ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της και την προώθηση της μοναδικής ταυτότητάς της. Με τη δημιουργία ενός νέου Place Brand, επιδιώκει να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αξίες που καθιστούν την Πελοπόννησο έναν τόπο με βαθιά ιστορία, πλούσιο πολιτισμό και δυναμική ανάπτυξη.

Στόχος της είναι η αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Πελοποννήσου, η προσθήκη υπεραξίας στις παραγωγικές δραστηριότητές μας και η βελτίωση των αντιλήψεων όλων για τον τόπο μας, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες και επενδυτές.

Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται από την ενεργή συμμετοχή και τις απόψεις όλων μας. Η περιφέρεια μας καλεί να συμμετάσχετε στη διαδικασία αυτή, απαντώντας στο ερωτηματολόγιο που έχει δημιουργηθεί για να συγκεντρωθούν πολύτιμα δεδομένα και ιδέες. Με τον τρόπο αυτό, θα αναπτυχθεί ένα Place Brand που θα αντανακλά πραγματικά την ψυχή και το όραμα της Πελοποννήσου.

Η συμμετοχή μας είναι κρίσιμη για ένα εύστοχο αποτέλεσμα που θα αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας για να καταστήσουμε την Πελοπόννησο έναν ακόμα πιο ελκυστικό προορισμό για τους επισκέπτες, τους επενδυτές, αλλά και για τους ίδιους τους κατοίκους της.

Το place branding

Το place branding είναι η κόκκινη κλωστή που ενώνει όλα όσα συμβαίνουν μέσα καιν γύρω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δίνει απλές και πειστικές απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τι κάνει τους κατοίκους να νιώθουν περήφανοι, τι τους κάνει ευτυχισμένους στην καθημερινότητα, τι θέλουμε να νιώθει κάποιος που την επισκέπτεται πρώτη φόρα, για ποιο λόγο ένας νέος μένει και επενδύει στην Πελοπόννησο.

Είναι μια ιστορία που την καταλαβαίνουν όλοι γιατί εστιάζει σε ένα κοινό όραμα και μια κοινή υπόσχεση για το μέλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Είναι μια ταυτότητα με διακριτά χαρακτηριστικά που κάνουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου να ξεχωρίζει και να επικοινωνεί με σαφήνεια τα πλεονεκτήματά της σε πιθανούς επενδυτές, επισκέπτες και κατοίκους.

Πάνω από όλα είναι μια δήλωση ότι όσοι αποκαλούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σπίτι τους είναι καλά, ευτυχισμένοι και σχεδιάζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Προϋποθέσεις κρίσιμες για να προσελκύουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, προσοδοφόρες επενδύσεις και επισκέπτες. Αποτελεί ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και δράσεων placemaking που αναδεικνύονται από δράσεις επικοινωνίας και προβολής.

Η σημασία του PLACE BRANDING για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Μια επιτυχημένη στρατηγική place branding πλαισιώνει και τροφοδοτείτη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον σχεδιασμό μιας περιοχής, την προσέλκυση/διατήρηση κεφαλαίων, τις επενδύσεις σε υποδομές και την ανάπτυξη/μεταρρύθμιση δημοσίων πολιτικών.

Διαφορετικά κοινά έχουν διαφορετικές προτεραιότητες για ένα τόπο. Το placebrand-ing βοηθά στην επίτευξη κοινών σημείων και στην εστίαση στα δυνατά σημεία του τόπου με στόχο τη βελτίωσή τους με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Όταν γίνεται δημιουργικά, το place branding μπορεί να δώσει νέα ώθηση αναζητώντας έμπνευση από τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την τεχνολογία, την αρχιτεκτονική, την κληρονομιά, την τέχνη, το όραμα της κ.λπ.

Σε διεθνές επίπεδο την τελευταία δεκαετία όλοι και περισσότεροι τόποι αναπτύσσουν στρατηγικές place branding. Οι στρατηγικές αυτές αφορούν στο σύνολο του τόπου και όχι σε αποσπασματικές λειτουργίες του όπως πχ. ο τουρισμός και έχουν ως στόχο να πλαισιώσουν και να εκφράσουν ολοκληρωμένα την «ψυχή» του τόπου, τα δυνατά σημεία του και αυτά που τον διαφοροποιούν από άλλους. Μια επιτυχημένη στρατηγική placebrand δημιουργεί προσδοκίες σε κατοίκους αλλά και σε επισκέπτες, εργαζόμενους και επενδυτές και ταυτόχρονα διασφαλίζει ότι αυτές θα εκπληρωθούν σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής (εργασία, σπουδές, διακοπές, οικογένεια κλπ.).

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η εφαρμογή ενός placebrand είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα λογότυπο. Είναι κοινά αποδεκτές αξίες και ιστορίες που θα εμπνεύσουν και θα καθοδηγούν την στρατηγική ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για αυτό το λόγο η συναίνεση και η διαφάνεια είναι κομβικής σημασίας στην ανάπτυξη και εφαρμογή του.

Τομείς Εφαρμογής

  • Ενδυνάμωση Επιχειρηματικότητας & Προσέλκυση Επενδύσεων
  • Μετασχηματισμός Πρωτογενούς Τομέα & Αγροδιατροφή
  • Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη
  • Ανάδειξη Πολιτιστικής Ταυτότητας Πελοποννήσου
  • Πράσινη Ανάπτυξη & Ενεργειακή Μετάβαση
  • Καινοτομία ως νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο
  • Κοινωνία, Eυημερία & Συνοχή
  • Μετάβαση σε μία ψηφιακή Πελοπόννησο

Η Πελοπόννησος μέσα στο χρόνο

700.000 χρόνια πριν | Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδος - Το Πρώτο Βήμα

Λίθινα εργαλεία και οστά που βρέθηκαν στη Μεγαλόπολη τοποθετούν την αρχαιότερη ανθρώπινη παρουσία στην Ελλάδα εδώ.

1.600 – 1.100 π.Χ. | Ύστερη Εποχή του Χαλκού - Ο Μύθος

Μυκηναϊκός πολιτισμός: η βάση των ομηρικών επών και των σημαντικότερων αρχαιοελληνικών μύθων.

776 π.Χ. | Αρχαϊκή Εποχή - Οι Αγώνες

Η Ολυμπία σημαντικό θρησκευτικό κέντρο, όπου διοργανωνόταν μια σειρά αθλητικών αγώνων. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κηρυσσόταν εκεχειρία και οι πολεμικές επιχειρήσεις διακόπτονταν.

480 π.Χ. | Αρχαϊκή Εποχή - Η Μάχη

Με ηγέτη τον Λεωνίδα, βασιλιά της Αρχαίας Σπάρτης, 300 Σπαρτιάτες, 700 Θεσπιείς και 400 Θηβαίοι υπερασπίστηκαν για 2 ημέρες τη διάβαση των Θερμοπυλών από τους Πέρσες.

340–330 π.Χ. | Κλασική Εποχή - Το Δράμα

Οικοδομείται το τελειότερο και διασημότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο, το Θέατρο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

1249 – 1460 μ.Χ. - Τα Κάστρα

Καστροπολιτεία του Μυστρά: Δεσποτάτο του Μορέως, κέντρο εξουσίας και πνευματικής και καλλιτεχνικής άνθησης, παράδειγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

1821 μ.Χ. - Η Επανάσταση

Ο Μοριάς: η «Άνοιξη» του Αγώνα του ’21 σκόρπισε τη φλόγα της ελευθερίας από άκρη σε άκρη.

1823 μ.Χ. - Το Κράτος

Το Ναύπλιο ορίζεται πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

1882 μ.Χ. - Η Νέα Εποχή

Ιδρύεται η εταιρεία Σιδηροδρόμων Πειραιώς – Αθηνών. Στην ακμή του, το 1905, το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου μετέφερε 1.740.000 επιβάτες ετησίως καθώς και 251.000 τόνους εμπορευμάτων.

1893 μ.Χ. - Το Μέλλον

Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου, ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, 25 αιώνες μετά τη σύλληψη της ιδέας της.

Η καινοτομία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου / Αργολίδα 2o μισό του 4ου π.Χ. αιώνα

Η μοναδικότητα της ακουστικής κατασκευής του θεάτρου, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να εκφέρει λόγο από την ορχήστρα και να ακούγεται σε έναν χώρο που φιλοξενεί 14.000 θεατές και η απόσταση μεταξύ ορχήστρας και τελευταίας σειράς καθισμάτων είναι παραπάνω από 60 μέτρα.

Διώρυγα της Κορίνθου / Κορινθία τέλη 7ου π.Χ. αιώνα – 1893

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για το εμπόριο της Μεσογείου, η διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου, αποτέλεσε έμπνευση αιώνων και ολοκληρώθηκε 25 αιώνες μετά τη σύλληψη της ιδέας της.

Μια Νέα Καπνοβιομηχανία / Μεσσηνία 1880

Γεννιέται Ιδρύεται η μεγαλύτερη ελληνικών συμφερόντων καπνοβιομηχανία της χώρας. Η εταιρία κατέχει σήμερα την πρώτη θέση σε αριθμούς εξαγωγών τσιγάρων της Ελλάδας.

Η Πρώτη Κονσερβοποιία στην Ελλαδα / Αργολίδα 1915

Ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1911 σε ένα κτήμα στην Ασίνη Αργολίδος από τα αδέλφια Μιχαήλ και Κωστή Μανουσάκη. Εκεί παρασκεύασαν τα πρώτα 1000 κουτιά ολόκληρες τομάτες και άλλα τόσα τοματοπολτού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Μεσσηνία 1995

Ένα φεστιβάλ ανήσυχο, νεανικό και ώριμο που μεταμορφώνει την Καλαμάτα, προτείνει αναγνωρισμένους και νέους δημιουργούς του σύγχρονου χορού και στηρίζει την ελεύθερη έκφραση. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, είναι συνώνυμο με την άνθηση του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα.

Αναζητώντας Απαντήσεις για τη Δημιουργία του Σύμπαντος / Μεσσηνία 1996

Σε πλήρη εξέλιξη εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται το πείραμα «Νέστωρ» για την ανίχνευση νετρίνων, τριάντα ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, μέσα στη θάλασσα, σε βάθος μεγαλύτερο των πέντε χιλιομέτρων. Το πείραμα έχει πάρει το όνομά του από τα αρχικά “NeutrinoExtendedSubmarineTelescopewithOceanographic Research”

(Nestor). Το “Nestor” θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία της Φυσικής, καθώς έχει στόχο να εντοπίσει αόρατα σωματίδια της ύλης που έχουν σχέση με τη δημιουργία του σύμπαντος.

Το Πείραμα της NASA / Κορινθία – Αχαϊα 2025

Το Αστεροσκοπείο Χελμού και το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου επιλέχθηκαν ως οι καταλληλότερες θέσεις για την επίγεια υποδομή και τον πομπό λέιζερ της ESA(Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) και θα είναι οι πρωταγωνιστές ενός πρωτοποριακού πειράματος διαστημικής επικοινωνίας που θα διεξαχθεί το 2025 από τη NASA.

Το Μονοπάτι του Μαινάλου / Αρκαδία

Το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα από την ERA (European Ramblers Association). Αποτελεί βιώσιμο μοντέλο ήπιας και εξωστρεφούς οικονομικής ανάπτυξης με διεθνή πιστοποίηση και προβολή και με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών.

Η Πρώτη Ελληνική Παραγωγή Φαρμακευτικής Κάνναβης / Κορινθία

Το πρώτο σκεύασμα από φαρμακευτική κάνναβη που χορηγείται με συνταγή παράγεται στα Εξαμίλια Κορινθίας. Σημειώνεται ότι το 1870 οι νομοί Αρκαδίας και Αργολίδας πρωτοστατούσαν στην καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης. Η εφημερίδα της εποχής εκείνης «Μορέας» αναφέρει ότι το 1904 η παραγωγή στη Μαντινεία ανερχόταν στις 5.000.000 οκάδες.

Το Βραβευμένο Ελαιόλαδο / Λακωνία

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου τιμήθηκαν με τον τίτλο του Best European OrganicOliveProducer 2023 κατακτώντας την 1η θέση από τους γευσιγνώστες και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO), που ξεπερνά κατά πολύ τα δέκα χιλιάδες (10.000) μέλη.

Ο Αμπελώνας της Ελλάδας / Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ελλάδας όσον αφορά την παραγωγή κρασιού. Καταλαμβάνει το 30% της έκτασης των αμπελιών στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, ενώ η δυναμική του πελοποννησιακού αμπελώνα αποτυπώνεται εκτός από την στρεμματική του υπεροχή και στην ποικιλιακή του σύνθεση, καθώς, περίπου, το 25% όλων των Οίνων ΠΟΠ της χώρας παράγεται στην Πελοπόννησο.

Στο Χάρτη της Ανθρώπινης Εξέλιξης / Αρκαδία

Τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας στη Μεγαλόπολη τοποθετούν την αρχαιότερη ανθρώπινη παρουσία στην Ελλάδα πριν από 700.000 χρόνια και δείχνουν ότι αποτελούσε και σημαντικό οικολογικό καταφύγιο για ελέφαντες, ιπποπόταμους και ελαφοειδή. Τα ευρήματα της Μεγαλόπολης δίνουν ώθηση στην επιστημονική έρευνα και στρέφουν το ενδιαφέρον στην Παλαιολιθική Εποχή, έναν τομέα που στη χώρα μας βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο σε επίπεδο ερευνητικής δραστηριότητας.