ΤΡΙΠΟΛΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (European Institute for Public Administration) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Διοίκησης Ποιότητας (European Foundation for Quality Management) έχουν δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοίκησης (EFQM Excellence Model) και το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και Επιχειρήσεων (Common Assessment Framework) που έχουν γίνει ευρέως αποδεκτά από όλο τον Ευρωπαϊκό Δημόσιο Τομέα, τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις και τους Μη Κερδοσκοπικούς Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς και προωθούν τις αρχές και πρακτικές της Διοικητικής Επιστήμης και ιδιαίτερα της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας.

Οι παράγοντες των προαναφερόμενων μοντέλων αφορούν στα παρακάτω θέματα:

  • Ηγεσία - Διοίκηση του οργανισμού.
  • Στρατηγική και προγραμματισμός του οργανισμού.
  • Ανθρώπινο δυναμικό (εκπαίδευση, κίνητρα, ενδυνάμωση, στόχοι και ανατροφοδότηση, Διοίκηση μέσω Στόχων).
  • Πόροι (Τεχνολογία, Τεχνογνωσία, Κτιριακές Υποδομές, Οικονομικοί πόροι, πληροφόρηση, γνώση, κλπ.) και Συνεργασίες με άλλους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Διοικητικές Διαδικασίες (Κύριες και Υποστηρικτικές) βάσει των οποίων λειτουργεί ο οργανισμός.
  • Μέτρηση αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το Εργαστήριο Στρατηγικής Διοίκησης, Διαχείρισης Ποιότητας και Ανθρωποκεντρικών Τεχνολογιών (Διευθυντής Καθηγητής Θάνος Κριεμάδης) του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συνεργάστηκε με την ΔΕΥΑΤ και πραγματοποίησε έρευνα στο προσωπικό της με σκοπό να εξετάσει το βαθμό στον οποίο εφαρμόζονται οι παράγοντες που συνιστούν το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης (Common Assessment Framework) και το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Διοίκησης (EFQM Excellence Model) στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τρίπολης (ΔΕΥΑΤ). Η έρευνα μελέτησε τη λειτουργία της ΔΕΥΑΤ ως προς τις απαιτήσεις του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης, προσδιόρισε τα ισχυρά σημεία και τα σημεία προς βελτίωση και πρότεινε Σχέδια Βελτίωσης με απώτερο στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ποιότητας της ΔΕΥΑΤ.

Η χρησιμότητα του έργου αυτού ήταν μεγάλη για την ΔΕΥΑΤ αφού υλοποιώντας τα Σχέδια Βελτίωσης θα πετύχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στη λειτουργία της. Επίσης, θα διευκολυνθεί η μεταφορά καλών πρακτικών (best practices) και τεχνογνωσίας στο ανθρώπινο δυναμικό της ΔΕΥΑΤ μέσω της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με το κλείσιμο του έργου. Απώτερο στόχο αποτελεί όλα τα στελέχη να γνωρίσουν τη θεωρητική αλλά και πρακτική πλευρά της Διοικητικής Επιστήμης και της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας.

Τόσο ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, όσο και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Αθανάσιος Κατσής δήλωσαν τη σημαντικότητα του έργου αυτού για την ΔΕΥΑ Τρίπολης που φιλοδοξεί να προσφέρει ένα οδηγό βελτίωσης της εν γένει λειτουργίας της μέσα από την οπτική του νέου συστήματος διοίκησης που ονομάζεται Διοίκηση Ολικής Ποιότητας. Επίσης, έδωσαν έμφαση στη συνέχιση της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με τον Δήμο Τρίπολης διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεση της επιστήμης με τις ανάγκες της αγοράς.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Καθηγητής Θάνος Κριεμάδης, Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας καθώς και τα λεπτομερή Σχέδια Βελτίωσης με συγκεκριμένες οδηγίες εφαρμογής για τα πεδία, όπως: (α) θέματα Ηγεσίας, (β) σχεδιασμός, υλοποίηση και αξιολόγηση στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΥΑΤ, (γ) ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, (δ) διαχείριση των πόρων και σύναψη συνεργασιών, (ε) διαχείριση διαδικασιών, και (στ) μετρήσεις αποτελεσμάτων. Ο Καθηγητής Θάνος Κριεμάδης τόνισε, επίσης, ότι τέτοια έργα που σχετίζονται με τη συμβουλευτική σε επίπεδο οργανισμών, θα ήταν χρήσιμο να γίνονται αφού συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις