ΝΑΥΠΛΙΟ. Η πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδος, σήμερα ασφυκτιά υπό το βάρος του τεράστιου αριθμού των επισκεπτών και της ελλείψεως στέγης για τους κατοίκους της.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πέγκυ Μπρούσαλη, επιχειρεί να δείξει τις αθέατες πλευρές ενός προβλήματος που ταλανίζει την κοινωνία σε μια πόλη κόσμημα.

Ο Κώστας Καράπαυλος, δικηγόρος, ιδιοκτήτης νεοκλασικού, μιλά με αγάπη για το αρχοντικό της οικογενείας του και για την πόλη του, που δεν θα την άλλαζε με καμία άλλη.

Σε ένα σπίτι, όπου συγκεντρώνονται σχεδόν δυο αιώνων αποκτήματα και μνήμες, οι σημερινοί ένοικοι συνομιλούν με εκείνους του παρελθόντος και αφουγκράζονται τους ψιθύρους από τις συζητήσεις των ανδρών και τα θροΐσματα από τα φουρό των γυναικών που κυκλοφορούσαν στον χώρο.

Ένα σπίτι, που πρωτο-κατοικήθηκε το 1860, όπου έζησαν πολιτικοί και νομικοί έχει ανάγκη να συντηρηθεί και να συνεχίσει να κατοικείται, να παραμείνει ζωντανό, λέει ο κ. Καράπαυλος.

Η διατήρηση δεν αφορά μόνο το κέλυφος, αλλά και την μνήμη που είναι η ζώσα πραγματικότητα για τους περίπου 150 κατοίκους που συνεχίζουν να ζουν στην παλιά πόλη και να απολαμβάνουν τον χώρο τους.

«Στα σπίτια αυτά συνεχίζουν να “ζούν“ οι παλαιότεροι κάτοικοι, οι οποίοι συγκατοικούν με τους νεότερους». Βαθιά συναισθηματική, με έντονες μυρωδιές να αναδύονται από τα παλιά βιβλία, τις ταπετσαρίες στα έπιπλα και τους πίνακες, η ζωή στο παλαιό αρχοντικό υπενθυμίζει γιατί επί έντεκα χρόνια η καρδιά της Ελλάδος κτυπούσε στον παλμό του Ναυπλίου. Ίσως ήταν καλύτερα που δεν παρέμεινε πρωτεύουσα μετά το 1834, γιατί τότε θα κατέληγε μια απρόσωπη τσιμεντούπολη, όπως η Αθήνα.

Ωστόσο, το φορολογικό βάρος είναι δυσβάσταχτο για τους σημερινούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι ζητούν να ενισχυθούν για να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες συντηρήσεις στα οικήματά τους και να μην τα εγκαταλείψουν στην φθορά του χρόνου, που θα περιμένουν κάποιοι για να τα αγοράσουν αντί «πινακίου φακής» και να τα μετατρέψουν σε τουριστικά καταλύματα.

Για να κερδίσουν το δισκοπότηρο που λέγεται τουρισμός πόλεις, κράτη και κυβερνήσεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με στόχο την γρήγορη οικονομική ανάπτυξη. Ποιο όμως είναι το αντίτιμο για το «έπαθλο»;

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις