ΕΛΛΑΔΑ. Tον προσεχή Σεπτέμβριο θα βγει στον «αέρα» διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων με καλώδιο και συγκεκριμένα μέσω της Κορίνθου όπου είναι ήδη έτοιμο το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από ένα μήνα και έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελέσει τη βάση για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών.

Αυτό προκύπτει από όσα είπε χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνάντηση με τους τοπικούς φορείς στη Ρόδο.

Όπως γράφει το news247.gr, οι διαγωνισμοί αυτοί θα αφορούν τα καλωδιακά τμήματα και τους δύο Σταθμούς Μετατροπής της διασύνδεσης Κόρινθος – Κως, δηλαδή της βασικής «ηλεκτρικής λεωφόρου» με την οποία θα ενταχθούν στο ηπειρωτικό δίκτυο και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Η συγκεκριμένη διασύνδεση θα είναι συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC) -η δεύτερη στη χώρα μας μετά τη «μεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης- συνολικής ισχύος 900 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, με το εν λόγω έργο θα δημιουργηθεί ένας απ’ ευθείας ισχυρός δρόμος τροφοδότησης των Δωδεκανήσων από το ΕΣΜΗΕ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ θα επιτραπεί και η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Η επιλογή της Κω έγινε καθώς αποτελεί το πλησιέστερο σημείο σύνδεσης με το ΕΣΜΗΕ.

Για την υλοποίηση του έργου, προβλέπεται η κατασκευή δύο Σταθμών Μετατροπής, στην Κόρινθο (πλησίον του ΚΥΤ Κορίνθου) και στην Κω (Μαστιχάρι), καθώς και η πόντιση δύο υποβρύχιων καλωδίων HVDC συνολικού μήκους 380 χιλιομέτρων. Από τα σημεία προσαιγιάλωσης μέχρι τους σταθμούς, θα εγκατασταθούν υπόγεια καλώδια HVDC.

Για να «βγουν στον αέρα» οι διαγωνισμοί μέσα στο 2024, ήδη βρίσκονται σε φάση σύνταξης τόσο για τους Σταθμούς Μετατροπής όσο και για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης. Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες πεδίου για τις αναλυτικές μελέτες βυθού καθώς για τις μελέτες εναερίων και υπογείων Γραμμών Μεταφοράς σε Κόρινθο και Κω.

Η επεξεργασία των δεδομένων πεδίου είναι σε εξέλιξη και οι οριστικές μελέτες (σχέδια, αναφορές, κλπ) θα έχουν πλήρως αποπερατωθεί εντός των επόμενων μηνών έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στις διακηρύξεις. Νωρίτερα, είχε «κλειδώσει» η επιλογή χώρων των δύο Σταθμών μετατροπής, ενώ ολοκληρώθηκαν και οι προμελέτες όδευσης των Γραμμών Μεταφοράς (εναερίων εναλλασσόμενου ρεύματος σε Κόρινθο και υπογείων συνεχούς ρεύματος σε Κόρινθο και Κω).

Την ίδια στιγμή, έχει ήδη υποβληθεί η ΜΠΕ του έργου, για περιβαλλοντική αδειοδότηση. Επίσης, προετοιμάζονται τα φύλλα απαλλοτριώσεων, για να κατατεθούν αμέσως μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διασύνδεση θα γραφτούν «τίτλοι τέλους» για 6 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό ΜΤ), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως – Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ). Σύμφωνα με το ΔΠΑ 2024-2033, που έχει υποβάλει ο Διαχειριστής προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή, το σύνολο των έργων θα ολοκληρωθεί το 2028. Ο προϋπολογισμός τους είναι 2,026 δισ. ευρώ.

Εκτός από τη διασύνδεση Κόρινθος-Κως, θα υλοποιηθεί διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο (ΑΗΣ Σορωνής), μέσω τριών υποβρύχιων καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος (150 kV ικανότητας 250 MVA έκαστο), μήκους 100 χιλιομέτρων περίπου. Το έργο προβλέπει επίσης τη διασύνδεση της Ρόδου (ΘΗΣ Ν. Ρόδου) με την Κάρπαθο, με ένα υποβρύχιο εναλλασσόμενου ρεύματος (150 kV ικανότητας 200 MVA), μήκους 88 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, θα κατασκευαστούν νέοι υποσταθμοί στην Κάρπαθο και την Κω (Μαστιχάρι). Συνέχεια της διασύνδεσης των Δωδεκανήσων θα αποτελέσει η διασύνδεση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, για την ακτινική διασύνδεση των φορτίων και των δύο νησιωτικών συμπλεγμάτων, προβλέπεται η υλοποίηση διασύνδεσης της Κω με τη Σάμο.

Από τις μελέτες κόστους-οφέλους, έχει προκύψει πως η διασύνδεση των Δωδεκανήσων θα έχει ως συνέπεια την εξασφάλιση της ομαλής, αξιόπιστης και µε οικονομικότερο τρόπο τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια, σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση. Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του αιολικού θαλάσσιου δυναμικού, με την ανάπτυξη offshore πάρκων.

Παράλληλα, θα μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την επιβάρυνση που προκαλείται στο περιβάλλον από τους υφιστάμενους πετρελαϊκούς σταθμούς παραγωγής, οι οποίοι λειτουργούν πλησίον κατοικημένων και τουριστικών περιοχών, με τον σταδιακό περιορισμό έως την οριστική παύση της λειτουργίας τους. Μάλιστα, η απόσυρση των περισσότερων σταθμών, με τη διατήρηση επιλεγμένων σε ψυχρή εφεδρεία, θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους για ΥΚΩ. Σύμφωνα με τις μελέτες, η εξοικονόμηση για την περίοδο 2029-2053 θα ανέλθει από 2,8 έως 3,64 δισ. ευρώ.