ΣΠΑΡΤΗ. Την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024, στο χώρο του sparta.komvos, Όθωνος Αμαλίας 114 στη Σπάρτη, στις 7 μμ, θα πραγματοποιηθεί μια συναρπαστική περιήγηση στη Λακωνία των προϊστορικών χρόνων και συζήτηση των συμπερασμάτων στα οποία οδηγεί η καινοτόμος έρευνα της Κατερίνας Χαρβάτη για την παρουσία ανθρώπων στη Λακωνία και την Ευρώπη.

Η κυρία Χαρβάτη χαίρει διεθνούς αναγνώρισης στον τομέα της και μεταξύ άλλων της έχει απονεμηθεί η σημαντικότερη επιστημονική διάκριση της Γερμανίας, το βραβείο Leibniz (2021), μαζί με σημαντική χρηματοδότηση για τις έρευνές της και την εκλογή της στην Ακαδημία των Επστημών της Γερμανίας Leopoldina. Μεταξύ άλλων, επιβλέπει ανασκαφές στο σπήλαιο Απήδημα στη Μάνη, όπου από το 1978 έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών οδήγησαν στον εντοπισμό δύο προϊστορικών κρανίων. Η κυρία Χαρβάτη και η ομάδα της επαναξιολόγησαν τα ευρήματα με σύγχρονες μεθόδους σάρωσης, τρισδιάστατης απεικόνισης και χρονολόγησης με ουράνιο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρώτο κρανίο ανήκε σε Homo sapiens και το άλλο σε Νεάντερταλ, με ηλικίες αντίστοιχα στα 210 χιλιάδες χρόνια και στα 170 χιλιάδες χρόνια, ανατρέποντας προηγούμενες υποθέσεις. Η ανακάλυψη αυτή υπέδειξε την αρχαιότερη μετανάστευση του σύγχρονου ανθρώπου Homo sapiens στην Ευρασία, 150 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα.

Η Κατερίνα Χαρβάτη απεφοίτησε στην Ανθρωπολογία από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Ηνωμένων Πολιτειών το 1994 και έλαβε το διδακτορικό της από το City University of New York το 2001. Το 2004 δημοσιεύτηκε η μελέτη της για τη θέση των Νεάντερταλ στην ανθρώπινη εξέλιξη και ξεκίνησε να εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία. Το 2009 διορίστηκε καθηγήτρια στην έδρα της Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen. Το 2013-2022, σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η κυρία Χαρβάτη ανακάλυψε στο λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης πληθώρα ιζημάτων και απολιθωμάτων, ανάμεσά τους και την αρχαιότερη μέχρι σήμερα χρονολογημένη προϊστορική τοποθεσία στην Ελλάδα.