Γράφει ο Γιάννης Μητράκος

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, συνεχίζοντας τον κύκλο των Εκπαιδευτικών Επισκέψεων, που έχουμε προγραμματίσει με τη Συνάδελφο Βασιλική Φριντζίλα, επισκεφτήκαμε με τους μαθητές μας την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη της Σπάρτης.

Η Πινακοθήκη στεγάζεται σ’ ένα ωραίο νεοκλασικό κτίριο, που βρίσκεται στη γωνία της λεωφόρου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και της οδού Θερμοπυλών. Λειτουργεί, ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, από το έτος των εγκαινίων της το 1982 και είναι το παλαιότερο από τα παραρτήματά της. Αποτελεί δωρεά της οικογένειας του αείμνηστου Ιωάννη Κουμάνταρου, που καταγόταν από τη Βαμβακού της Λακωνίας και μάλιστα των παιδιών του Ντόλλης Γουλανδρή, ιδρύτριας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και του αδελφού της Γεωργίου Κουμάνταρου.

Οι Κουμανταραίοι δραστηριοποιήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα στον Πειραιά ως μυλωνάδες. Εκεί είχαν ιδρύσει την αλευροβιομηχανία «Ευρώτας» και ο μύλος τους ήταν ο δεύτερος σε μέγεθος μετά από τους μύλους «Αγίου Γεωργίου». Το 1932 αγόρασαν τα πρώτα καράβια τους για να μεταφέρουν το σιτάρι και σταδιακά έγιναν μεγάλοι εφοπλιστές, διευρύνοντας τον κύκλο των εργασιών τους σε όλη τη γη. Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μετέφεραν με πολύ ευνοϊκούς όρους την αλευροβιομηχανία τους στο Λάγκος της Νιγηρίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Στην οικογένειά τους ανήκε και ο μεγαλοεφοπλιστής Σταύρος Νιάρχος.

Στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης υπάρχει μόνιμη έκθεση έργων δυτικοευρωπαίων ζωγράφων, από τα τέλη του 16ου έως τις αρχές του 20ου αιώνα, που αποτελούσε τη συλλογή ελαιογραφιών του φιλότεχνου ευεργέτη Γιάννη Κουμάνταρου. Κατά καιρούς φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με μεγάλη συμμετοχή των Σχολείων της περιοχής μας. Ψυχή της Πινακοθήκης μας είναι η Επιμελήτριά της Δρ Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, η οποία απουσίαζε κατά την επίσκεψή μας κι έτσι στερηθήκαμε την εμπεριστατωμένη και πάντοτε ενδιαφέρουσα ξενάγησή της στο χώρο της Τέχνης.

Την απουσία της κ. Γεωργίας την αναπληρώσαμε, εκόντες-άκοντες, με τη βοήθεια ενός πολύ κατατοπιστικού κι επεξηγηματικού φυλλαδίου με το οποίο μας είχε προμηθεύσει σε παλαιότερη επίσκεψή μας, ενώ η υπάλληλος κ. Δήμητρα με προθυμία έδωσε στα παιδιά βασικές πληροφορίες για το τεχνικό μέρος της δημιουργίας ενός πίνακα ζωγραφικής (τελάρο, καμβάς, χρώματα κλπ). Από την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης αποχωρήσαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και συνιστούμε σε όλους τους συμπολίτες μας, που ενδεχόμενως δεν την έχουν επισκεφθεί, σύντομα να πραγματοποιήσουν την επίσκεψή τους για να γευτούν «ιδίοις όμμασι» την ομορφιά και τη γοητεία της ζωγραφικής.