ΛΑΚΩΝΙΑ. Εδώ έχουμε να κάνουμε, τουλάχιστον, με θέμα πολιτικής δεοντολογίας. Θέμα που επιβάλει άμεσα την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Ενδέχεται να έχει περιπλανηθεί, ακούσια πιστεύουμε, το Κοινοβουλευτικό Σώμα. Πως είναι δυνατόν ο Διαγωνισμός για πρόσληψη ιατρικού Προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας (Ν.Μ. Σπάρτης) να έχει επτά (7) ενδιαφερόμενους ιατρούς που κατέθεσαν τα χαρτιά τους και να χαρακτηρίζεται, από δύο βουλευτές της Λακωνίας, άγονος; Μάλιστα ο ένας εκ των βουλευτών, είναι και γιατρός, καταθέτει ερώτηση για τον «άγονο» διαγωνισμό την ίδια ημέρα που έληγε η προθεσμία του διαγωνισμού (πριν λήξει και πριν αξιολογηθούν οι φάκελοι των ενδιαφερόμενων). Η άλλη βουλευτής καταθέτει τροπολογία κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Υγεία έχοντας ως δεδομένο ότι ο διαγωνισμός είναι άγονος. Την ίδια όμως στιγμή ο Διαγωνισμός, λογικά, εξελίσσεται με 7 φακέλους - αιτήσεις ιατρών να εξετάζονται. Ή μήπως οι αιτήσεις δεν εξετάζονται;

  • Ποιoς αγνοεί;
  • Ποιoς αδιαφορεί;
  • Ποιoς κοροϊδεύει;
  • Ποιoς ξέρει κάτι περισσότερο;
  • Ποιoς δεν ξέρει τίποτα απολύτως;
  • Ποιoς ρισκάρει το ΕΣΥ της Λακωνίας;
  • Ποιoς δεν θέλει γιατρούς στο Νοσοκομεία της Λακωνίας;
  • Γιατί ο υπουργός επιτρέπει (αν το γνωρίζει) τέτοιες εξελίξεις σε βάρος των Λακώνων;
  • Ποιoς θα μας ενημερώσει;

Το notospress έχει προειδοποιήσει προ πολλού. Υπήρξαν δημοσιεύματα και παρεμβάσεις όπως αυτή της λάκαινας Ελένης Κιούση.

  • Γιατί δεν αντιδρά η Διοίκηση του Νοσοκομείου Σπάρτης;
  • Γιατί δεν αντιδρούν οι Επιστημονικοί Φορείς της Σπάρτης;
  • Γιατί δεν αντιδρούν οι Αυτοδιοικητικοί ;

Άλλαξε κάτι απ’ όσα γνωρίζουμε σχετικά με τους Διαγωνισμούς στο Δημόσιο; Ποιoς προέκρινε ως άγονο έναν διαγωνισμό, πριν εκπνεύσει ο χρόνος του, πριν εξεταστούν οι 7 αιτήσεις γιατρών για διορισμό και πριν αποφανθούν οι αρμόδιες, γι’ αυτό, Υπηρεσίες;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Notospress, στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, επτά (7) γιατροί υπέβαλαν αιτήσεις για 4 θέσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας και συγκεκριμένα στην Νοσηλευτική Μονάδα της Σπάρτης.

Συγκεκριμένα:

  • 1 Χειρουργός (ΤΕΠ)
  • 2 Εσωτερικοί Παθολόγοι
  • 3 Καρδιολόγοι
  • 1 Πνευμονολόγος

Δεν υποβλήθηκαν αιτήσεις για:

  • Αναισθησιολόγο
  • Ακτινολόγο
  • 2η θέση Χειρουργού (ΤΕΠ)

Αυτός ο διαγωνισμός λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί, εκ των προτέρων, άγονος; Όσοι τον χαρακτήρισαν έτσι, σε δημόσια έγγραφα, γνωρίζουν κάτι περισσότερο που θα τον καταστήσει, τελικά, άγονο; Ποιά είναι αυτά τα στοιχεία και πως τα γνωρίζουν; Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι έχουν ενημερωθεί για την πορεία των αιτήσεών τους;

Πάντως οι Υπηρεσίες, του Υπουργείου Υγείας όπως και η 6η ΥΠΕ συνεχίζουν τη διαδικασία που προβλέπεται για τους Διαγωνισμούς εφόσον υπάρχουν 7 ενδιαφερόμενοι.

Τελικά τι συμβαίνει στην Ελληνική Βουλή; Είναι επιτρεπτό, νόμιμο και πολιτικά ηθικό να χαρακτηρίζεται ένας διαγωνσιμός άγονος και να δρομολογούνται διαδικασίες και εξελίξεις ενω ο διαγωνισμός, λογικά, δεν είναι άγονος; Ποιό αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε άγονο τον διαγωνισμό; Γιατί οι δυο βουλευτές Κρητικός της ΝΔ και Γρηγοράκου του ΠαΣοΚ εκτιμούν και χαρακτηρίζουν άγονο τον διαγωνισμό και προβαίνουν σε κοινοβουλευτικές κινήσεις με αποδέκτη το Σώμα και τους υπουργούς; Γνωρίζουν κάτι περισσότερο; Είμαστε στη διάθεσή τους να το προβάλουμε, ώστε οι Λάκωνες πολίτες να γνωρίζουν τι συμβαίνει και γιατί τελικά μένουν Υγειονομικά ακάλυπτοι.

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία ΕΝΓΕ διαμαρτύρεται για αναγκαστικές μετακίνσεις ιατρών απο άλλα Νοσοκομεία στο Νοσοκομείο Σπάρτης.

Διαμαρτυρία στον Γεωργιάδη για μετακινήσεις γιατρών προς το Νοσοκομείο Σπάρτης

Η ΟΕΝΓΕ στις 16 Απριλίου 2024 διαμαρτύρεται (Α.Π:13797) προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη και προς κάθε αρμόδιο για αναγκαστικές μετακινήσεις ιατρών προς το Νοσοκομείο της Σπάρτης.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία “συνεχίζεται η απαράδεκτη τακτική αναγκαστικών μετακινήσεων γιατρών για την κάλυψη αναγκών, που η κυβέρνηση αρνείται να καλύψει με προκηρύξεις θέσεων και μόνιμους διορισμούς.

Αυτή τη φορά ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, με έγγραφό του 11/4/24, ζητά μετακίνηση Ορθοπαιδικού προς την Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης. Αν και το έγγραφο αυτό απευθύνεται προς όλα τα νοσοκομεία και Κ.Υ της 6ης ΥΠΕ, φυσικά η «καμπάνα χτυπάει» για την Μεσσηνία και την Αρκαδία όπου και στο παρελθόν είχαν ασκηθεί αφόρητες πιέσεις για μετακινήσεις γιατρών στην Νοσηλευτική Μονάδα Σπάρτης.

Έτσι αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το σοβαρότατο πρόβλημα ιατρικής υποστελέχωσης γενικότερα στην Κεντρική και Νότια Πελοπόννησο, το οποίο η κυβέρνηση αντί να το λύσει προσπαθεί να το «κουκουλώσει» με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Ιδιαίτερα για την Ορθοπαιδική είναι σαφές ότι από την Μεσσηνία (Ν. Μονάδες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, Κέντρων Υγείας), δεν περισσεύει ούτε μισός ειδικευμένος γιατρός.

Απαιτούμε να σταματήσουν αμέσως αυτές οι αναγκαστικές μετακινήσεις και να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Ν. Μονάδων και Κ.Υ, με προκήρυξη θέσεων και μόνιμους διορισμούς.