ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Ο Μάρκος Λέγγας, δημιουργός της «Πήγασος Αγροδιατροφή ΑΣ – 7Grapes» που προωθεί ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, αναφερόμενος στην πορεία της χρονιάς, τονίζει στο ypaithros.gr ότι «αυτήν τη στιγμή, σε ό,τι αφορά τα πρώιμα, θα έχουμε ακόμα πιο γρήγορα τη συγκομιδή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την άλλη εβδομάδα θα έχουμε μπει στη διαδικασία του τρύγου. Από πλευράς παραγωγής, έχουμε μεγάλη μείωση που ξεπερνά κάθε προηγούμενη χρονιά».

Σε ό,τι αφορά τις σουλτανίνες, ο Μάρκος Λέγγας αναφέρει: «Έχουμε τρεις ζώνες: Την πεδινή, την ημειορινή και την ορεινή. Η πεδινή έχει αρκετά προβλήματα τόσο σε επίπεδο ποσοτήτων όσο και διαχείρισης υδάτων και είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη. Σίγουρα για τη σουλτανίνα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στα πεδινά. Σε ό,τι αφορά τα ημιορεινά και τα ορεινά, εάν έχουμε μια βροχή μέσα στον Ιούλιο, θα βοηθήσει πολύ για να βγουν οι παραγωγές. Και εκεί, όμως, η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με την περασμένη χρονιά».

Ποιες είναι, όμως, οι προοπτικές της σουλτανίνας απέναντι στις άλλες ποικιλίες που θέλουν να την ανταγωνιστούν;

Ο κ. Λέγγας εμφανίζεται ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «οι άλλες ποικιλίες δείχνουν να πιέζονται πάρα πολύ, αφού η καλλιέργειά τους απαιτεί περισσότερες ποσότητες νερού από ό,τι η σουλτανίνα. Κατά συνέπεια, αυτές οι ποικιλίες δεν έχουν δυνατότητα να βγουν, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα του νερού. Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της σουλτανίνας, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος, «αφού καλύπτει μεγάλο μέρος της εσωτερικής αγοράς. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, χρειαζόμαστε ποσότητα και ποιότητα που, αυτήν τη στιγμή, δεν έχουμε λόγω του υδατικού στρες. Παράλληλα, βέβαια, πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη εργατικών χεριών, που καθιστούν τη συγκομιδή δύσκολη». Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Λέγγας επισημαίνει ότι τα πρώτα σταφύλια κινήθηκαν στο 1,20-1,30 ευρώ και λογικά η τιμή, λόγω έλλειψης ποσοτήτων, θα παραμείνει αμετάβλητη και το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις