ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Πελοπόννησος δεν υποδέχεται, ακόμα, τον τουρισμό που της αναλογεί. Τουρισμός μεσαίου και κυρίως υψηλού εισοδήματος που επιλέγει προορισμούς με άριστες υποδομές συγκοινωνίας, υγείας και επαρκώς ασφαλείς.

Η Πελοπόννησος δεν έχει, ακόμα, διαμορφώσει αφήγημα που θα συνοδεύει την πρόσκληση της προς τους πολίτες του κόσμου που μπορούν να συνδυάσουν σε έναν πολιτισμικό προορισμό, ποιότητα, ηπιότητα, εναλλακτικότητα.

Η Πελοπόννησος δεν είναι σε θέση να προτάξει έναν αερολιμένα αξιώσεων και ένα οδικό δίκτυο που θα την «τυλίγει» ολόκληρη, αδιάκοπα και με ασφάλεια.

Η Πελοπόννησος δεν μπορεί να συντονίσει τους ανθρώπους της ώστε να συνυπάρχουν, να συνεργάζονται και να συμπαράγουν, σε όποιον τομέα και αν υπηρετούν, πρωτογενή, τουριστικό, δημόσιο, ιδιωτικό.

Η Πελοπόννησος έχει, ακόμα αναξιοποίητους και ασύνδετους μεταξύ τους πόλους όπως η Ολυμπία με τον Μυστρά και τις Μυκήνες, το Ναύπλιο με την Πύλο και την Μονεμβασιά, η Μάνη με την ορεινή Αρκαδία, η Αργοναυπλία με τη Μεσσηνία.

Η Πελοπόννησος είναι και διχοτομημένη και άνισα διαμελισμένη με ένα διοικητικό διαχωρισμό αναχρονιστικό, άλογο πλέον, αφύσικο εξ αρχής και μάλλον ανώφελο.

Η Πελοπόννησος έπρεπε να διαθέτει, δύο μεγάλα εμπορικά λιμάνια, ένα βόρεια ένα νότια, δύο μεγάλες τουριστικές μαρίνες, μία ανατολικά και μία δυτικά, ένα μεγάλο αεροδρόμιο σε τουριστικό νομό, ένα σχέδιο αναβάθμισης και επαναλειτουργίας του τρένου, ένα Πελοποννησιακό δίκτυο ακτοπλοϊας που να διαπλέει όλα τα παράλιά της, έναν αυτοκινητόδρομο που να την διασχίζει από το Ρίο έως την Νεάπολη Λακωνίας, ένα δίκτυο Πολιτικής Προστασίας σε απόλυτο συντονισμό, ένα δίκτυο Ε.Σ.Υ. αλληλοσπυμπληρούμενο, ένα καλεντάρι παγκόσμιων και διεθνών διοργανώσεων με πολιτιστικό, αθλητικό, οικολογικό και κοσμοπολίτικο αποτύπωμα, δίκαια κατανεμημένες σε κάθε περιοχή, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η Πελοπόννησος, φύση και θέση, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα του μέλλοντος ως μια υποδειγματική περιοχή ανάπτυξης και προόδου που παράγει πλούτο και εισφέρει συνάλλαγμα. Για να το πετύχει αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην αξιοποίηση και τοποθέτηση των πόρων. Χρειάζεται όραμα, ειδικό από Κυβερνώντες και επίμονο και τεκμηριωμένο από τους εκπροσώπους της. Χρειάζεται ένα σχέδιο που θα έχει τα πόδια του στα ακράδαντα στοιχεία αλλά τη ματιά του στο έντιμο αδιαπραγμάτευτο όραμα.

Στην Πελοπόννησο, κάπου, κάποτε, πρέπει να δαπανηθούν επιπλέον πόροι για να διορθωθούν αδικίες και παθογένειες, και κάπου αλλού και κάποτε πρέπει να ελεγχθούν σπατάλες και ανεξέλεγκτες επενδύσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις