Δούκας: Η εξωστρέφεια απαιτεί συνέπεια και εγρήγορση - Ο Λυκούργος πρεσβευτής της Σπάρτης
Ο τ. δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας επανέρχεται στην καταγραφή προτάσεων σχετικά με την συνέχιση πρωτοβουλιών που αφορούν στην εξωστρέφεια της Σπάρτης
ΣΠΑΡΤΗ. Ο Πέτρος Δούκας, τ. δήμαρχος Σπάρτης θυμίζει και προτείνει την αξιοποίηση πρωτοβουλιών σχετικά με την εξωστρέφεια της Σπάρτης στη βάση ανταλλαγής πολιτιστικών και πνευματικών παρακαταθηκών όπως είναι, μεταξύ άλλων, το έργο του Νομοθέτη Λυκούργου.
Δεκάδες Πρεσβείες του κόσμου αναμένουν
«Με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και πολλά Πανεπιστήμια προτείναμε να γίνει στην Washington DC, συμπόσιο με θέμα «Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Λυκούργος»! (Το σύνταγμα των ΗΠΑ έχει πάρει πολλά στοιχεία από τις Ρήτρες του Λυκούργου: Διπλή Αρχηγία = Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος, Γερουσία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι και Commander-in-Chief, κ.α.)
Στο Λονδίνο 09/03/22 με το NOTTINGHAM UNIVERSIT πραγματοποιήσαμε Συμπόσιο με Θέμα: «Λυκούργος και Βρετανικό Σύνταγμα» σε κεντρική Αίθουσα της ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΛΟΡΔΩΝ του Βρετανικού Κοινοβουλίου.
Με τη Κινεζική Πρεσβεία σχεδιάζαμε Εκδήλωση με Θέμα: «Λυκούργος και Κομφούκιος Parallel Lives»
Με την Ιαπωνική Πρεσβεία: «Σπάρτη και Ιαπωνία: η Ηθική του “ή τάν ή επί τάς” και των Σαμουράϊ.
Με την Ιταλική Πρεσβεία: «Λυκούργος και Ρώμη», στις Αίθουσες της Ιταλικής Γερουσίας στη Ρώμη, σε συνεργασία με το European Public Law Organization (EPLO), του Καθηγητή Σπύρου Φλογαΐτη, Συμπόσιο για τον «Λυκούργο και το Πολίτευμα της Ρώμης» (οι Ρωμαίοι σε πολλά αντέγραψαν το πολίτευμα του Λυκούργου)!
Με την Αιγυπτιακή Πρεσβεία: «Σπάρτη και Αίγυπτος» (κατά τον Ηρόδοτο 6.53.2, οι Σπαρτιάτες βασιλείς είχαν Αιγυπτιακή καταγωγή μέσω Ιούς και Περσέα - «οἱ τῶν Δωριέων ἡγεμόνες Αἰγύπτιοι ἰθαγενέες.»)
Με τη Γαλλική Πρεσβεία: «Βιλλεαρδουίνοι- Γάλλοι και Μυστράς»!
Με την Ισραηλινή Πρεσβεία: Σπάρτη και Ισραήλ (κατά τους Μακκαβαίους Α’ και Β’, οι Σπαρτιάτες και οι Ισραηλίτες ήταν ‘αδέλφια’)!
Συμπόσιο με το παντελώς άγνωστο στους πολλούς θέμα σχετικά με το ότι οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες απέκτησαν την Αίγλη τους επειδή η πανίσχυρη τότε Σπάρτη και ο Λυκούργος τους στήριξαν και σύμφωνα με τον Πλούταρχο επέβαλλαν και την Ολυμπιακή Εκεχειρία. (Καθόταν ο Λυκούργος στο στάδιο στην Ολυμπία και ακούει μια φωνή να του λέει: «Εέ Λυκούργο, γιατί η Σπάρτη δεν στηρίζει πιο ενεργά τις Ολυμπιάδες;» Κοιτάει γύρω του και δεν βλέπει κανέναν στις κερκίδες! Κατάλαβε ότι ήταν προσταγή του θεού Απόλλωνα, και από τότε η Σπάρτη έγινε ο κύριος υποστηρικτής των αγώνων και γέννησε πλήθος Ολυμπιονικών!)
[Πλουτ. Λυκ. 23.2] ἔοικε δὲ καὶ τῆς Ὀλυμπιακῆς ἐκεχειρίας ἡ ἐπίνοια. πρᾴου καὶ πρὸς εἰρήνην οἰκείως ἔχοντος ἀνδρὸς εἶναι, καίτοι φασί τινες, ὡς Ἕρμιππος μνημονεύει, τὸν Λυκοῦργον οὐ προσέχειν οὐδὲ κοινωνεῖν ἐν ἀρχῇ τοῖς περὶ τὸν Ἴφιτον, ἀλλὰ τυγχάνειν ἄλλωςἐπιδημοῦντα καὶ θεώμενον ἀκοῦσαι δὲ φωνὴν ὥσπερ ἀνθρώπου τινὸς ἐξόπισθεν ἐπιτιμῶντος αὐτῷ καὶ θαυμάζοντος ὅτι τοὺς πολίτας οὐ προτρέπεται κοινωνεῖν τῆς πανηγύρεως: ὡς δὲ μεταστραφέντος οὐδαμοῦ φανερὸςὁ φθεγξάμενος ἦν, θεῖον ἡγησάμενον, οὕτω πρὸς τὸνἼφιτον τραπέσθαι καὶ συνδιακοσμήσαντα τὴν ἑορτὴν ἐνδοξοτέραν καὶ βεβαιοτέραν καταστῆσαι.»