Παρέμβαση του Πέτρου Δούκα για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων
«Πολλά κτήματα ήταν από πολλές δεκαετίες καλλιεργούμενα αγροτικά, και ξαφνικά χαρακτηρίστηκαν δασικά και αφαιρέθηκαν απο τους ιδιοκτήτες!»
ΛΑΚΩΝΙΑ. Επιστολή σε μια σειρά υπουργών και όχι μόνον απέστειλε ο Πέτρος Δούκας, πρώην υπουργός και δήμαρχος Σπάρτης για τον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα παραλήπτες της επιστολής του είναι ο Κώστας Τσιάρας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Όπως σημειώνει ο Πέτρος Δούκας «υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ξεκαθαριστεί απο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πως μπορεί ένα καλλιεργημένο κτήμα να αποχαρακτηριστεί από δασικό! Δηλαδή σε ένα αγροτικό κτήμα που έχουν φυτρώσει μερικά άγρια δασικά δένδρα, αυτό να μπορεί να καλλιεργείται, και κάποια από τα δένδρα να μπορεί να αντικατασταθούν με ήμερα καρποφόρα!».
Ο Πέτρος Δούκας σημειώνει ότι «πολλά κτήματα ήταν από πολλές δεκαετίες καλλιεργούμενα αγροτικά, και ξαφνικά χαρακτηρίστηκαν δασικά και αφαιρέθηκαν απο τους ιδιοκτήτες! Σε κάποιες περιπτώσεις, κανονικά αγροτικά και καλλιεργημένα κτήματα, τα οποία τα είχε αποδεχθεί και το κράτος ως κανονικές αγροτικές ιδιοκτησίες, και κάποια μάλιστα λάμβαναν και επιδοτήσεις, συνόρευαν και ήταν κολλητά εφαπτόμενα με δασικά! Και αυτά χαρακτηρίστηκαν συνολικά ως δασικά!»
Έτσι, σύμφωνα με τον Πέτρο Δούκα:
- Τεράστιες εκτάσεις παραμένουν ακαλλιέργητες - ψευτοδασικές, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα αγροτικά εισοδήματα, να φεύγουν οι νέοι και να ερημώνεται η ύπαιθρος!
- Οι αγρότες χάνουν σοβαρές κτηματικές περιουσίες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως εγγυήσεις για αναπτυξιακό τραπεζικό δανεισμό,
- η Ελλάδα στερείται της επιπλέον αγροτικής παραγωγής και τα αντίστοιχα εισοδήματα και ΑΕΠ!
- ερημώνεται η ύπαιθρος, κυρίως από νέους, και,
- μέσα στην ερημιά, δεν υπάρχει πληθυσμός για να προλάβει και να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις πυρκαγιές!
Απευθυνόμενος στους υπουργούς υπογραμμίζει ότι οι ενστάσεις που έχουν γίνει, μάλλον συστηματικά, δεν έχουν απαντηθεί! Το σύστημα φαίνεται να είναι αρκετά γραφειοκρατικό, με πολλές αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες, Υπηρεσίες και Επιτροπές, χωρίς να βγαίνει άκρη και να επιλύονται τα προβλήματα! Σκέτη ταλαιπωρία! Γι’ αυτό, κυρίως οι νέοι παρατάνε την ύπαιθρο!
Τέλος προτείνει:
«Ίσως να συστήσετε μια κοινή Ομάδα Εργασίας να διερευνήσει, με πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, εναλλακτικές δυνατότητες! Ο αγροτικός κόσμος το χρειάζεται και θα σας ευγνωμονεί! Λύστε αυτό το πρόβλημα και θα προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία για την ύπαιθρο και στην Πατρίδα μας!
Θα άξιζε να εξετάσετε τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ελαιολάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ίσως σε συνεργασία με τους Ιταλούς, ή με τα παρακάτω πολύ έμπειρα commodities exchanges! Και μια ημερίδα για τις δυνατότητες εισαγωγής φιλόδοξων αγροτικών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο, με άντληση αναπτυξιακών κεφαλαίων! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!»