ΑΡΚΑΔΙΑ. Πέρα από κάθε γνωστή πρακτική που ίσχυε επί αιώνες στην Μαντινεία την «πολυάμπελο», η συγκομιδή των σταφυλιών ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα, λόγω καιρικών συνθηκών

Από την αμπελουργική ζώνη της Αρκαδίας, η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη, μοιράζεται με τους τηλεθεατές τις εμπειρίες των οινοπαραγωγών και «ένα ποτήρι κρασί».

Η Μπέτυ Βερβαινιώτη, οινολόγος, που διατηρεί έναν μεγάλο αμπελώνα, βλέπει τις αλλαγές του καιρού να αφήνουν το σημάδι τους επάνω στα τσαμπιά των σταφυλιών.

Πέρυσι τρύγησαν στις 15 Οκτωβρίου ενώ φέτος ο τρύγος θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που οφείλεται στα έντονα και εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενα.

«Τα σταφύλια έχουν υποστεί θερμικό στρές και δεν έχουν φτάσει σε επαρκή ωρίμανση, ενώ η προσπάθεια να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα, υποχρεώνει τους αμπελουργούς να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση».

Η αμπελουργική ζώνη εντός της οποίας μπορεί να παραχθεί ο οίνος ΠΟΠ Μαντινεία περιλαμβάνει αμπελώνες στις περιοχές της Τρίπολης, της Τεγέας, της Μαντινείας, του Κοριθίου, του Λεβιδίου και των Δολιανών.

Ευτυχώς, η Μαντινεία, εκτείνεται από το οροπέδιο στα 660 μέτρα έως τις γύρω πλαγιές στα 800 μέτρα και περιβάλλεται από βουνά. Έτσι, λόγω υψομέτρου η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Ενώ φυσιολογικά πριν από τον τρύγο οι έντονες βροχοπτώσεις κάνουν κακό στο αμπέλι, εν τούτοις φέτος λόγω της μεγάλης ξηρασίας του προηγούμενου διαστήματος η κ. Βερβαινιώτη ελπίζει ότι οι μπόρες που αναμένονται το επόμενο διάστημα θα βοηθήσουν το χωράφι και την παραγωγή.

Με ευχές για μια καλή χρονιά και ένα τσούγκρισμα των ποτηριών, απογειώνεται η γεύση του Μοσχοφίλερου στον ουρανίσκο, ικανοποιώντας και τις πέντε αισθήσεις με μια γουλιά. Μια περιοχή με μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια, που τιμά δεόντως τον Διόνυσο.