Σπάρτη: Μετά βαΐων και κλάδων η υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη για να τιμήσει τον Όσιο Νίκωνα
Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης την επισκέπτεται Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετέχοντας στον εορτασμό του Πολιούχου Οσίου Νίκωνος - Το πρόγραμμα της ιστορικής επισκέψεως της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στη Σπάρτη
ΣΠΑΡΤΗ. Η Ιερή Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης υποδέχεται την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, κατά το χρονικό διάστημα από 25 έως 27 Νοεμβρίου 2024.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης «είναι η πρώτη φορά ανά τους αιώνες που Πρωθιεράρχης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας θα επισκεφθεί την Σπάρτη και η ευμενής του παρουσία θα καταγραφεί ως σταθμός στην τοπική εκκλησιαστική ιστορία».
Το πρόγραμμα της επισκέψεως
- Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024: Ώρα: 5.30 μ.μ.: Ιερός Ναός Οσίου Νίκωνος του ‘’Μετανοείτε’’
Άφιξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.
Είσοδος μετά της συνοδείας Του στον Ιερό Ναό και τέλεση Δοξολογίας. Προσφωνήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, του Δημάρχου Σπάρτης κ. Μιχαήλ Βακαλόπουλου και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημητρίου Πτωχού. Αντιφώνηση από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ.
Τέλεση της ακολουθίας του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.
- Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024. Ώρα 07:15 π.μ.: Ιερός Ναός Οσίου Νίκωνος του ‘’Μετανοείτε’’
Τέλεση του Όρθρου και της πανηγυρικής Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.
Ώρα 11:00 π.μ.:
Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος.
Ώρα 05:30 μ.μ.: Ιερός Ναός Αγίου Ανανίου
Άφιξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου στον νεόδμητο Ιερό Ναό πλησίον του Διοικητηρίου Π.Ε. Λακωνίας
Αφή της Ιεράς Κανδήλας
Αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας εις ανάμνηση της επισκέψεώς Του
Φύτευση δενδρυλίου ελαίας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού υπό της Α.Θ.Π.
Ώρα 06:15 μ.μ.: Αίθουσα Λακώνων Ποιητών Γ. Ρίτσου & Ν. Βρεττάκου του Διοικητηρίου Π.Ε. Λακωνίας
Ανακήρυξη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Σπάρτης.
- Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024. Ώρα 11:00 π.μ.: Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη
Αναγόρευση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Οργανώσεως και Διαχειρίσεως Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κινήσεως και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ώρα 05:00 μ.μ.: Αναχώρηση Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου για Κωνσταντινούπολη.
Ο Πολιούχος της Σπάρτης Όσιος Νίκων
Ο Νίκων ο Μετανοείτε, κατά κόσμον Νικήτας, γεννήθηκε το 925 στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας Αρμένιος στην καταγωγή και κοιμήθηκε στη Σπάρτη στις 26 Νοεμβρίου 998 σε ηλικία 73 ετών. Ήταν Βυζαντινός μοναχός, περιοδεύων ιεροκήρυκας και όσιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ήταν αναμορφωτής του μοναχικού βίου κυρίως στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και εξέχουσα πνευματική μορφή στον Ελλαδικό χώρο κατά το β' μισό του 10ου αιώνα.
Έδρασε κυρίως στην ανατολική και κεντρική Κρήτη, συνέχισε τις περιοδείες του στην Επίδαυρο, την Αθήνα, την Εύβοια, τη Θήβα, την Κόρινθο, το Ναύπλιο, τη Σπάρτη, τη Μάνη και σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, για να καταλήξει στη Σπάρτη, όπου και παρέμεινε για 30 περίπου χρόνια. Στο ιδιαίτερο θερμό και γεμάτο ζήλο κήρυγμά του επαναλάμβανε διαρκώς τη φράση του Ιωάννη του Βαπτιστή "Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών", γι' αυτό και του δόθηκε το προσωνύμιο "μετανοείτε".
Γιατί Όσιος
Οι Άγιοι (ερημίτες, αναχωρητές, ασκητές…) που εγκατέλειψαν τον κόσμο και αφιερώθηκαν εξ ολοκλήρου στον Θεό. Τον λάτρεψαν σε ερήμους και σε κακοτοπιές με πίστη και εγκαρτέρηση για όλη τους την ζωή και τελικά «κοιμήθηκαν εν ειρήνη», ονομάσθηκαν Όσιοι. Εννοείται ότι ο Όσιος είναι Άγιος.
Ο Ιερός Ναός του Οσίου στη Σπάρτη
Η ανοικοδόμηση του ναού του πολιούχου της Σπάρτης άρχισε στο τέλος της δεκαετίας του 1940. Διακόπηκε για μερικά χρόνια και συνεχίστηκε το 1953, με βάση νέο σχέδιο του ακαδημαϊκού Αναστάσιου Ορλάνδου. Το 1954 κατεδαφίστηκε το μικρό εκκλησάκι του αγίου Νίκωνος που είχε χτιστεί το 1900 και βρισκόταν δίπλα στο ναό. Η μνήμη του οσίου Νίκωνος (26 Νοεμβρίου) γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην πόλη.
Απέναντι από το ναό βρίσκεται το πάρκο με το μνημείο των 118 εκτελεσθέντων Σπαρτιατών και Ελλήνων από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στο Μονοδένδρι το 1943. Μια ακόμα ματωμένη σελίδα στην ιστορία της Σπάρτης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά κόσμον Δημήτριος Χ. Αρχοντώνης, γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, την 29η Φεβρουαρίου 1940. Φοίτησε στην Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης, στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης (Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο), το Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey (Ελβετία) και το Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μιλάει επτά γλώσσες.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1961, Πρεσβύτερος το 1969 και Μητροπολίτης Φιλαδελφείας το 1973. Το 1990 προήχθη σε Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος και στις 22 Οκτωβρίου 1991 εξελέγη παμψηφεί Οικουμενικός Πατριάρχης.
Διετέλεσε Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του αμέσου προκατόχου Του, Πατριάρχου Δημητρίου, καθ’ όλη της διάρκεια της Πατριαρχίας Του (1972-1991).
Από την εκλογή Του ως Οικουμενικού Πατριάρχου εργάζεται για την ενίσχυση της πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό καθιέρωσε τις Συνάξεις των Ορθοδόξων Προκαθημένων και πραγματοποίησε πολλές επισκέψεις προς αυτούς, καθώς, επίσης, τους προσκάλεσε και τους υποδέχθηκε στην Ιερή Καθέδρα Του στο Φανάρι. Συγκάλεσε την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, τον Ιούνιο του 2016, και προήδρευσε κατά τις εργασίες της. Επίσης, προωθεί τον οικουμενικό διάλογο με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες, επισκεπτόμενος τις έδρες τους και συμμετέχοντας σε διαχριστιανικά συνέδρια και επετειακές εκδηλώσεις.
Αμέσως μετά την εκλογή του μερίμνησε για την επαναλειτουργία της Ι. Θεολογικής Σχολής Χάλκης, η οποία παραμένει “σιωπηλή” από το 1971, και για την επίτευξη αυτού του δίκαιου σκοπού συνεχίζει αμείωτα τις προσπάθειές Του. Παράλληλα, εργάζεται συστηματικά, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη από την εποχή του Πατριάρχου Δημητρίου, για την ευαισθητοποίηση Κρατών και λαών με στόχο τη διαφύλαξη της Δημιουργίας και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, συγκαλώντας, μεταξύ άλλων, Οικολογικά Σεμινάρια στη Χάλκη και πολλά Διεθνή Συμπόσια εν πλω σε διάφορα σημεία του πλανήτη.