ΑΜΑΛΙΑΔΑ. Πριν από μερικούς μήνες, κατά τη διάρκεια της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, οι επίσημοι προσκεκλημένοι έλαβαν κάποια δώρα. Ένα από αυτά ήταν μία φιάλη από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Dia Elis. Η ιδιαίτερη φιάλη μου προξένησε το ενδιαφέρον και έτσι αναζήτησα την εταιρεία που το παράγει. Κάπως έτσι, και μετά από τις σχετικές συνεννοήσεις, νωρίς το απόγευμα, περνάμε από την Αμαλιάδα και κατευθυνόμαστε στο σημείο του ραντεβού μας. «Θα σας περιμένουμε στο κτήμα» μου είπε στο τηλέφωνο η κυρία Δήμητρα Σπηλιοπούλου.

Πράγματι με την παρέα των σκύλων τους, είναι εκεί μαζί με τον γιο της, τον Πέτρο Μπάκα. Ήθελα πολύ να τους συναντήσω καθώς τα τελευταία χρόνια το ελαιόλαδο έχει μπει για τα καλά και στις γευσιγνωσίες, προκαλώντας το ενδιαφέρον των τουριστών. «Είναι μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία και αυτό γίνεται αντιληπτό κάθε φορά που έχουμε εδώ επισκέπτες». Κατά κύριο λόγο οι επισκέπτες είναι τουρίστες οι οποίοι, όπως σημειώνει ο Πέτρος, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ώστε να μάθουν λεπτομέρειες για τις ποικιλίες, για τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς αλλά και συλλογής του καρπού.

--16-1024x767.jpg
Φωτογραφία: Κωστής Αγγελόπουλος

Η ιστορία του αγροκτήματος

Στις παρυφές του οικισμού της Αμαλιάδας Ηλείας, ένα αγρόκτημα με ελαιόδεντρα που χρονολογείται από το 1860, αναγεννιέται χάρη στο όραμα και την αφοσίωση της καθηγήτριας βιολογίας, Δήμητρας Σπηλιοπούλου. Είναι καθηγήτρια σε σχολείο του Χαλανδρίου και κατάγεται από την Ηλεία. Μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και παρακμής του ελαιώνα, η Δήμητρα, αποφάσισε το 2013 να ασχοληθεί ενεργά με την αναβάθμισή του, μετατρέποντάς τον σε πρότυπο και βιολογικό.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις