ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με δρομολογημένα έργα εκσυγχρονισμού κρίσιμων υποδομών (λιμανιού, μαρίνας και αεροδρομίου) εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου τουρισμού, δράσεις εξωστρέφειας και αξιοποιώντας την ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων με τη Θεσσαλονίκη ο δήμος Καλαμάτας διεκδικεί νέες τουριστικές ροές από τη βόρεια Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Η μαρίνα της Καλαμάτας που κατασκευάστηκε λίγο πριν τους σεισμούς του 1986 για να γίνει ένας πρόβολος, ώστε να προστατευθεί η ακτή και η περιοχή, σήμερα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 255 σκαφών έως 25 μέτρων.

kalamata1.jpg
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Μέσα στο 2025 αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της μαρίνας, δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους από τη Θεσσαλονίκη που επισκέφθηκαν την πόλη.

Κλείσαμε το κεφάλαιο των συζητήσεων με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο και μέσα στον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τη μαρίνα. Εμείς αναλάβαμε να κάνουμε ένα master plan, το οποίο θα αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση και θα προσθέτει ένα ακόμη κτίριο που μπορεί να ανεγερθεί. Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση μέχρι τον Φεβρουάριο να παρουσιάσουμε το master plan που θα είναι η βάση για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, διευκρίνισε ο κ. Βασιλόπουλος.

Η μαρίνα έχει ό,τι υποδομές απαιτούνται, εκείνο που έχει σημασία είναι να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, να δοθούν οι δυνατότητες έκδοσης αδειών και η δυνατότητα επέκτασης του θαλάσσιου χώρου για να φιλοξενεί μεγαλύτερα σκάφη, είπε σημειώνοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρείες που έχουν και άλλες μαρίνες.

Για το λιμάνι που καταλαμβάνει συνολική χερσαία έκταση 40.000 τ.μ., ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι έχει τη δυνατότητα να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια και mega yachts ενώ ο δήμος Καλαμάτας έχει ολοκληρώσει master plan, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο.

Ωστόσο, όπως είπε, εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο αναζητούσε 37.200 ευρώ για να γίνει η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να καθοριστούν τα οικοδομικά τετράγωνα, στα οποία θα μπορεί να γίνει οικοδόμηση. «Επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο αποφασίσαμε και το χρηματοδοτήσαμε εμείς, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ανατέθηκε η μελέτη. Τους επόμενους δύο μήνες θα συζητήσουμε την οριστική μορφή» εξήγησε ο δήμαρχος Καλαμάτας προσθέτοντας ότι ο μελετητής προτείνει να δημιουργηθεί μία ζώνη, ένα τουριστικό καταφύγιο ώστε να φιλοξενούνται εκεί μόνο μεγάλα σκάφη αναψυχής.

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού εισέρχεται πλέον και το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας μετά την αποδοχή της προσφοράς της κοινοπραξίας Fraport- Delta- Πηλέας για την παραχώρησή του. Η κοινοπραξία δεσμεύεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις με άμεση προτεραιότητα την ανακαίνιση των υφιστάμενων υποδομών. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός νέου αεροσταθμού και η επέκταση των υποδομών.

Στόχος να έρθουν επισκέπτες στην Καλαμάτα και να επιστρέψουν

Το ονειρικό σκηνικό με τον επιβλητικό Ταΰγετο να υψώνεται πάνω από την τεράστια παραλία, η συνύπαρξη του παραδοσιακού και του μοντέρνου στοιχείου, η ιστορία της πόλης - από την αρχαιότητα, τα χρόνια του Βυζαντίου, τον ρόλο της στην Επανάσταση του 1821, την περίοδο της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης τον 19ο αιώνα, όταν ήταν το τέταρτο βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας και ήρθε σε επαφή με τον δυτικό πολιτισμό, την ανασυγκρότηση μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986 έως τη σύγχρονη όψη, που είναι αποτυπωμένη στην αρχιτεκτονική της - οι αθλητικές διοργανώσεις και τα πολιτιστικά γεγονότα με διεθνή απήχηση και ο γαστρονομικός πλούτος βασισμένος σε προϊόντα που παράγονται στη Μεσσηνία προσφέρουν μία ταξιδιωτική εμπειρία που δεν εξαντλείται σε μία μόνο επίσκεψη.

kalamata6.jpg
Φωτογραφία: ΑΠΕ

«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε όσο τον δυνατόν πιο γνωστή την Καλαμάτα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Είναι πολύ σημαντικό να εκμεταλλευτούμε τις αεροπορικές συνδέσεις, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες από περιοχές, στις οποίες εκτελούνται πτήσεις. Έχουμε ξεκινήσει με παρουσίαση της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο, διοργανώσαμε press trip για δημοσιογράφους από τη Θεσσαλονίκη για να προβληθεί η Καλαμάτα ως τουριστικός προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας Γιώργος Λαζαρίδης.

Τονίζοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία για όλη την Πελοπόννησο της Costa Navarino, η οποία έχει βάλει στον τουριστικό χάρτη τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, εκτίμησε ότι οι επιχειρηματίες και η τοπική κοινωνία της πόλης, εξελίσσονται, γίνονται καλύτεροι και προσπαθούν να δυναμώσουν την τουριστική κίνηση.

Ο βασικός όγκος επισκεπτών στην Καλαμάτα είναι οι Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι ταξιδεύουν για διήμερα, τριήμερα, κυρίως το καλοκαίρι, ωστόσο επειδή βρίσκεται στον νότο και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές όλον τον χρόνο, είναι ιδανική για επισκέψεις και τους χειμερινούς μήνες από τη βόρεια και κεντρική Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, υποδεχόμενος τους δημοσιογράφους από τη Θεσσαλονίκη. Εκείνοι ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, επισκέφθηκαν Μουσεία και εμβληματικά τοπόσημα, παρακολούθησαν μουσική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα και περιηγήθηκαν σε παραγωγικές μονάδες και στην κεντρική αγορά με τα τοπικά προϊόντα.

Τον Μάρτιο αναμένονται, όπως τόνισε, τα αποτελέσματα του στρατηγικού σχεδίου τουρισμού που υλοποιείται με τη συνέργεια των φορέων, των επαγγελματιών του τουρισμού και εμπειρογνωμόνων βάσει του οποίου θα καθοριστούν οι επόμενοι στόχοι για το εσωτερικό και το εξωτερικό.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι σταδιακά τα δρομολόγια για τον Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και τον Οκτώβριο του 2024 καταγράφηκαν 225.000 αεροπορικές αφίξεις.

Από τον Ιανουάριο η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με τη Θεσσαλονίκη ενισχύεται με μία ακόμη πτήση και θα πραγματοποιούνται συνολικά τρεις σε εβδομαδιαία βάση.

Στις 28 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι πτήσεις της Aegean για τη σύνδεση της πόλης με Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία και Σκανδιναβία. Πτήσεις πραγματοποιούνται και με τρεις πόλεις της Γαλλίας: Λιλ, Παρίσι και Λυών.

Η αντιδημαρχία Τουρισμού και Αθλητισμού του δήμου Καλαμάτας διερευνά συνεργασίες με συλλόγους που είναι δραστήριοι, όπως ο Ορειβατικός Σύλλογος και ο Πεζοπορικός Σύλλογος για την αξιοποίηση διαδρομών εξερεύνησης της φύσης, με πολιτιστικούς οργανισμούς αλλά και με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. Μέσα στο 2024 η αντιδημαρχία Τουρισμού και η αντιδημαρχία Προγραμματισμού δημιούργησαν την ιστοσελίδα Events Kalamata, όπου μπορεί ο επισκέπτης να δει το ημερολόγιο των εκδηλώσεων στην πόλη, μεταξύ άλλων το πρωτοποριακό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, την Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας (23η Μαρτίου), τις εκθέσεις στα Μουσεία κ.ά.

«Θέλουμε να έρθουν επισκέπτες να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται και να επιστρέψουν στην Καλαμάτα» τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

Οι χώρες της Ε.Ε. και κυρίως της ζώνης του ευρώ η καλύτερη αγορά

Ανεπαίσθητη αύξηση σημειώθηκε το 2024 στις κρατήσεις στις ξενοδοχειακές μονάδες, με ώθηση η οποία δόθηκε κυρίως από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Πατριαρχέας, ο οποίος είπε ότι περιμένει ένα θετικό αποτύπωμα και για το 2025.

Μαζική επισκεψιμότητα στην Καλαμάτα παραδοσιακά καταγράφεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η άνοιξη είναι η εποχή του σχολικού τουρισμού τριών ή δύο διανυκτερεύσεων και συνεδρίων, κυρίως ιατρικών, εξήγησε.

Η Μεσσηνία κυμαίνεται στο 45%-47% σε μέση πληρότητα και ο φετινος Σεπτέμβριος έκλεισε προς τα πάνω με 65% μέση πληρότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία απ' όλα τα ξενοδοχεία. Κορύφωση της πληρότητας που αγγίζει το 87%-91% καταγράφεται τον Ιούλιο και πάνω από το 90% τον Αύγουστο.

Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι είναι οι περισσότερες επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους Αμερικανοί και Αυστραλοί και έχει αρχίσει να ξεκλειδώνει η αγορά του Ισραήλ, με ανάσχεση λόγω του πολέμου. Τουρίστες από τη Σκανδιναβία επισκέπτονται την πόλη κυρίως τους φθινοπωρινούς μήνες. Επίσης φέτος επέλεξαν την Καλαμάτα, Πορτογάλοι και Καναδοί, τόνισε ο κ. Πατριαρχέας.

Η καλύτερη αγορά και εκείνοι που συνεισφέρουν περισσότερο είναι οι τουρίστες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της ζώνης του ευρώ, αυτή την αγορά πρέπει να τη συντηρούμε και αν είναι δυνατόν να τη μεγεθύνουμε, ανέφερε ο κ. Πατριαρχέας σημειώνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ώστε να αναπτυχθεί και άλλο το προϊόν και να απασχολείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το προσωπικό.

Στη Μεσσηνία υπάρχουν 166 ξενοδοχεία, από τα οποία τα 35 στον δήμο Καλαμάτας με 1.320 δωμάτια και 2.675 κρεβάτια. Είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είναι από την Καλαμάτα.

Λαϊκή Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας - Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

kalamata8.jpg
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας "Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή". Στον χώρο λειτουργούν δανειστική βιβλιοθήκη και χώρος μελέτης ενώ υπάρχει δυνατότητα χρήσης Η/Υ από το κοινό.

Συνολικά 150.000 βιβλία και ολόκληρο το αρχείο με τις εφημερίδες της Μεσσηνίας του 1870-1972, που ανέρχεται σε 200.000 σελίδες έχουν ψηφιοποιηθεί από τη Λαϊκή Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Σε ειδικό ψηφιακό χρονολόγιο ο χρήστης μπορεί να δει γεγονότα της Μεσσηνίας μέσα από πρωτοσέλιδα εφημερίδων βάσει της χρονολογίας τους.

Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης Καλαμάτας ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1962 από τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας με τη συμπαράσταση του Μεσσήνιου ζωγράφου Κώστα Γιαννουκόπουλου. Η συλλογή της περιλαμβάνει 520 έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά, κατασκευές και γλυπτά.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

kalamata7.jpg
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Στο Μουσείο παρουσιάζεται η πολιτισμική ταυτότητα της Μεσσηνίας, από την Προϊστορική Περίοδο έως τα Βυζαντινά Χρόνια. Το αρχαιολογικό υλικό είναι οργανωμένο ανά σύγχρονη γεωγραφική θέση της οποίας το σημερινό τοπωνύμιο υποδεικνύει τη θέση εύρεσης του αρχαίου. Τα εκθέματα προέρχονται από τις Φαρές, την αρχαία πόλη στη θέση που βρισκόταν στη θέση της σημερινής Καλαμάτας, από την αρχαία Θουρία, την αρχαία Μεσσήνη, και τον Άνω Εγκλιανό, το διοικητικό κέντρο του βασιλείου της Πύλου.

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Γ. Καρέλια»

kalamata5.jpg
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Ενδυματολογικά σύνολα γυναικεία και ανδρικά από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, χρυσοκέντητοι επενδύτες και κοσμήματα συνθέτουν τη Συλλογή - καρπό της συλλεκτικής προσπάθειας 50 χρόνων της επί σειρά ετών προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας Β. Καρέλια. Η Συλλογή παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας και παρουσιάζεται σε βιωματικό εκθεσιακό χώρο με σύγχρονο μοντέλο ξενάγησης.

Η «Μάνα ελιά»

kalamata3.jpg
Φωτογραφία: ΑΠΕ

Θεωρείται το μοναδικό δέντρο που επιβίωσε από την καταστροφή στις αγροτικές εκτάσεις που προκάλεσε το 1826 ο Ιμπραήμ, όταν εισέβαλε στην Πελοπόννησο, για να υποτάξει την Μάνη. Ήταν το δέντρο που έμεινε ανέγγιχτο και όλοι τότε ξεκίνησαν να παίρνουν κλαδιά του και να φυτεύουν ελιές στην περιοχή. Έτσι θεωρείται ότι όλες οι ελιές στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας κατάγονται από αυτήν.

Είναι ηλικίας 1.750 ετών, με τη μέτρηση των ετήσιων δακτυλίων του και συνιστά διατηρητέο μνημείο της φύσης. Αντιπροσωπευτικό της ποικιλίας «Αετονυχολιά Καλαμών» παράγει ακόμη και σήμερα ελιές και η τελευταία καταγραφή της παραγωγής της ήταν 1.500 τόνοι, τόνισε ο Παναγιώτης Κάτσαρης, γεωπόνος, βιοτεχνολόγος, από το Εργαστήριο Ελαιολάδου του Τμήματος Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας.

Η ελιά ξεπερνούσε τα 15 μέτρα ύψος πριν από ζημιές που υπέστη από ανεμοστρόβιλους.

Εκδρομές σε ακατοίκητα νησιά και αρχαία ναυάγια

Δέκα εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα του yachting προσφέροντας ναυλώσεις σκαφών, ιστιοπλοϊκών, μηχανοκίνητων, ταχύπλοων και μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές στον Μεσσηνιακό Κόλπο με επισκέψεις σε ακατοίκητα νησιά και αρχαία ναυάγια και κολύμπι σε ήρεμα νερά.

«Μεγάλο στοίχημα για μας είναι να αναδείξουμε τις δραστηριότητες και να βάλουμε την Καλαμάτα στον χάρτη του εβδομαδιαίου yachting», ανέφερε ο Δημήτρης Πετικίδης, αθλητής ιστιοπλοϊας και ιδιοκτήτης της Messinia Yachts.

Σε ποσοστό 90% οι εταιρείες yachting έχουν πελάτες από το εξωτερικό, Αμερικανούς, Άγγλους, Γερμανούς και ομογενείς, οικογένειες ή συνταξιούχους, τόνισε ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Καλαμάτας «Αίολος» και ιδιοκτήτης της Kalamata Yachting.

Στην Καλαμάτα διοργανώθηκε φέτος στις 2-13 Οκτωβρίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης με τη συμμετοχή 150 αθλητών από 49 χώρες και ο Ναυτικός Όμιλος Ποσειδών διοργάνωσε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για Άτομα με Αναπηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κατερίνα Γιαννίκη

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις