ΛΑΚΩΝΙΑ. Από τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε η κατηφόρα στις τιμές του ελαιολάδου. Όσοι δεν θέλησαν να πουλήσουν τον Ιανουάριο του 2024, που ήταν οι τιμές στο τοπ, φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Οι τιμές ήταν σε υψηλά επίπεδα και είναι φυσικό να πέσουν αλλά και η ζήτηση μειώθηκε και έχουμε στροφή των καταναλωτών σε πιο φτηνά λάδια (επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα τιμών το ηλιέλαιο από Ουκρανία).

Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στην Λακωνία είναι στα 8 ευρώ το κιλό και στην Μεσσηνία είναι στα 7 - 7,20 ευρώ το κιλό.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν η ανθοφορία φαίνεται να εξελίχθηκε ομαλά σε Ελλάδα και Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται μια κανονική παραγωγή το 2024.

8 ευρώ υψηλότερη τιμή ελαιολάδου έδωσε η Λακωνία

Τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία Χελιώτης αγόρασε από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Λακωνίας περίπου 300 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τιμή 8 ευρώ το κιλό.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Γεώργιος Χελιώτης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η τιμή 8 ευρώ το κιλό είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Και είναι πολύ υψηλή αν σκεφτούμε ότι πέρυσι αυτή την περίοδο (αρχές Απριλίου 2023) η εταιρείας μας αγόραζε τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στα 5,10 - 5,20 ευρώ το κιλό.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι στην Λακωνία ακόμη έχουμε υψηλά αποθέματα, παρά την μειωμένη παραγωγή και τις υψηλές τιμές.

Η Λακωνία δίνει υψηλές τιμές όχι μόνο επειδή έχει καλής ποιότητας ελαιόλαδα αλλά και σωστό τρόπο διακίνησης. Υπάρχουν συνεταιρισμοί και μπορείς να συγκεντρώσεις τουλάχιστον ένα βυτίο ελαιολάδου, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει σε άλλες περιοχές. Εμείς σαν εταιρεία αλλά και οι Ιταλοί έμποροι θα αγοράσουν ελάχιστη ποσότητα 28 τόνους καλής ποιότητας και ομογενοποιημένο ελαιολάδου. Στην Λακωνία είναι εύκολο να το βρούμε αυτό.

Όσον αφορά την ερχόμενη παραγωγή, η ανθοφορία δείχνει να έχει πάει καλά στην Λακωνία και - με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών - αναμένεται να έχει μια καλή παραγωγή. Οπότε οι ελπίδες κάποιων ότι θα επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα των 10 ευρώ δεν είναι εφικτές».

Ισπανία

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) αναφέρει ότι τον Μάρτιο είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 70.000 τόνων ελαιολάδου, ενώ σε αυτή την ποσότητα πρέπει να προστεθούν ακόμη 15.000 τόνοι από εισαγωγές. Η περσινή παραγωγή ανέρχεται στους 845.000 τόνους, ενώ τα ισπανικά αποθέματα ανέρχονται αυτή την στιγμή στους 658.796 τόνους, από τα οποία οι 470.913 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.382 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.501 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις