ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια, που το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής συγκεντρώνεται στον Νομό Λακωνίας. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις, που δέχεται το προϊόν από πορτοκάλια του εξωτερικού, επηρεάζουν σε μεγάλο ποσοστό τις τιμές παραγωγού. Ήδη, έχει συλλεχθεί περίπου το 60% και η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι και τον Οκτώβριο. Τη σκυτάλη της παραγωγής, όπως επίσης και αυτή της συλλογής, θα την πάρουν οι πρώιμες ποικιλίες όπως είναι οι Ναβαλίνες, με μειωμένες όμως αποδόσεις, με βάση την εικόνα που έχουν τα δέντρα μέχρι σήμερα. Οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την απουσία του νερού, για κάποιες περιοχές επηρέασαν αισθητά τις καλλιέργειες και τα αποτελέσματα θα φανούν στη συγκομιδή.

Αραιόκαρπα βλέπει τα δέντρα στα κτήματά του ο Τάσος Λέρμας από το Σκαφιδάκι Αργολίδας. Ο παραγωγός υποστηρίζει ότι η εικόνα αυτή οφείλεται στη γονιμοποίηση των καρπών, όπου λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είχαν και τα καλύτερα αποτελέσματα. Βλέποντας όμως και τη θετική πλευρά της εξέλιξης αυτής, δηλώνει ότι δεν θα γίνει αραίωμα και οι καρποί θα είναι μεγαλύτεροι. «Επειδή οι Ναβαλίνες βγαίνουν σε μία περίοδο όπου ο ανταγωνισμός είναι σχετικά μειωμένος, σίγουρα θα έχουμε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές που βλέπαμε το προηγούμενο διάστημα, λόγω του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες». Ιδιαίτερα, όμως, προβληματισμένος δείχνει και με την κατάσταση που επικρατεί στην άρδευση. «Η αρδεύσιμη ποιότητα του νερού όσο πάει και μειώνεται, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη αλατότητα, κάτι που εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειές μας και ιδιαίτερα αυτές των εσπεριδοειδών».

Ανεβαίνει στην εσωτερική αγορά της Λακωνίας η ζήτηση για τα Βαλέντσια

Χαμηλές τιμές, μέτρια ζήτηση για εξαγωγές, άνοδος στην εσωτερική αγορά, αλλά και ποιοτικά προβλήματα που οδηγούν στη χυμοποίηση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας των Βαλέντσια. Ο παραγωγός Πέτρος Κουτσοβασίλης από τη Σκάλα Λακωνίας, αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, δηλώνει ότι «το πορτοκάλι έχει προβλήματα λόγω ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα ένα μέρος να οδηγείται στη χυμοποίηση. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το νερό. Μέχρι τώρα, έχει φύγει πάνω από το 50% της παραγωγής και πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα έχει φύγει το σύνολό της». Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο ίδιος επισημαίνει ότι «είναι πολύ κατώτερες από την περασμένη χρονιά, που τέτοια εποχή πουλούσαμε με 0,40-0,45 ευρώ, ενώ τώρα δίνουμε με 0,25 ευρώ και κάποια στιγμή είχαμε τιμή χυμοποίησης».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, δηλώνει πως «ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές, ενώ ανεβαίνει αισθητά η ζήτηση στην εσωτερική αγορά. Φυσικά, στις προτεραιότητες όλων μας είναι η εξαγωγή, ώστε να μη χαθούν οι αγορές που έχουμε ανοίξει όλα τα χρόνια».

Κλείνοντας, ο κ. Κουτσοβασίλης τονίζει ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα, με κυριότερο το νερό. Η λύση νέων γεωτρήσεων από τον ΤΟΕΒ φυσικά είναι καλή, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει την οριστική λύση του προβλήματος».

Πηγή: ypaithros.gr