Αμπελάκι: Το μοναστήρι του Ταϋγέτου που ενώνει τη Λακωνία με την Αρκαδία
Αμπελάκι: Η Ιερά Μονή που μοιάζει να αιωρείται στο βουνό
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Κρεμασμένο σε μια κάθετη πλαγιά του βουνού, το μοναστήρι Αμπελάκι, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται από τους ντόπιους, βρίσκεται στα σύνορα των δύο νομών· δημιουργώντας έτσι ένα σύνδεσμο πίστης και αγάπης, ανάμεσα στη Λακωνία και την Αρκαδία.
Μολονότι η Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Αμπελακίου (επίσημη ονομασία) ανήκει στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως· έχει αγαπηθεί και τιμηθεί ιδιαιτέρως, από τους κατοίκους του λακωνικού Ταϋγέτου. Το μοναστήρι βρίσκεται στα 705 μέτρα υψόμετρο και απέχει μόλις οχτώ χιλιόμετρα από το Λογκανίκο, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό της Λακωνίας, τριάντα πέντε χιλιόμετρα από τη Σπάρτη μέσω του καινούριου αυτοκινητόδρομου και είκοσι πέντε χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη.
Αμπελάκι: Το μοναστήρι ανάμεσα στη Λακωνία και την Αρκαδία που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν ορατό
Η ύπαρξη αυτού του μέρους, έγινε ευρέως γνωστή, από όταν δόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος, που ενώνει τη Σπάρτη με τη Μεγαλόπολη. Η εμβληματική θέση του Αμπελακίου, στερεωμένη θαρρείς με τρόπο θαυματουργό, πάνω στα κόκκινα βράχια της χαράδρας, δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Εννοείται πως η Μονή, βρίσκεται εκεί πολλά χρόνια, απλώς δεν ήταν ορατή, σχεδόν από πουθενά.
Η μία από τις τρεις εκκλησίες που βρίσκονται εντός του μοναστηριακού χώρου, είναι χωμένη κυριολεκτικά, μέσα σε μία σπηλιά. Πρόκειται για τη Γέννηση της Θεοτόκου, όπου οι πιστοί βιώνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία κατάνυξης και πνευματικής ανάτασης, καθώς εισέρχονται στον ιερό ναό. Οι άλλες δύο εκκλησίες είναι αφιερωμένες, στον Άγιο Νεκτάριο και στον Άγιο Σάββα.
Απέναντι από το μοναστήρι, στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, φυλάσσονται μέχρι σήμερα, τα οστά του ασκητή, ο οποίος ανακάλυψε την εικόνα της Παναγίας Μακελαρίτισσας σε παραπλήσια κοιλότητα βράχου· γεγονός που στάθηκε αφορμή για να οικοδομηθεί η Μονή. Η εικόνα, η οποία θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, βρίσκεται μέσα στον Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου, στη σπηλιά.
Η ιδιαίτερη και ξεχωριστή ονομασία Αμπελάκι που χαρακτηρίζει το μοναστήρι, προέρχεται από την ύπαρξη πολλών αμπελιών στην περιοχή. Η Μονή, αποτελεί γυναικείο κοινόβιο και είναι επισκέψιμη.
Πώς θα φτάσουμε στην Ιερά Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Αμπελακίου
Σαφώς ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος, για να προσεγγίσουμε το μοναστήρι, είναι μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου. Όμως έτσι, δεν θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλές από τις σπάνιες ομορφιές, που μας προσφέρει ο άγριος παρθένος όγκος του Ταϋγέτου. Αν λοιπόν θέλουμε, να αποτυπώσουμε γνήσιες ορεινές εικόνες, πλούσια βλάστηση, παραδοσιακούς οικισμούς και ιδιαίτερα αξιοθέατα· τότε χρήσιμο θα είναι να φτάσουμε σε αυτή την πινέζα του χάρτη, μέσω του επαρχιακού δικτύου, κάνοντας ένα πολύ ενδιαφέρον road trip στο βουνό.
Ξεκινώντας από Σπάρτη (ή το αντίθετο αν πρώτη στάση είναι το μοναστήρι, ερχόμενοι από Μεγαλόπολη) συναντάμε το Καστόρι με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, τα γραφικά σοκάκια, τις πηγές με το δροσερό νερό και τα γραφικά ξωκλήσια.
Ανηφορίζοντας προς το Γεωργίτσι και τα χίλια μέτρα υψόμετρο, θα καταλάβουμε γιατί αυτό το χωριό αποκαλείται «μπαλκόνι του Ταϋγέτου». Εντούτοις, αυτό που τραβάει τα βλέμματα, είναι το παράξενο αξιοθέατο στην άκρη του οικισμού. Ένα αληθινό μαχητικό αεροσκάφος, προσφορά του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ως ένδειξη τιμής για τους πεσόντες αεροπόρους, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό κι έχασαν τη ζωή τους, μαχόμενοι για την πατρίδα.
Η Αγόριανη είναι μια πανέμορφη γωνιά του λακωνικού χάρτη και ο Λογκανίκος αμέσως μετά, ένας παραδοσιακός οικισμός, που ο χρόνος φρόντισε να τον αφήσει στην αυθεντικότητα και τη γαλήνη του.
Τέλος, πολύ κοντά στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής Γεννήσεως Θεοτόκου, βρίσκονται οι πηγές του Ευρώτα· το σημείο δηλαδή, όπου ξεκινάει το μακρύ ταξίδι του προς τη θάλασσα, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Πελοποννήσου.