ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ. Σε μία συγκινητική εκδήλωση στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, παλιοί και νέοι «φαντομάδες» γιόρτασαν την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων του μαχητικού – θρύλου της Πολεμικής Αεροπορίας, με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, του F-4 Phantom.

Ήταν 5 Απριλίου 1974 όταν τα πρώτα 3 F-4 Phantom μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώνονταν στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, κι εντάσσονταν στην 338 Μοίρα Τακτικών Βομβαρδισμών.

Είχε προηγηθεί το 1972 η συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια συνολικά 36 μαχητικών του τύπου, ό,τι πιο σύγχρονο αποτελούσε παγκοσμίως εκείνη την εποχή, έναντι 5 δις δραχμών, στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Icarus I.

Η Πολεμική Αεροπορία για πρώτη φορά έπαιρνε το πάνω χέρι σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Τουρκίας, αφού απέκτησε ποιοτική υπεροχή έναντι της αριθμητικής υπεροχής που είχε μέχρι τότε η γείτονος.

Μέχρι το 1995 η Πολεμική Αεροπορία ενέταξε στους κόλπους της πάνω από 110 μαχητικά του τύπου σε διάφορες εκδόσεις.

Χθες, αργά το απόγευμα, στην εκδήλωση συμπλήρωσης 50 χρόνων υπηρεσίας των μαχητικών 2ης γενιάς, ήταν όλοι εκεί. Και κυρίως οι 5 από τους 6 πρώτους πιλότους που προσγείωσαν στην Ελλάδα τα πρώτα τρία «φαντάσματα του Αιγαίου» – ο 6ος έχει αποβιώσει.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Διοικητής της 117 Πτέρυγας Μάχης, Σμήναρχος Χρήστος Σωτηρόπουλος, δεν ξέχασε τους 24 φαντομάδες που έπεσαν υπέρ πατρίδος όλα αυτά τα χρόνια εν καιρώ ειρήνης, διασφαλίζοντας με τη ζωή τους το πολυτιμότερο αγαθό όλων των Ελλήνων, την Ελευθερία τους.

«Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ριζικής αναβάθμισης της 117 Πτέρυγας Μάχης και από εδώ δε θα επιχειρούν τα Phantom αλλά τα F-35» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, επισημαίνοντας ότι μόλις αρχίσουν να μπαίνουν μπουλντόζες, για την έναρξη των εργασιών, τότε θα αποσυρθούν κι από την υπηρεσία τα μαχητικά.

Το «πρώτο γεράκι» της χώρας υπερθεμάτισε την υψηλή τεχνική κατάρτιση των τεχνικών της 117 ΠΜ, που κατάφεραν – και είναι οι μοναδικοί παγκοσμίως – να δημιουργήσουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνεται εντός της αεροπορικής βάσης η εργοστασιακή συντήρηση των αεροσκαφών, που έχουν πάψει να υποστηρίζονται από την κατασκευάστρια Boeing – που εξαγόρασε την McDonnell Douglas, από το 2005.

«Παρών» στην ειδική εκδήλωση ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.

«Σήμερα όμως γιορτάζουμε και κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή, την εποχή των F-35, της πιο σύγχρονης αεροπορικής πλατφόρμας σήμερα στον πλανήτη» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμπληρώνοντας: «Η πλατφόρμα αυτή του F-35 θα διασφαλίσει ότι και στο μέλλον η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα εξακολουθήσει να συγκαταλέγεται στις πιο σύγχρονες αεροπορίες του κόσμου. Και ότι θα μπορεί, όπως και στο παρελθόν, έτσι και στο μέλλον να υπερασπίζεται αποτελεσματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Όπως επεσήμανε ο Ν. Δένδιας, στόχος του υπουργείου και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» να δημιουργηθούν οι ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ιστορία του ελληνισμού, με την Πολεμική Αεροπορία να έχει 200 υπερσύγχρονα μαχητικά 4.5 και 5ης γενιάς.

«Το F-4 έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία την αποστολή του. Θα συνεχίσει, όμως, να προσφέρει με άλλους τρόπους. Καταρχήν παρέχοντας όπλα του, σύγχρονα όπλα του, σε νέες, νεότερες αεροπορικές πλατφόρμες. Ακόμα, δίνοντάς μας την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του σε άλλες θέσεις καλύπτοντας επιχειρησιακές ανάγκες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Δηλαδή επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Θα εξοικονομηθούν κονδύλια περίπου 30 εκατομμυρίων ετησίως και θα χρησιμοποιήσουμε για τις ανάγκες μας 228 τεχνικούς και 17 χειριστές, προσωπικό πολύτιμο και απολύτως απαραίτητο» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: enikos.gr