ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα τζιν παντελόνια Levi’s – πρόκειται άλλωστε για μια από τις πιο γνωστές μάρκες ρουχισμού παγκοσμίως.

Λίγοι όμως θυμούνται ότι κάποτε τα Levi’s φτιάχνονταν και στην Ελλάδα, από τη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων ΑΕ που έδρευε στην Καλαμάτα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Στον «πυρετό του χρυσού»

Η ιστορία της «διεθνούς» Levi’s ανάγεται στο 1853, όταν ο Levi Strauss, ένας μετανάστης από τη Βαυαρία, μετακόμισε στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια της εποχής του «πυρετού του χρυσού», επιδιώκοντας να ανοίξει ένα υποκατάστημα της οικογενειακής επιχείρησης αποξηραμένων ειδών της οικογένειάς του. Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα, ένας από τους πελάτες του, ράφτης στο επάγγελμα, συνεργάστηκε με τον Strauss για να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την ιδέα να χρησιμοποιεί πριτσίνια για να κάνει ένα παντελόνι να διαρκεί περισσότερο. Έτσι γεννήθηκε η εταιρεία – και το πρώτο ζευγάρι μπλου τζινς.

Σήμερα η Levi’s αποτελεί έναν παγκόσμιο κολοσσό, τον οποίον διαχειρίζονται οι απόγονοι της οικογένειας του Levi Strauss.

Τα ελληνικά Levi’s

Τις δεκαετίες του 1970, 1980 και 1990 ο διεθνής γίγαντας των μπλου τζινς είχε μάλιστα εδραιωθεί και στη χώρα μας, με τα ελληνικά Levi’s να παράγονται στα εργοστάσια της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων σε Καλαμάτα και Αθήνα.

Η εν λόγω εταιρία είχε ιδρυθεί από τον Χρήστο Μανιατάκη, ο οποίος εξασφάλισε το franchise της Levi’s στην Ελλάδα, παράγοντας τζιν παντελόνια για την ελληνική αγορά αλλά και για αγορές του εξωτερικού.

Πρόκειται για μια εταιρεία που στην ακμή της έφτασε να απασχολεί 480 εργαζόμενους στις δύο πόλεις. Μάλιστα, είχε φτάσει να έχει τέτοια δυναμική που η παραγωγής της ξεπερνούσε τα 1,5 εκατ. παντελόνια τζιν ετησίως.

Για ένα διάστημα η εταιρεία παρήγε τη «ναυαρχίδα» της σειράς Levi’s, το θρυλικό 501 με τα κουμπιά, το οποίο δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από το «original» που κατασκευαζόταν στις ΗΠΑ. Μάλιστα το πρώτο κουμπί εσωτερικά είχε χτυπημένο το «GR».

Η πτώση

Ωστόσο, το όλο εγχείρημα δεν είχε την προσδοκώμενη απήχηση. Ήταν τότε που η Ελλάδα έμπαινε και… επίσημα σε καθεστώς ξενομανίας, με τους περισσότερους καταναλωτές να αναζητούν την ετικέτα «USA» για να αγοράσουν το προϊόν.

Έτσι τη δεκαετία του ’90 τα πράγματα για τη Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων ΑΕ έγιναν πολύ πιο δύσκολα. Τα κόστη ήταν πολύ μεγάλα, ενώ η εταιρία είχε συσσωρεύσει μεγάλες οφειλές σε 13 ελληνικές και ξένες τράπεζες. Η συνεργασία με τη Levi’s είχε διακοπεί.

Το 1996 οι πιστώτριες τράπεζες διέκοψαν τη χρηματοδότησή και ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Το «άστρο» του ελληνικού Levi’s, ήταν καταδικασμένο να σβήσει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις