ΑΣΤΡΟΣ. Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού σε συνεργασία με τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Τα είδη που χάνονται: σπάνιοι και απειλούμενοι οργανισμοί στην περιοχή του Πάρνωνα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, στο Λεωνίδιο, το Σάββατο 27 Απριλίου και ώρα 18:00 μ.μ.

Οι εισηγήσεις στο πλαίσιο της ημερίδας θα αφορούν:

• στο φαινόμενο του ενδημισμού και τη σημασία του. Οι οργανισμοί που εντοπίζονται αποκλειστικά σε μία μικρή γεωγραφική έκταση δημιουργούν το «δακτυλικό της αποτύπωμα» και της προσφέρουν μοναδικότητα και ανεπανάληπτη βιολογική αξία. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Γιώργο Τρυφωνόπουλο, βιολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντή του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα & Υγροτόπου Μουστού.

• στον Stachys virgata, ένα σπάνιο τοπικό φυτό της ανατολικής Πελοποννήσου. Ο Stachys virgata συλλέχθηκε για τελευταία φορά το 1844 και ξαναβρέθηκε 160 χρόνια αργότερα, το 2005. Έχουν μετρηθεί 221 φυτά στη φύση και όλα κινδυνεύουν από ακατάλληλες δράσεις ή τυχαία, καταστροφικά γεγονότα. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Θεοφάνη Κωνσταντινίδη, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

• σε ορισμένα από τα σπανιότερα και περισσότερο απειλούμενα φυτά του Πάρνωνα. Η σημασία της ευρύτερης περιοχής του Πάρνωνα είναι ιδιαίτερη και νέα είδη φυτών εξακολουθούν να ανακαλύπτονται μέχρι σήμερα. Τα είδη που κινδυνεύουν μπορούν να διατηρηθούν στον τόπο όπου φύονται αν ληφθούν κατάλληλα (και συνήθως απλά) μέτρα προστασίας. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Ελευθέριο Καλπουτζάκη, γεωπόνο και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

• σε μία ομάδα οργανισμών που συχνά παραβλέπεται: τα μικρά υδρόβια σαλιγκάρια που ζουν στα πολύ καθαρά νερά πηγών και ρυακιών στον Πάρνωνα και την υπόλοιπη Πελοπόννησο. Οι οργανισμοί αυτοί παραμένουν μέχρι σήμερα ελάχιστα γνωστοί, η παρουσία τους ωστόσο βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της περιορισμένης εξάπλωσής τους και της υποβάθμισης των υδάτινων συστημάτων στα οποία ζουν. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από την κα. Κανέλλα Ραδέα, βιολόγο και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Τhe Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που αφιερώνει σημαντικά ποσά για την διατήρηση και προστασία των απειλούμενων ειδών σε όλο τον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση μπορείτε να επικοινωνείτε με το Φορέα Διαχείρισης στο τηλ. 2755022021 ή μέσω mail στο press@fdparnonas.gr.