ΕΛΛΑΔΑ. Παγωμένες είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας, με τις κοπές στα Βαλέντσια να γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον.

Όπως δηλώνουν οι εξαγωγικοί φορείς στον ΑγροΤύπο, «περίπου 71.000 τόνοι ελληνικών πορτοκαλιών χάθηκαν φέτος λόγω της Αιγύπτου και αυτές οι ποσότητες δεν πρόκειται να αναπληρωθούν.

Όμως εκτός από τα εμπορικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έχουμε και την "σιωπή των αμνών" από το ΥπΑΑΤ για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

Και επειδή το κράτος θα πρέπει να έχει συνέχεια να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε κάποιο λάθος με τα επιλέξιμα στρέμματα θα γινόταν διόρθωση και θα ειχαμε συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτά όμως είναι στα λόγια γιατί κανείς δεν γνωρίζει πέρα από τα 22 ευρώ το στρέμμα, που δόθηκαν αρχικά, τι ποσό και πότε θα πληρωθεί.

Η φετινή χρονιά όμως στα πορτοκάλια έχει πολλά προβλήματα.»

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης γιατί είναι λίγοι και αυτοί αποφασίζουν πότε θα κάνουν την συγκομιδή. Η τιμή για τα πορτοκάλια που πάνε στον χυμό είναι 13 λεπτά για τον παραγωγό και 7,5 τα εργατικά.
Το εμπόριο για να νωπά έχει παγώσει. Μπορεί να σου πει ο έμπορας μια τιμή και σε μια εβδομάδα να την μειώσει.
Ο καθένας κάνει ότι θέλει και αυτή η κατάσταση είναι τραγική γιατί κανένας δεν αντιδρά».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκάλκος, παραγωγός από την Σκάλα και πρώην πρόεδρος του Λεήμονα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή είναι πια ορατή η φτώχεια στον κόσμο. Δεν έχει καμιά σχέση η σημερινή εικόνα με αυτά που βλέπαμε στο παρελθόν.

Το εμπόριο νωπού πορτοκαλιού είναι παγωμένο και οι τιμές για τα πολύ καλής ποιότητας είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση η καθαρή τιμή στον παραγωγό είναι στα 13 λεπτά το κιλό.
Τα πορτοκάλια όμως δεν μπορούν να μένουν πολύ καιρό στα δέντρα γιατί αυξάνουν τα έξοδα λόγω φυτοπροστασίας.
Επίσης είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε συνεχώς ποτίσματα αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα νερά.
Έχουμε και αυξημένο κόστος στα εργατικά, αφού φτάσαμε να πληρώνεται ο εργάτης την κλούβα στα 50 λεπτά.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν μεγάλες οφειλές. Αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο αυτή η εικόνα είναι πολύ αβέβαιο το μέλλον της καλλιέργειας πορτοκαλιού στην Λακωνία».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις