ΣΠΑΡΤΗ. Τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι, η Σπάρτη αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» στις υψηλές θερμοκρασίες του εκάστοτε καύσωνα, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες ζωής και εργασίας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι «πάντοτε είχαμε καύσωνες» άρα δεν πρέπει να ανησυχούμε. Κι όμως τα νέα κλιματικά δεδομένα που έχουν και την ανθρώπινη σφραγίδα δείχνουν πως αυτοί οι εποχιακοί καύσωνες θα είναι πλέον πιο συχνοί και παρατεταμένοι. Σ’ αυτό συμβάλλουν τα μέγιστα οι ανθρωπογενείς υποδομές, οι οποίες απορροφούν κι εκπέμπουν πίσω τη ζέστη από την ηλιακή ακτινοβολία πολύ περισσότερο από τα φυσικά περιβάλλοντα όπως είναι τα δάση και τα υδάτινα σώματα. Αστικές περιοχές, όπως η Σπάρτη, με υπερσυγκέντρωση αυτών των δομών και περιορισμένο πράσινο μετατρέπονται σε «νησίδες» υψηλών θερμοκρασιών που ονομάζονται αστικές θερμονησίδες. Αυτό είναι επόμενο αφού το περιορισμένο φυσικό περιβάλλον έχει αντικατασταθεί από σκληρές, ξηρές επιφάνειες, από υλικά αστικών κατασκευών όπως είναι τα πεζοδρόμια και οι ταράτσες κι έχει δημιουργηθεί μια αστική γεωμετρία που εγκλωβίζει τη ροή του αέρα σε «φαράγγια» στενών δρόμων και υψηλών κτιρίων σε συνδυασμό με τα οχήματα, τα αιρκοντίσιον, τις βιοτεχνικές μονάδες και το ειδικό κλίμα της περιοχής που συμβάλλουν σ’ αυτό το φαινόμενο των αστικών θερμονησίδων.

Οι ειδικοί επιστήμονες είναι απολύτως σαφείς προτείνοντας λύσεις για την άρση αυτού του αρνητικού φαινομένου που κάνει και την πόλη μας αβίωτη κι αφιλόξενη. Μόνο αν «πρασινίσουμε» το αστικό περιβάλλον θα μειώσουμε τις υψηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντας μια ομαλή και υγιεινή διαβίωση, σώζοντας ζωές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί σκια για τα κτίρια και τους εκτεθειμένους δημόσιους χώρους . Σύμφωνα με τα στοιχεία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, αν απλώς φυτεύαμε δέντρα στους δρόμους των πόλεων η θερμοκρασία θα μειωνόταν κατά 1 βαθμό Κελσίου για 77 εκατομμύρια ανθρώπους!

Σε άλλα μέρη του κόσμου και σε αστικούς χώρους οι δημοτικοί άρχοντες δεν περιορίζονται μόνο στα λόγια αλλά προχωρούν σε αποτελεσματικές πράξεις. Μερικά απτά παραδείγματα:

  • Τα τελευταία 30 χρόνια, ο Δήμος της Σεβίλλης στην Ισπανία τοποθετεί προστατευτικές τέντες στους δρόμους του ιστορικού κέντρου με βάση ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «Πολιτική της σκιάς». Στην ίδια πόλη ο Δήμος φυτεύει 5000 δέντρα ετησίως και αντικαθιστά προοδευτικά τα κλασικά υλικά οικοδομών με άλλα που αντανακλούν τη θερμότητα και τοποθετεί περισσότερα σιντριβάνια.
  • Στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ο Δήμος εφαρμόζει ένα πρόγραμμα για να «πρασινίσουν» οι ταράτσες με κήπους, λαχανόκηπους ή τις βάφουν ανοιχτόχρωμες για να απορροφούν λιγότερη θερμότητα.
  • Στη Νέα Υόρκη, βάφουν λευκές τις ταράτσες. Το 2018, πάνω από μισό εκατομμύριο τετραγωνικών μέτρων ταρατσών είχαν καλυφθεί με λευκή ανακλαστική μπογιά, μειώνοντας την ανάγκη για χρήση συστημάτων ψύξης, και άρα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από αυτά κατά 2.282 τόνους τον χρόνο. Στα δημόσια κτίρια η επικάλυψη γίνεται δωρεάν, ενώ οι ιδιώτες συνήθως επωμίζονται μόνο το κόστος των υλικών. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η NΑΣΑ εκτιμά ότι η θερμοκρασία σε μια λευκή οροφή μπορεί να είναι κατά 23 βαθμούς Κελσίου (!) χαμηλότερη από ό,τι σε μια τυπική μαύρη οροφή την πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού στη Νέα Υόρκη.
  • Δεκάδες χιλιάδες εγχώρια δέντρα, φοίνικες, μπαμπού και τροπικά φυτά, φυτεύτηκαν σε πεζοδρόμια, πάρκα και πολυσύχναστες λεωφόρους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας της Μενταγίν. Έτσι οι πολίτες απολαμβάνουν περισσότερους σκιερούς τόπους συνάντησης και περιπάτου. Το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται «πράσινοι διάδρομοι» και είναι σχεδιασμένο και χρηματοδοτούμενο από τη δημοτική αρχή. Η θερμοκρασία στην πόλη έχει μειωθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Σε όλες αυτές τις προσπάθειες ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο περιβάλλον για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα.

Για την Σπάρτη λοιπόν τι κάνουμε;

Υποτίθεται ότι στην οδό Παλαιολόγου έχει ξεκινήσει μία ανάπλαση , που δυστυχώς κατέληξε σε τραγωδία με αβέβαιο μέλλον. Ο Δήμος μας πρέπει να επισπεύσει τις εργασίες αυτές για να τελειώσουν το συντομότερο, ώστε με την ολοκλήρωση της φύτευσης δέντρων και τη δημιουργία ροών νερού να υπάρξει μια στάλα δροσιάς στο κέντρο της πόλης. Είναι ανάγκη, επίσης, να εφαρμοστεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε κάθε δημοτικό χώρο και να κατασκευαστούν σιντριβάνια σε διάφορους χώρους (πλατείες, πάρκα), ενώ ταυτόχρονα να λειτουργήσουν τα υπάρχοντα που είναι ανενεργά. Επιπλέον πρέπει να παροτρυνθούν οι δημότες και να ενισχυθούν έμπρακτα για να πρασινίσουν οι ακάλυπτοι χώροι και οι ταράτσες των κατοικιών. Κι ακόμη οι αυλές των Σχολείων και των Ιερών Ναών να μετατραπούν σε πράσινα δροσερά πάρκα στα οποία να έχουν πρόσβαση οι πολίτες. Μία άλλη καλή πρόταση, που ο Σύλλογός μας έχει κάνει εδώ και χρόνια, είναι η πραγματική ανάπλαση της Μαγουλίτσας σε όλο το αστικό μήκος της, με όλα τα χαρακτηριστικά μιας φιλοπεριβαλλοντικής και ταυτόχρονα ποιοτικής αναβάθμισης αστικού χώρου με φυτεύσεις παρόχθιου χώρου, δημιουργία αλσυλλίων υψηλής αναψυχής, πεζοδρομικών μονοπατιών , ποδηλατοδρόμων, συγκράτηση της ροής του νερού το χειμώνα με μικρά χωμάτινα αναχώματα και πολλές άλλες επεμβάσεις που θα κινούνται στο ίδιο πνεύμα .

Τα καταθέτουμε ενδεικτικά όλα αυτά για μία ακόμη φορά και ελπίζουμε όσοι αγαπούν πραγματικά αυτή την θρυλική πόλη, να πιέσουν τους αρμοδίους, ώστε σύντομα να δούμε τέτοιες επεμβάσεις, ουσιαστικής αναβάθμισης της Σπάρτης για να χάσει το θλιβερό πρωτείο της υπερθέρμανσης κατά τους θερινούς μήνες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις