα το ουσιαστικό».