Μάνη-Κρήτη και Σούλι γη ηρώων και μαρτύρων
ΓΥΘΕΙΟ. Η Μάνη «έκλεισε» ευλαβικά το γόνυ στο Σούλι, το τριήμερο 24-26 Μαΐου, τιμώντας την αυτοθυσία του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών στο Κούγκι για την ελευθερία της πατρίδας τους.
Ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης με επικεφαλής τους Δ.Σ. Ελένη Δρακουλάκου και Αντώνη Κουμεντάκο, μαζί με το χορευτικό τμήμα του Δήμου μετέβησαν στο Σούλι για να τιμήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις της ιστορικής αυτής επετείου. Παρόντες και οι Κρήτες από την Ασή Γωνιά, γνώριμοι της Μάνης αφού κάθε χρόνο δίνουν δυναμικό παρόν στην επέτειο της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη. Οι εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν στην Παραμυθιά και στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης, με παραδοσιακές στολές απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκομένων κατά την περιδιάβαση συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στην Παραμυθιά το Σάββατο 25 Μαΐου. Ακολούθησε η παρουσία του χορευτικού μαζί με συγκροτήματα από άλλες περιοχές στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη.
Την Κυριακή 26 Μαΐου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου, όπου μετά τους χαιρετισμούς και την εκφώνηση του πανηγυρικού έγινε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου. Και σε αυτές τις εκδηλώσεις το παρόν του χορευτικού ήταν δυναμικό με τις δρεπανηφόρες Μανιάτισσες να δίνουν τον ξεχωριστό μανιάτικο χαρακτήρα.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Ασηγωνιώτη οπλαρχηγού Μιχάλη Μελαδάκη -στα Ιωάννινα- ο οποίος ως αρχηγός εθελοντικού σώματος στον Βορειοηπειρωτικό αγώνα του 1914 έχασε τη ζωή του μαχόμενος ηρωικά στις 24/4/2014 κατά τη μάχη της Νικολίτσας στην οποία τραυματίστηκε ο Ίλαρχος Βασίλης Μελάς αδελφός του Παύλου Μελά. θα πρέπει να σημειωθεί ότι συνοδοιπόροι του κρητικού Μιχάλη Μελαδάκη στον αγώνα του ήταν και μανιάτες, τα εξαδέλφια Αντώνιος Λεοντακιανάκος και Γεώργιος Στεφανάκος οι οποίοι και βρήκαν φρικτό θάνατο στο Βεράτιο στις 18 Σεπτεμβρίου 1914. Ο ανδριάντας στήθηκε πρωτοβουλία και δαπάνη του Dr. Γιάννη Μελαδάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνδετικός κρίκος της «ένωσης» Μανιατών, Σουλιωτών και Κρητών στο Σούλι και στην Ήπειρο ήταν η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη- Μπότση, η οποία κατάγεται από τη Μάνη.