Εργάτες γης στην Πελοπόννησο: Μεροκάματα στα ύψη και σοβαρές ελλείψεις
Η απόγνωση των παραγωγών στην Πελοπόννησο μεγαλώνει, καθώς η έλλειψη εργατών γης και τα υψηλά μεροκάματα θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί στην Πελοπόννησο, καθώς το πρόβλημα με τους εργάτες γης αντί να μειώνεται παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Επιπλέον, τα εργατικά, ειδικά στη Λακωνία, έχουν πάει στα ύψη και, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά κάποιοι παραγωγοί, «αποτελούν το 25% των εξόδων» ενός παραγωγού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών ΑΣ Σκάλας, Στέλιο Σαρρή, «αυτήν τη στιγμή, το μεροκάματο διαμορφώνεται στα 50-60 ευρώ». Ο ίδιος, πάντως, σημειώνει ότι οι εργάτες γης υπολείπονται των πραγματικών αναγκών κατά 30%, αλλά η παρουσία εργατών από το Νεπάλ φέτος έχει μειώσει την ένταση του προβλήματος. «Όμως, δεν είναι αρκετό», αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Εάν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό εργατών, τότε και τα μεροκάματα θα πάνε στις σωστές τιμές. Βέβαια, μέσα σε αυτά θα προσθέσουμε και το φαγητό, τους καφέδες και άλλα είδη καθημερινής χρήσης».
«Ανάσα» τα οργανωμένα συνεργεία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, Παναγιώτης Μπατσάκης, σημειώνει στο ypaithros.gr πως η εμφάνιση οργανωμένων συνεργείων έχει δώσει μια ανάσα στο πρόβλημα.
«Το κόστος του εργάτη έχει φτάσει στο 1/4 της παραγωγής λαδιού και πλέον κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει. Πρακτικά, ξεκινά από 55 ευρώ και σε άλλες περιοχές φτάνει στα 70-80 ευρώ και μιλάμε για καλούς εργάτες. Τα συνεργεία, αυτήν τη στιγμή, πληρώνονται με 22-25 λεπτά το κιλό και ίσως συμφέρει περισσότερο», εξηγεί.
Ο παραγωγός Γιάννης Μπλάνας από τη Μεσσήνη αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι ξένοι εργάτες έχουν φύγει στο εξωτερικό, γεγονός που έχει διογκώσει τα προβλήματα. «Οι Πακιστανοί που έμειναν είναι λίγοι και υποφέρουμε. Ποιος θα μαζέψει το φιστίκι, τις πατάτες και τις ελιές αργότερα; Το μεροκάματο έχει ξεφύγει και πλέον φθάνει μέχρι τα 80 ευρώ. Έχουμε πολύ λίγους εργάτες και είναι ζήτημα να καλύπτουμε το 30% των αναγκών μας».
Στην Αργολίδα, όπως εξηγεί ο παραγωγός Θωμάς Φάκλαρης, οι ελλείψεις που υπάρχουν για τη συγκομιδή κατά την περίοδο αιχμής φθάνουν το 70%. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει φέτος, όταν αρχίσει η συγκομιδή», υπογραμμίζει.