ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε ένα εξαιρετικά δύσκολο σταυροδρόμι βρίσκονται οι βιοκαλλιεργητές της Λακωνίας, που πρέπει να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν στον δρόμο της μονοκαλλιέργειας, που κρύβει όμως πολλές παγίδες, ή θα δημιουργήσουν εναλλακτικές καλλιέργειες, που θα τους δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας ακόμα και στις δύσκολες μέρες, όταν δηλαδή η βασική καλλιέργεια θα έχει προβλήματα στην αγορά.

Όπως αναφέρει στην «Ύπαιθρος Χώρα» ο βιοκαλλιεργητής Αναστάσιος Γκολέμης, «η βασική καλλιέργεια είναι η ελιά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα μέρος με εσπεριδοειδή, ενώ τα κηπευτικά συνεχώς υποχωρούν, είτε λόγω των τιμών είτε λόγω της μειωμένης ζήτησης».

Για την προοπτική να οδηγηθούν οι βιοκαλλιεργητές σε μονοκαλλιέργεια και στους κινδύνους που κρύβει μία τέτοια διαδρομή, ο κ. Γκολέμης εξηγεί: «Η επιλογή της μονοκαλλιέργειας κρύβει κινδύνους. Εάν συμβεί και σε εμάς κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στην Ισπανία, δεν θα υπάρχουν εισοδήματα. Ειδικά στην πεδιάδα της Λακεδαίμονος προχωράμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Ενώ παλαιότερα υπήρχαν εσπεριδοειδή και ελιές, τώρα πλέον σπάνια βλέπεις πορτοκαλιές και όλοι καλλιεργούν ελιές. Τα εσπεριδοειδή υποχωρούν συνέχεια και όλοι καλλιεργούν λαδοελιές και επιτραπέζια ελιά».

Αυτό που, όπως φαίνεται, έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή ήταν, όπως λέει, η διαμόρφωση των τιμών. «Αν το πορτοκάλι κρατούσε τιμή, δεν θα φτάναμε στο σημείο να εκριζωθούν 40 και 50 ετών πορτοκαλιές! Ο κόσμος ξεριζώνει συνέχεια», αποκαλύπτει.

Κλείνοντας, εφιστά την προσοχή σε όλους στην περιοχή, καθώς, όπως σημειώνει, «στη Λακωνία, είναι αισθητό πλέον το πρόβλημα της έλλειψης νερού, αλλά και της υφαλμύρωσης ιδιαίτερα στα νότια του νομού».